Selvmords-fly rammer USA

Omkring 14:45 dansk tid fløj et angiveligt mindre passagerfly ind i det ene tvillingetårn på World Trade Center i hjertet af New York. Blot 18 minutter senere fløj et andet større passagerfly - formentlig en Boeing 737 - direkte ind i det andet tårn. De to skyskrabere er i øjeblikket i brand, og ilden udvikler sig stadig. Der arbejder ca. 40.000 mennesker i World Trade Center.

Få minutter efter flystyrtene i New York blev også det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington ramt. Øjenvidner så ifølge TV2 en helikopter eksplodere ved Pentagon-bygningen, som i øjeblikket er i brand. Både forsvarsministeriet, finansministeriet og Det Hvide Hus er i øjeblikket ved at blive evakueret. Andre store bygninger, bl.a. Sears Tower i Chicago, er også ved at blive evakueret. De føderale luftfartsmyndigheder har forbudt al flyvning over USA.

Omkring World Trade Center i New York meldes der i øjeblikket om trafikkaos, oplyser TV2. Ifølge CNN er den øverste del af den ene bygning i Wolrd Trade Center ramt omkring 80 etager oppe. Den anden bygning er ramt lidt lavere.

Det er endnu uklart, hvilke fly der ramte det finansielle center, ligesom antallet af omkomne og sårede endnu er uafklaret. Ifølge CNN var det ene fly et American Airlines Boeing-fly, der var lettet fra Boston nord for New York.

Vejret over New York er klart, så det virker umiddelbart usandsynligt, at årsagerne er dårligt udsyn. Ifølge CNN er der normalt slet ikke flytrafik i nærheden af de to vartegn, som rejser sig hele 110 etager op over storbyen.

Ifølge Associated Press skal de amerikanske myndigheder have meddelt, at der er tale om terroraktioner. Præsident George W. Bush, der under hændelsen befandt sig i Florida, er på vej tilbage til Washington, D.C.

"Vi er i dag blevet ramt af en national tragedie. To fly er styrtet ind i World Trade Center i det, der ligner en terroraktion," sagde en tydeligt rystet præsident i en kort kommentar kl. 15:30. Han tilføjede, at terror ikke kan få USA ned med nakken og bad derefter om et øjebliks stilhed.

World Trade Center blev tilbage i februar 1993 ramt af en bombeeksplosion i parkeringskælderen under den ene bygning. Dengang blev seks personer dræbt, og senere blev en gruppe militante muslimer anført af Ramzi Yousef idømt langvarige fængselstraffe.

Ane Mandrup Pedersen fra det danske konsulat i New York oplyser til Netavisen Infopaq, at der ikke er nogen danske virksomheder med kontor World Trade Center, og at bygningerne ikke ligger i et decideret turistområde.

Få minutter efter flystyrtene i New York blev også det amerikanske forsvarsministerium Pentagon i Washington ramt (Foto: Nordfoto). Illustration: Nordfoto.