Sensor fortæller når du skal ind i skyggen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Sensor fortæller når du skal ind i skyggen

Et svensk forskninginstitut har netop færdiggjort prototypen på en lille sensor, som kan advare solbadere, når huden modtager for store mængder af den farlige UV-stråling. Sensoren er knap fem centimeter i diameter, sættes fast på badetøjet og smøres ind i solcreme sammen med resten af kroppen. Når sensoren bipper, er det tid at gå ind i skyggen, skriver det svenske ingeniørblad, Ny Teknik.

Det er et svensk forskningsinstitut, Imego i Göteborg, som har udviklet soldosimetret, der er døbt Sunsitive. Og Sunsitive måler både på UVB-strålerne, som man bliver rød af – og de langt farligere UVA-stråler, som kan fremkalde hudkræft, og som udgør 95 pct. af solens lys.

Hudspecialist Olle Larkö fra Sahlgrenska Universitetshospital har deltaget i udviklingsarbejdet, og han siger til Ny Teknik, at Sverige drukner i hudcancer-tilfælde, og at det derfor er vigtigt – blandt andet – at lære folk på stranden, hvornår de har solet sig nok. Og at det kan Sunsitive hjælpe med.

Produktet er endnu langt fra disken i de svenske butikker. Blandt andet mangler der en producent til soldosimetret.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten