Sensor fortæller når du skal ind i skyggen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sensor fortæller når du skal ind i skyggen

Et svensk forskninginstitut har netop færdiggjort prototypen på en lille sensor, som kan advare solbadere, når huden modtager for store mængder af den farlige UV-stråling. Sensoren er knap fem centimeter i diameter, sættes fast på badetøjet og smøres ind i solcreme sammen med resten af kroppen. Når sensoren bipper, er det tid at gå ind i skyggen, skriver det svenske ingeniørblad, Ny Teknik.

Det er et svensk forskningsinstitut, Imego i Göteborg, som har udviklet soldosimetret, der er døbt Sunsitive. Og Sunsitive måler både på UVB-strålerne, som man bliver rød af – og de langt farligere UVA-stråler, som kan fremkalde hudkræft, og som udgør 95 pct. af solens lys.

Hudspecialist Olle Larkö fra Sahlgrenska Universitetshospital har deltaget i udviklingsarbejdet, og han siger til Ny Teknik, at Sverige drukner i hudcancer-tilfælde, og at det derfor er vigtigt – blandt andet – at lære folk på stranden, hvornår de har solet sig nok. Og at det kan Sunsitive hjælpe med.

Produktet er endnu langt fra disken i de svenske butikker. Blandt andet mangler der en producent til soldosimetret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først