Selvsejlende båd skal løse Amsterdams problemer med trafik og affald

Illustration: MIT / AMS Institute

Et hold forskere fra Amsterdam skal nu teste den første pilotversion af deres selvsejlende båd, Roboat, i fuld størrelse, der skal løse både byens trafik- og affaldsproblemer, skriver Dutch News.

Roboat er en selvsejlende båd med en størrelse på 2 x 4 meter og sejler på batterier. Den er et fem-årigt forskningsprojekt fra Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Insitute) og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Forskernes første udfordring bliver at få bådene til at navigere og registrere deres omgivelser ved hjælp af sensorer, GPS, automatisk hastighedskontrolteknologi og kamerabaseret objektgenkendelse til at registrere cykler og andre genstande, som ender i Amsterdams kanaler.

I første omgang testes bådene til at transportere personer, mens forskerne bag projektet forventer, at der i løbet af næste år kan testes en udgave af båden, der samler affald fra flydende affaldscontainere.

»Nogle vil tænke på Roboat som et almindeligt fartøj, men det er bedre at se på den som en platform. De her både kan forbinde sig til hinanden for at danne platforme, broer eller midlertidig infrastruktur,« siger Ynse Hendrik Deinema, der er projektleder ved (AMS Insitute), til Dutch News.

»Vi har et universelt skrogdesign, men man kan ændre det øverste dæk efter den funktionalitet, som man ønsker. Vi har en båd med plads til fem personer, men også en båd på vej, som samler husholdningsaffald.«

Han fortæller, at Amsterdam har alvorlige udfordringer med hensyn til mobilitet og logistik. Der er trafiktrængsel, udledninger, infrastrukturen er skrøbelig, og mange kajvægge og broer er i dårlig tilstand.

Byen har et ønske om at holde de tunge lastbiler ude, men et af problemerne med dette er, hvordan husholdningsaffald så skal samles ind. Roboat-holdet påpeger, at der er 165 kanaler i den hollandske hovedstad svarende til omkring en fjerdel af byens serviceområde.

On-demand-transport

Forskerne bag Roboat arbejder i øjeblikket på en flydende affaldscontainer, der ligger helt op til kanten af kanalen, som byens borgere kan smide deres affald ud i.

Når containeren er fyldt op med affald, sender den et signal til til en Roboat, der hægter sig på affaldscontaineren. Derefter transporterer den selvsejlende båd affaldet til et sted i byen, hvor affaldet samles, før det sendes til forbrændingsanlægget uden for bygrænsen.

Forskerne bag Roboat mener, at bådene blandt andet kan bruges som en ‘on-demand’-transporttjeneste eller endda som en midlertidig bro med flere både, der hægter sig til hinanden og kan åbne op, hvis der kommer skibe forbi.