Selvstyrende norsk missil kan manøvrere i skærgården

Illustration: Kongsberg

Den norske militærfabrikant Kongsberg har udviklet et nyt missil med navnet Naval Strike Missile (NSM), der kan flyve i lav højde og manøvrere uden om forhindringer i blandt andet den norske skærgård.

Missilet har indbyggede sensorer, der konstant beregner højden over havoverfladen og gør det i stand til at flyve meget lavt.

I første omgang skal missilet installeres på skibe, men det kan udvikles til at hænge på både fly og helikoptere.

Militæraftale til 2,5 milliarder kroner

Kongsberg står også bag Penguin-missilet, som Naval Strike Missile skal afløse, og våbenfabrikanten er klar til at serieproducere det lavtgående missil efter at have underskrevet en aftale med det norske søværn til en værdi af 2,5 milliarder kroner.

»Dette er den største kontrakt, Kongsberg nogensinde har fået. Baseret på vores erfaringer med Penguin missilet tror vi, at det norske forsvar har lagt fundamentet for 30 til 40 års avanceret industriel teknologi,« siger koncernchef Jan Erik Korssjøen i en pressemeddelelse.

Plads til overvågningsudstyr i lastrum

Naval Strike Missile vejer omkring 400 kilo, har en rækkevidde på over 185 kilometer og bærer på et nyt sprænghoved, der er udviklet i samarbejde med den europæiske flyproducent EADS og KDA.

Sprænghovedet er langt kraftigere end de nuværende sprænghoveder på Penguin-missilerne, skriver Teknisk Ukeblad.

Ud over en brændstoftank og en jetmotor indeholder missilet også et lastrum, der kan indeholde overvågningsudstyr og dermed omdanne missilet til et overvågningsfly.

Hovedvåben på fregatter og torpedobåde

I første omgang skal de nye missiler udgøre hovedvåbnene på missil-torpedobådene i Skjold-klassen og fregatterne i Fridtjof Nansen-klassen. En lang række Nato-lande har dog også ytret interesse for de nye missiler.

En særlig version af NSM er beregnet til jagerfly og passer til bomberummet på en Joint Strike Fighter, men missilet kan ændres til også at passe til andre jagerfly. Der er også mulighed for at anvende NSM på lastbiler i forbindelse med et kystforsvar.

»Jeg vil påstå, at NSM er unikt. Det er specielt fremstillet til norske forhold og repræsenterer en ny generation. Alle konkurrenter er videreudviklinger af ældre våbensystemer, mens NSM er udviklet med en ny teknologi og indhold helt fra grunden. Udviklingen er baseret på specifikationer givet fra søværnet,« fortæller direktøren for missiler og rumfartsvirksomheden i KDA, Harald Ånnestad, til Tekniske Ukeblad.

Produktionen af det nye missil vil løbe frem til 2014 og sikre arbejdskraft til mellem 200 og 250 mennesker.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sikkert!, skal det bruges til en eller anden form kamp, men taget i betragtning at de jo ikke ligefrem elsker Islandske fiskere, vil jeg nu mere kalde dette missil for - "Naval Icelandic Fishboat Strike Missile" <- Med forbehold for trykfejl ;-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten