Selvransagelse hos biobanker efter oversvømmelsen af Kræftens Bekæmpelse

Tusindvis af vævsprøver, som udgjorde mange års forskning, og millioner af kroner investeret i kræftforskning gik tabt, da regnvandet lørdag skyllede ind i kælderen hos Kræftens Bekæmpelse.

»Det er jo helt forfærdeligt, det der er sket hos Kræftens Bekæmpelse,« siger Erik Sørensen, der er projektleder for biobankerne på Rigshospitalet.

»Vi bor også i en kælder. Vi har ikke haft noget vand ind overhovedet, og det priser jeg mig lykkelig for,« siger han og forsikrer, at han nu vil se på, om biobankerne på Rigshospitalet er tilstrækkeligt sikrede imod skybrud. Han kalder dog lørdagens skybrud en '100-års begivenhed'.

Flere backupsystemer på Riget

Erik Sørensen forklarer, at biobankerne på Rigshospitalet har flere backupsystemer. Blandt andet er der monteret store CO2-flasker på bagsiden af hver fryser. Hvis temperaturen stiger til over minus 65 grader, så pumper systemet automatisk flydende CO2 ind i fryseren og køler på den måde indholdet.

Da temperaturen i biobanken normalt er minus 80 grader, behøver Rigshospitalet ikke bruge flydende kvælstof, der er væsentligt koldere end flydende CO2.

Biobankerne på Rigshospitalet er heller ikke så udsatte over for skybrud, fordi fryserne er lukkede beholdere. Hos Kræftens Bekæmpelse blev prøverne opbevaret i kvælstofkar med låg på. Derfor kunne vandet løbe lige over kanten på karrene og ned til prøverne.

Sankt Hans har tre eksemplarer af hver prøve

På Sankt Hans Psykiatriske hospital i Roskilde gør skybruddet og historien om Kræftens Bekæmpelse også indtryk. Her ligger Dansk Psykiatrisk Biobank, og det er forskningschef Thomas Werge, der er ansvarlig for den.

Han vil også overveje sikkerheden omkring skybrud en ekstra gang, men umiddelbart føler han sig rimeligt tryg ved det system, som Dansk Psykiatrisk Biobank benytter. Han forklarer, at Biobanken har tre eksemplarer af hver prøve: En i kælderen, en på første sal og en i en helt anden bygning i København.

»Hvis prøverne et af stederne gik tabt, så ville vi være ualmindeligt kede af det, men ikke nær så kede af det, som Kræftens Bekæmpelse er det nu. Jeg føler, at vi er relativt trygge ved den her procedure,« siger han.

Han forklarer dog også, Kræftens Bekæmpelse har en meget større samling af prøver af levende celler som er frosset ned. Den type prøver er ekstra følsomme og faktisk ubrugelige, hvis de bliver tøet op, i modsætning til prøver af for eksempel DNA, der kan tåle at blive tøet.