Selvlysende motorvej lyser ikke alligevel

Det hollandske pionerprojekt Smart Highway og det første skridt med selvlysende vejstriber på en teststrækning ved Oss sydøst for Amsterdam, Glowing Lines, har vist sig ikke at være så effektivt som håbet.

Striberne mister nemlig deres selvlysende effekt, når de bliver udsat for store mængder regnvand, skriver BBC News.


Ingeniøren bragte for nylig artiklen om det innovative samarbejde mellem kunstneren Daan Roosegaarde og entreprenørselskabet Heijmans, der sammen har lavet projektet Smart Highway om bæredygtige og intelligente veje.

Læs også: Kunstneren bag Hollands smarte veje: Beskidte hænder udgør forskellen mellem at dekorere og at reformere

Første spadestik var selvlysende striber i siden af vejen, som skulle lade op i løbet af dagen og derefter lyse af sig selv i op til otte timer. Striberne blev vist frem for verdenspressen for to uger siden.

De viser sig nu ikke at være så slidstærke som håbet. Striberne lyser ikke konstant og jævnt længere.

Enteprenørfirmaet selv konstaterer, at det »som forventet lærer vi en masse, når et projekt kommer ud i den virkelige verden og møder de virkelige vilkår.«

»Vi vil bruge denne nye viden til at introducere en opdatering til Glowing Lines version 2.0. Imens har vi midlertidigt fadet lyset ud af striberne, for at der ikke opstår forvirring for bilisterne,« skriver firmaet på sin hjemmeside.

Heijmans har hele tiden arbejdet med at udvikle en version 2.0, der skulle være klar til sommer, hvor det vil blive indført på længere strækninger i Holland og andre lande.