Selvstændig efter Nokia-fyring: »Nu tager jeg til Silicon Valley og syretester min idé«

7. december 2011 kl. 15:251
Det begyndte med stor entusiasme, men livet som selvstændig byder også på nedture, har den tidligere Nokia-medarbejder Jesper Andersen måttet sande efter et halvt år som selvstændig. Nu forsøger han at sælge sin idé i Silicon Valley.
Artiklen er ældre end 30 dage

De første uger var rendyrket begejstring. Men her et halvt år efter at han benyttede fyringen fra Nokia som anledning til at springe ud som selvstændig, har Jesper Andersen udviklet en mere nøgtern beslutsomhed i mødet med iværksætterlivets daglige tur op ad bakke.

For lysten og viljen til at føre sin forretningsidé ud i livet har grundlæggeren af virksomheden CompetenceMe i behold, og foreløbig har han givet sig selv lov til at forfølge sin idé et års tid endnu.

Ing.dk mødte første gang den 39-årige tidligere Sourcing Manager Jesper Andersen et par dage efter, at han fredag den 24. juni havde ryddet sit skrivebord efter ti år i Nokia for at tage direkte på en såkaldt 'Start up Weekend', som Nokia var vært for.

Her bakkede mange af de øvrige deltagere op om hans idé om at udvikle en rekrutteringsportal, som skal fokusere på kompetencer frem for titler og uddannelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sammen med ni andre deltagere i weekendarrangementet udviklede han sin idé hen over weekenden, og da ing.dk talte med ham om mandagen, var han fyldt af begejstret gåpåmod og var allerede flyttet ind i et tomt kontor hos Nokia.

Her holder CompetenceMe stadig til i dag, og Jesper Andersen nyder godt af sit huslejefri virksomhedsdomicil på cirka 6 kvm - og ikke mindst de øvrige cirka 20 små iværksætterfirmaer i huset. Men som iværksætter er han nu også knap seks måneder mere erfaren:

»Man kan ikke lave et firma på en weekend, så de første uger efter brugte jeg til at se, om ideen holdt vand,« siger Jesper Andersen.

Søges: teknisk co-founder

Allerede 14 dage efter sin euforiske start som iværksætter stod det nemlig klart for ham, at markedet for den type portaler, som han vil satse på, er så tæt befolket, at det i praksis er umuligt at klemme sig ind.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fik derfor travlt med at udvikle en ny idé.

Fristen for at få bevilget de støttekroner, som Nokia ikke ønsker at opgive beløbet på, men som medarbejdere, der vil forsøge sig som selvstændige, kan få del i, lå nemlig i slutningen af september. Han havde derfor knap to måneder til at få sin forretningsplan klar:

»Jeg var nødt til at fokusere hurtigt for at få det 'grant' (økonomisk støtte, red.), men hvis ikke det havde været en mulighed, ville jeg have brugt længere tid på at undersøge markedet og mulighederne for de forskellige ideer, før jeg valgte dem fra,« siger Jesper Andersen.

Et grundlæggende problem for Jesper Andersen er, at han ikke kan kode og derfor ikke kan præsentere sit produkt som andet end abstrakte ideer på en powerpoint - ikke det mest overbevisende materiale, når han skal sælge sit produkt. På den anden side har han heller ikke råd til at ansætte en udvikler og bliver derfor rådet til at finde en teknisk co-founder:

»Jeg har kontakt med en ung fyr nu, som kan ende med at blive teknisk co-founder, det ser jeg frem til,« siger Jesper Andersen.

Den nye forretningsidé er han dog ikke parat til at afsløre endnu - bortset fra, at ideen stadig handler om rekruttering, men nu i en udgave, der er mere direkte målrettet virksomheder.

Syretest i Silicon Valley

Noget af det, der er kommet bag på den nyslåede iværksætter, er, hvor villige andre er til at hjælpe med gode råd og erfaring:

»Så længe du ikke vil sælge noget, kan du komme i kontakt med rigtig mange. Hvis jeg fortæller, at jeg er nystartet, er næsten alle villige til at snakke en halv time med mig. Det er især folk, der selv har startet noget op, som gerne vil give gode råd. Vil jeg sælge mit produkt, er der derimod ingen, der har tid. Den udfordring kommer jeg nok til at stå over for, når mit produkt er klar.«

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lige nu er Jesper Andersen på vej til Silicon Valley for at forsøge at sælge sin idé til amerikanske investorer. Og det kræver, at han får følgeskab i virksomheden af en teknisk partner, så der er noget konkret at vise frem:

»Derovre kan jeg få syretestet min idé. De har et andet energiniveau, og man får at vide, hvis det ikke dur,« siger Jesper Andersen.

Han bliver ikke alene på turen, for hans kæreste, Julie, skal læse et semester af sin erhvervs-ph.d. på det californiske universitet Berkeley i foråret, og Jesper Andersen følger med og tager to måneder derovre i januar-februar.

En gevaldig rutsjebanetur

Den største udfordring som iværksætter er i Jesper Andersens verden dels at holde motivationen oppe, dels at han hidtil har skullet drive firmaet uden den tekniker, der kan konkretisere ideerne. Og så kan livet som iværksætter bedst sammenlignes med en rutsjebanetur:

»Det kører op og ned. Nogle dage har det bare været superfedt, og jeg kan slet ikke få armene ned. Andre dage er jeg helt nede i kulkælderen og tænker: 'Hvorfor spilder jeg min tid på det her. Nu brænder jeg alle mine penge af på noget, der ikke bliver til noget. Hvor for bruger jeg dem ikke på et hus og får et job, så jeg kan have dobbelt løn i nogle måneder?'.«

Svaret ligger lige for, for selv om den faste indtægt og en mere tryg fremtid lokker, så vil Jesper Andersen holde liv i drømmen om at blive selvstændig et stykke tid endnu, selv om det er usikkert:

»Nu er der gået et halvt år, og jeg har mindre end et halvt års løn tilbage, så der kommer et snigende pres på mig, men jeg kan mærke på mig selv, at jeg må køre det her ud, til jeg ikke har flere penge og ikke mere løn. Har jeg ikke et produkt inden sommerferien, må jeg nok kaste håndklædet i ringen og så køre det ved siden af et eller andet job, for jeg skal betale huslejen.«

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
7. december 2011 kl. 16:54

Det kan være superhårdt at være selvstændig og iværksætter, men når først den kommer i skabet så tror jeg det er alt værd.

Nu er der en del der har givet Jesper Andersen en del råd og mener han har gang i et godt koncept. Det må være fordi de han har talt med, føler det mangler på markedet.

En alternativ tilgang til at skulle køre det hele op selv, kunne være at Jesper Andersen kontaktede nogen af de store (LinkedIn, Stepstone m.fl.) omkring ideen. Naturligvis skal der fortrolighedsklausul indover, men måske kan Jesper Andersen istedet få lov til at arbejde i faste rammer med god bonus hos en større virksomhed?

Men det kan jo være plan B - mens plan A er at få søsat projektet.