Selvsejlende fartøjer i Oslofjorden: Nye autonome skibe sejler med containere

10. oktober 2022 kl. 14:091
Selvsejlende fartøjer i Oslofjorden: Nye autonome skibe sejler med containere
ASKO's skibe blev døbt MS Marit og MS Therese den 15. september i Mossen havn. De er opkaldt efter to olympiske langrendsløbere, Marit Bjørgen og Therese Johaug. Illustration: Asko.
Logistik-firmaet ASKO Maritime søsætter to eldrevne 'sødroner' til at sejle containere fem sømil over Oslofjorden.
Artiklen er ældre end 30 dage

Norge er i gang med en autonom revolution på havet.

I og omkring den befærdede Oslofjord er flere autonome skibe nu begyndt at sejle omkring. De sidst ankomne på havet er to 67 meter lange fragtskibe til containere.

Skibene bliver kaldt sødroner og er 15 meter brede med plads til 16 containere hver. Foruden at sejle autonomt, så er de 100 procent eldrevne.

De to skibe MS Marit og MS Therese (opkaldt efter olympiske langrendsløbere) skal fragte madvarer over Oslofjorden på en fem sømil lang tur for logistikfirmaet ASKO Maritime, oplyser firmaet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De to skibe cementerer Norge som verdens førende nation for autonom skibsfart.

I foråret begyndte det 80 meter lange containerskib Yara Birkeland sine første autonome sejladser i en fjord lidt sydvest for Oslofjorden, og i Oslofjorden har færgen Bastø VI sejlet autonomt i længere tid.

I alle tilfælde står det norske firma Kongsberg Maritime for teknologien, og firmaet er hovedsageligt ejet af den norske stat.

Norske Yara Birkeland er det første 100 procent elektriske containerskib i verden og dertil det første førerløse af slagsen. Illustration: Yara International ASA/CFC.

Hør mere om autonom skibsfart på DIGITAL TECH SUMMIT

I dagene 25. og 26 oktober 2022 samler vi Danmarks topforskere, landets fremmeste virksomheder og start ups inden for digitale teknologier på årets tech event Digital Tech Summit. I år lyder overskriften Building European Tech Resilience.

  1. oktober 14:30 - 15:45 kan du opleve sessionen: The Future of the Autonomous Ship

Se hele programmet og tilmeld dig på messens hjemmeside her.

Som abonnent på Ingeniøren får du 30 procent. Brug rabatkoden DTS2022.

Eventet er gratis for studerende og start-ups.

Kontrolcenter på tredje etage

Det er også Kongsberg Maritime, der har leveret udstyr til MS Marit og Therese, herunder sensorer, batterier, kameraer, kommunikationsudstyr og energistyring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selvom skibene sejler autonomt, så har de dog stadig mandskab ombord frem til 2024, skriver Tekniske Ukeblad.

Årsagen er, at IMO-regler ikke tillader fartøjer at sejle uden mandskab, medmindre de kan bevise, at skibene har fungeret sikkert i to år. I så fald er der mulighed for at få en tilladelse.

Selskabet Massterly står for selve den autonome drift af skibene og har bygget et kontrolcenter på tredje etage i en bygning i Horten, hvorfra skibene kan styres.

Uanset om skibene bliver godkendt til autonom drift, så vil IMO-reglerne nemlig kræve, at en person kan gribe ind, hvis noget går galt. Den person behøver dog ikke befinde sig ombord.

Erstatter to mio. km lastbilkørsel

Turen over Oslofjorden vil tage lidt under en time og kræve i omegnen af 350 kWh strøm fra batteriet ombord, som har en samlet kapacitet på 1.846 kWh. Til sammenligning har en Tesla X et batteri på op mod 100 kWh.

Beregninger viser, at de nye skibe vil erstatte to mio. kilometer lastbilkørsel årligt og spare atmosfæren for 5.000 ton CO2, skriver Kongsberg Maritime.

ASKO har planer om, at fartøjerne med tiden skal have et ekstra stoppested på øen Langø, som er et deponi for farligt affald.

Hver dag kører mellem 20 og 40 lastbiler nemlig til Langø (via en anden færge) med aske fra forbrændingsanlæg.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
13. oktober 2022 kl. 21:06

Hvad er kilden til at skibene skal sejlesikkert i 2 år for at få en IMO godkendelse? Jeg forhandler reglerne for sådanne skibe i IMO på Danmarks vegne og har aldrig hørt om et 2 års krav. Der er faktisk slet ikke nogle IMO krav endnu, men vi håber på at have noget klart i 2025.