Selvhelende maling skal gøre træbyggeri billigere

6. juli 2018 kl. 07:1811
Selvhelende maling skal gøre træbyggeri billigere
Illustration: Flügger / Youtube.com.
Hvis træbyggeri skal blive mere udbredt i Danmark, kræver det en ny type maling, der holder længere og er lettere at bruge. Forskningsprojekt til 18 mio. kr. eksperimenterer med selvhelende materialer
Artiklen er ældre end 30 dage

Det må ikke være for varmt. Det må ikke være for koldt. Fugtindholdet i træet må ikke være over 15 procent. Der skal helst være udsigt til 3-5 dage uden regn. Der må helst ikke være direkte sol, men omvendt er det en god ide, hvis der har været sol tidligere, så fugt og dug er væk. Og hvis den eksisterende bemaling er blevet gammel og slidt, skal træet renses af først.

Kravene er mange, når man skal male træværk.

Læs også: Tømrede tårne vokser ind i himlen

For mange, hvis træbyggeri skal kunne konkurrere med tegl- og betonbyggeri, medgiver Søren Poulsen, der er seniorrådgiver for innovation hos malingsproducenten Flügger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Der er voksende interesse for at bygge med træ - og for at bruge træbeklædning på bygninger i flere etager. Men holdbarheden er en udfordring. Det er dyrt at sætte stillads op, når man skal vedligeholde træet, og jo oftere man skal gøre det, jo dyrere vil det naturligvis være. Og på en større træbygning vil man jo aldrig begynde at slibe ned til sundt træ, selvom man burde. Det vil aldrig ske.«

Læs også: Forskere: Sådan kan træ blive et stærkere byggemateriale end stål

Han kan derfor godt forstå, hvis bøvlet og udgifterne virker afskrækkende for bygherrer.

»Vi er nødt til at få omkostningerne ned,« medgiver han således.

Skal holde 50 procent længere

Med det mål for øje har Flügger siden sidste år arbejdet i et Innovationsfond-støttet projekt kaldet Maincoat sammen med Teknologisk Institut, tjekkiske Synpo og britiske Cristal Pigments, som udvikler råmaterialer til blandt andet malingsindustrien, mens Force Technology laver livscyklusvurderinger og Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning bidrager med ekspertise indenfor interaktioner mellem træ og vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Træ-maling spild af tid: Træet klarer sig fint uden beskyttelse

Holdet arbejder med flere løsninger, der tilsammen kan forlænge overfladebehandlingens levetid - med et specielt fokus på, hvordan man kan forbedre situationen, når træhuset skal genmales.

»Når vi tester nye malinger i dag, gør vi det typisk på et nyt stykke træ. Men udfordringerne er større i vedligeholdelsessituationen, og det har vi hidtil ikke rigtigt testet. Det vil vi gøre i dette projekt.«

I dag angiver Flügger holdbarheden på deres mest holdbare plastalkydmalinger til 6-8 år, før de skal genbehandles. Målet er projektet skal forøge genbehandlingsintervallet med op mod 50 procent.

»Vi vil ikke kunne forlænge holdbarheden med 300 procent, men hvis vi kan finde fem steder, der hver især kan forlænge holdbarheden med ti procent, så kan vi forhåbentlig lægge dem sammen og forlænge levetiden med 50 procent. Det vil have stor betydning for konkurrencesituationen mellem træ og andre materialer,« siger Søren Poulsen.

Varmere og vådere klima udfordrer

Målsætningen udfordres imidlertid af, at klimaet bliver varmere.

»Når temperaturen stiger, vil vi have længere perioder, hvor træet er fugtigt, og hvor malingen kan være fugtig langt op ad dagen. Det betyder, at der kan komme mere algevækst på overfladerne. Og inde i træet begynder svampene at vokse, når fugtindholdet i træet overstiger 20 procent. Vi kan sikkert godt lave en maling, der hænger på, selvom fugtindholdet kommer op mellem 25 og 30 procent, men vi skal jo også tænke på træet, så fugten må ikke kunne ophobe sig under malingsfilmen.«

Læs også: Forældede byggeregler en stopklods for skyskrabere af træ

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dag kan malingen - eller overfladebehandlingssystemet som producenterne siger, når de både vil inkludere grunding, porefyldning og toplaget - godt laves diffusionsåbent, så vanddamp kan trænge ud. Men det er svært at forhindre flydende vand i at trænge ind. Holdet har imidlertid flere ideer til at gøre slutlaget mere vandskyende.

»Vi vil gå ind og se på topcoaten. Der kan man med forskellige polymerer modificere malingen, så overfladespændingen ændres, så den bliver mere vandafvisende,« fortæller Søren Poulsen.

Men der er grænser for, hvor langt, man kan gå ad den vej.

»Der er en balance man skal ramme. Gør man polymererne alt for vandafvisende, kan det være en udfordring at genbehandle overfladen. Alternativt kan man bruge silan-kemi eller akryl-kemi til at gøre malingen mere vandafvisende.«

Skal hele små revner

Men når malingen har siddet på nogle år, vil der opstå revner i den, så vandet alligevel kan trænge ind. Denne fare har holdet imidlertid også en ide til at imødegå.

»Vi vil gerne gøre malingsfilmen mere robust ved at inkludere et selvhelende materiale i kapsler i malingen. Når malingen revner, vil kapslerne også revne og materialet flyde ud og og lukke revnerne. Man bruger det i andre industrier, og nu prøver vi at få det til at virke her.«

Læs også: Højteknologisk trykimprægnering gav Superwood et unikt bræt

Samtidigt arbejder holdet på at finde løsninger i den uorganiske kemi, der kan afløse de biocider, der i dag bruges til at bekæmpe svamp og algeangreb.

Brand er større problem end vedligehold

Hos Rambøll er Finn Larsen, der er specialist i trækonstruktioner og brandsikkerhed glad for udsigten til, at få mere holdbar træmaling.

»Træbyggeri har jo haft et relativt dårligt ry på grund af vedligeholdelseskravene, så hvis man kan forlænge levetiden af overfladebehandlingen, så er det en virkelig god ting.«

Men om bedre træmaling vil gøre det mere sandsynligt, at man bygger etagebyggeri i træ og eventuelt anvender træ i facaderne, er han mere usikker på.

»Når man snakker etagebyggeri, bliver brandkravene vigtigere end vedligeholdelseskravene. Man vil nok være forsigtig med at anvende træ i facaden, fordi du risikerer brandsmitte mellem etagerne, hvís flammerne når du af en vinduesåbning. Så skal man i hvert fald bruge brandbeskyttende træmaling - og den må ikke indeholde kemikalier, der umuliggør senere genbrug af træet.«

Man kan dog godt bruge ubehandlet træ eller træ, der er malet med almindelig træmaling i facader. Det kræver bare, at man så gør noget andet for at få tilstrækkelig brandsikkerhed.

»Man kan gøre kompenserende tiltag. Det har man eksempelvis gjort på byggeriet Lisbjerg Bakke ved Aarhus, der er op til fire etager højt. Der har man anvendt ubehandlet træ i facaden. Til gengæld har man valgt at sprinkle lejlighederne,« forklarer Finn Larsen.

Projektet slutter næste år, hvorefter Søren Poulsen forventer at resultaterne bliver kommercialiseret.

»Det kommer enten ind i vores eksisterende produkter eller bliver lanceret som et helt nyt produkt. Vi ved det ikke endnu.«

11 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
11
12. februar 2021 kl. 23:29

Da jeg byggede mit nuværende hus for 15 år siden, valgte jeg vedligeholdsfrie plastbrædder i pvc, da jeg ikke gider male og i øvrigt synes livet er for kort til at spilde tid på det.

Naboerne kom med nogle spidse og stikkende bemærkninger angående plasthuset, imens byggeriet stod på. Det var jeg så indædt nødt til at bide i mig, nu jeg havde valgt at gå mod trenden, hvor alle i kvarteret gjorde brug af tømmer.

Nu når solen skinner vælger jeg at gå tur med hunden og give mig rigtig god tid til at forstyrre naboer der kæmper indædt kamp øverst i stigen med at skrabe, pudse og male sternbrædder, galve, vinduer, o.a med snak om afskallende maling, levetid, rådne brædder og vinduer. Hvor meget koster malingen til huset, hvor ofte skal der males, kan du klare at male hele huset i sommerferien eller mister du arbejdsdage oveni, forpurrede det planlagte ferien sydpå, alt spørgsmål som med slet skjult skadefro fryder mig at stille.

Har i øvrigt nyt hus i støbeskeen og det skal ligeledes være vedligeholdsfrit !.

Fik ellers besked fra tømmerlasten, at tømmer forventes at ville stige 10-25 % i pris over sommeren, er det rygter nogen ved noget om ? Det medfører vel at flere fravælger tømmer i byggeriet.

6
12. februar 2021 kl. 16:55

Hej, Nu forstår jeg ikke helt konceptet i at det er selvhelende, Nu har jeg brugt 5 år af mit liv på en maler uddannlse, og den uddannelse vil jeg jo ikke kunne bruge hvis en maling af den kaliber ville komme på markede :( Jeg ved ikke rigtigt med det her, jeg skal høre min chef Max om hvad han synes om denne udvendige maling, og om han bliver ved med at have arbejde til mig hvis dette bliver en realitet :/ Det er bestemt ikke noget jeg sr frem til! :(

5
9. juli 2018 kl. 14:16

Så den maling Flygger vil opfinde, har vi haft i mange hundrede år.

De vil måske til at sælge 'gamle' det på nye bøtter. :-) De plastikmalinger vi har haft, tog livet af både træ og murværk. Men det er glædeligt at firmaet har opdaget vores normalt for fugtige klima. Det næste bliver vel at der skal sælges kalk, okker, kønrøg, jernvitriol og jernoxider.

Kodeordet er : 'Diffusionsåben'

3
9. juli 2018 kl. 12:22

Præcis. Linoliemaling kan få træet til at holde i 100 år og mere. Ren koldpresset olie + zinkhvidt pigment. Mere kræves ikke. Olien trænger dybt ind i træet. Og zinken laver en effektiv uv-beskyttelse. Og så er det selvhelende, ligesom linolium, da olien aldrig bliver helt hård. Så den maling Flygger vil opfinde, har vi haft i mange hundrede år.

2
8. juli 2018 kl. 22:35

Det minder mig om det dersens magiske "healings-masse" fra fiktionens verden. Gad vide hvornår www.malertilbud.dk tilbyder en ekstra gang "healing" til plankeværket. H

1
6. juli 2018 kl. 16:11

Hvorfor ikke bruge linolie maling? og forske lidt i at gøre tørretiden kortere - Ajj jeg glemte lige at Flügger jo slet ikke ønsker at vi skal vi skal gå tilbage til de gamle typer af maling...