Selvhelende maling skal gøre træbyggeri billigere
Det må ikke være for varmt. Det må ikke være for koldt. Fugtindholdet i træet må ikke være over 15 procent. Der skal helst være udsigt til 3-5 dage uden regn. Der må helst ikke være direkte sol, men omvendt er det en god ide, hvis der har været sol tidligere, så fugt og dug er væk. Og hvis den eksisterende bemaling er blevet gammel og slidt, skal træet renses af først.
Kravene er mange, når man skal male træværk.
Læs også: Tømrede tårne vokser ind i himlen
For mange, hvis træbyggeri skal kunne konkurrere med tegl- og betonbyggeri, medgiver Søren Poulsen, der er seniorrådgiver for innovation hos malingsproducenten Flügger.
»Der er voksende interesse for at bygge med træ - og for at bruge træbeklædning på bygninger i flere etager. Men holdbarheden er en udfordring. Det er dyrt at sætte stillads op, når man skal vedligeholde træet, og jo oftere man skal gøre det, jo dyrere vil det naturligvis være. Og på en større træbygning vil man jo aldrig begynde at slibe ned til sundt træ, selvom man burde. Det vil aldrig ske.«
Læs også: Forskere: Sådan kan træ blive et stærkere byggemateriale end stål
Han kan derfor godt forstå, hvis bøvlet og udgifterne virker afskrækkende for bygherrer.
»Vi er nødt til at få omkostningerne ned,« medgiver han således.
Skal holde 50 procent længere
Med det mål for øje har Flügger siden sidste år arbejdet i et Innovationsfond-støttet projekt kaldet Maincoat sammen med Teknologisk Institut, tjekkiske Synpo og britiske Cristal Pigments, som udvikler råmaterialer til blandt andet malingsindustrien, mens Force Technology laver livscyklusvurderinger og Københavns Universitets Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning bidrager med ekspertise indenfor interaktioner mellem træ og vand.
Læs også: Træ-maling spild af tid: Træet klarer sig fint uden beskyttelse
Holdet arbejder med flere løsninger, der tilsammen kan forlænge overfladebehandlingens levetid - med et specielt fokus på, hvordan man kan forbedre situationen, når træhuset skal genmales.
»Når vi tester nye malinger i dag, gør vi det typisk på et nyt stykke træ. Men udfordringerne er større i vedligeholdelsessituationen, og det har vi hidtil ikke rigtigt testet. Det vil vi gøre i dette projekt.«
I dag angiver Flügger holdbarheden på deres mest holdbare plastalkydmalinger til 6-8 år, før de skal genbehandles. Målet er projektet skal forøge genbehandlingsintervallet med op mod 50 procent.
»Vi vil ikke kunne forlænge holdbarheden med 300 procent, men hvis vi kan finde fem steder, der hver især kan forlænge holdbarheden med ti procent, så kan vi forhåbentlig lægge dem sammen og forlænge levetiden med 50 procent. Det vil have stor betydning for konkurrencesituationen mellem træ og andre materialer,« siger Søren Poulsen.
Varmere og vådere klima udfordrer
Målsætningen udfordres imidlertid af, at klimaet bliver varmere.
»Når temperaturen stiger, vil vi have længere perioder, hvor træet er fugtigt, og hvor malingen kan være fugtig langt op ad dagen. Det betyder, at der kan komme mere algevækst på overfladerne. Og inde i træet begynder svampene at vokse, når fugtindholdet i træet overstiger 20 procent. Vi kan sikkert godt lave en maling, der hænger på, selvom fugtindholdet kommer op mellem 25 og 30 procent, men vi skal jo også tænke på træet, så fugten må ikke kunne ophobe sig under malingsfilmen.«
Læs også: Forældede byggeregler en stopklods for skyskrabere af træ
I dag kan malingen - eller overfladebehandlingssystemet som producenterne siger, når de både vil inkludere grunding, porefyldning og toplaget - godt laves diffusionsåbent, så vanddamp kan trænge ud. Men det er svært at forhindre flydende vand i at trænge ind. Holdet har imidlertid flere ideer til at gøre slutlaget mere vandskyende.
»Vi vil gå ind og se på topcoaten. Der kan man med forskellige polymerer modificere malingen, så overfladespændingen ændres, så den bliver mere vandafvisende,« fortæller Søren Poulsen.
Men der er grænser for, hvor langt, man kan gå ad den vej.
»Der er en balance man skal ramme. Gør man polymererne alt for vandafvisende, kan det være en udfordring at genbehandle overfladen. Alternativt kan man bruge silan-kemi eller akryl-kemi til at gøre malingen mere vandafvisende.«
Skal hele små revner
Men når malingen har siddet på nogle år, vil der opstå revner i den, så vandet alligevel kan trænge ind. Denne fare har holdet imidlertid også en ide til at imødegå.
»Vi vil gerne gøre malingsfilmen mere robust ved at inkludere et selvhelende materiale i kapsler i malingen. Når malingen revner, vil kapslerne også revne og materialet flyde ud og og lukke revnerne. Man bruger det i andre industrier, og nu prøver vi at få det til at virke her.«
Læs også: Højteknologisk trykimprægnering gav Superwood et unikt bræt
Samtidigt arbejder holdet på at finde løsninger i den uorganiske kemi, der kan afløse de biocider, der i dag bruges til at bekæmpe svamp og algeangreb.
Brand er større problem end vedligehold
Hos Rambøll er Finn Larsen, der er specialist i trækonstruktioner og brandsikkerhed glad for udsigten til, at få mere holdbar træmaling.
»Træbyggeri har jo haft et relativt dårligt ry på grund af vedligeholdelseskravene, så hvis man kan forlænge levetiden af overfladebehandlingen, så er det en virkelig god ting.«
Men om bedre træmaling vil gøre det mere sandsynligt, at man bygger etagebyggeri i træ og eventuelt anvender træ i facaderne, er han mere usikker på.
»Når man snakker etagebyggeri, bliver brandkravene vigtigere end vedligeholdelseskravene. Man vil nok være forsigtig med at anvende træ i facaden, fordi du risikerer brandsmitte mellem etagerne, hvís flammerne når du af en vinduesåbning. Så skal man i hvert fald bruge brandbeskyttende træmaling - og den må ikke indeholde kemikalier, der umuliggør senere genbrug af træet.«
Man kan dog godt bruge ubehandlet træ eller træ, der er malet med almindelig træmaling i facader. Det kræver bare, at man så gør noget andet for at få tilstrækkelig brandsikkerhed.
»Man kan gøre kompenserende tiltag. Det har man eksempelvis gjort på byggeriet Lisbjerg Bakke ved Aarhus, der er op til fire etager højt. Der har man anvendt ubehandlet træ i facaden. Til gengæld har man valgt at sprinkle lejlighederne,« forklarer Finn Larsen.
Projektet slutter næste år, hvorefter Søren Poulsen forventer at resultaterne bliver kommercialiseret.
»Det kommer enten ind i vores eksisterende produkter eller bliver lanceret som et helt nyt produkt. Vi ved det ikke endnu.«
