Selvlysende kemi skal befri diabetikere fra evindelige blodprøver

Der kan meget vel være hjælp på vej til de diabetes-patienter, der jævnligt skal foretage en lille blodprøve for at følge med i, hvor meget sukker der er i deres blod.

Den danske postdoc og kemiker Kasper Lincke fra Kemisk Institut, Københavns Universitet, har indledt samarbejde med en af verdens største mediko-producenter, Medtronic, om udvikling af højteknologiske farvestoffer. De skal indgå i en automatisk blodsukkermåler, som ikke kræver, at diabetespatienter stikker sig i fingeren.

Det treårige udviklings- og forskningsprojekt er blandt andet støttet af Højteknologifonden med tre millioner kroner.

Postdoc Kasper Lincke er forsker på Nano-Science Center under Kemisk Institut på Københavns Universitet. Her har han specialiseret sig i at udvikle farvestoffer, der udsender lys. Illustration: KU

»Det endelige mål er at kunne udvikle en kunstig bugspytkirtel, hvor en insulinpumpe kommunikerer med blodsukkermåleren. Dermed skal patienterne ikke gøre noget aktivt selv, hvilket er med til at forbedre diabetespatienters livskvalitet væsentligt,« siger Kasper Lincke.

Indopereret lyssensor

Medtronic har allerede udviklet en metode, der kan finde og aflæse blodets sukker ved hjælp af et protein, der kan 'genkende' sukker, mens Kasper Lincke skal udvikle kemiske forbindelser, der oversætter proteinets reaktion til fluorescerende lys.

Ved at kombinere de to opdagelser er målet at udvikle en lille måler, der blandt andet består af en lyssensor, der kan indsættes i patientens hud, så blodsukkeret automatisk bliver målt. Lykkes det, er det slut med at prikke i fingrene efter blod flere gange daglig, forklarer Kasper Lincke.

»Det vil jo være helt fantastisk, hvis vi kan nå helt i mål i løbet af de tre år. Men det er avanceret syntesekemi, vi arbejder med, og det er ikke altid, det går som forventet,« siger han.

Forskningsprojektet har lektor Bo W. Laursen fra Københavns Universitet som. Han ser frem til at kombinere universitetets forskning med Medtronics viden.

»Medtronic er den ideelle samarbejdspartner til dette projekt. De har masser af viden og knowhow i produktion og udvikling af diabetes-sensorer og har i næsten 30 år arbejdet på at udvikle og forbedre metoder til kontinuerlig insulintilførsel og måling af blodsukkerniveauet,« siger Bo W. Laursen.

»Vi på Kemisk Instituts Nano-Science Center kan tilføre en masse intellektuel viden, og har den syntesekemiske baggrund til udvikling af nye og spændende farvestoffer,« forklarer han i en meddelelse om projektet.

Dokumentation

KU: Kemiker skal hjælpe virksomhed med udvikling af blodsukkermåling uden blod

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

skal man have operation, fremmedlegeme i kroppen og kunstige kemikalier permanent i blodet. ikke sikker på at det er et stort fremskridt.

mon ikke man kunne lytte til kroppens signaler og lade et neuralt netværk afgøre en sammenhæng

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten