Selvsving giver betonkano fremdrift

Kanoen, der er bygget af studerende fra University of Alabama i Huntsville, USA, har en egenresonans på seks svingninger i sekundet (6 Hz). Når padlerne driver båden frem, kan de ramme egenfrekvensen, som bevirker, at kanoens sider sættes i svingninger. Siderne vil bukke sig sammen og svinge ud igen som sommerfuglevinger og dermed bidrage til bådens fremdrift.

Kanoens særlige konstruktion har foreløbig betydet en førsteplads i den årlige amerikanske kapsejlads for betonkanoer. Betonkanoer er i sig selv ikke usædvanlige, men det er til gengæld udnyttelsen af egenresonanser.

Under normale omstændigheder er det ikke nogen god ide, at lave betonkonstruktioner, som nemt går i selvsving. Et af de mest berygtede eksempler var hængebroen over strædet Tacoma Narrows syd for Seattle. Den var bygget med en egenresonans, som matchede skiftende vindstrømme, som dermed satte broen i svingninger og medførte en total brokollaps.

Beton med latex

Årsagen til at de amerikanske civilingeniørstuderende kan udnytte de kraftige fleksninger er gemt i sammensætningen af betonen. Betonkroppen på den godt syv meter lange kano består af en blanding af almindeligt Portland cement, hule mikroskopiske glaskugler, latex, akrylforstærker og vand.

Kanoen vejer 58 kilo og har taget et halvt år at bygge. Cementen påføres i et centimetertykt lag over en skabelon opbygget af grafitfibre. Den samlede pris på kanoen anslår de studerende til omkring 1200 dollar.

Konstruktørerne peger på, at det fleksible beton har en række andre anvendelsesmuligheder end konkurrencekanoer. De foreslår blandt andet betonen anvendt i stedet for andre komposit-materialer i satellitter og rumraketter.