Selvfølgelig skal robotter gå på to ben

Illustration: Agility Robotics/Youtube

Vi har grinet rigtig meget af hjælpeløse tobenede robotter, som vælter omkuld ved den mindste forhindring. Det har været store og klodsede. Hjælpeløse og nærmest verdensfjerne når de stod over for simple udfordringer.

Især Darpas Robotics Challenge har får mange smil med på vejen. Robotterne væltede bagover og kunne ikke engang gå ind ad en dør med et håndtag. Det er nemlig ikke så nemt at gå på to ben.

Lidt bedre har robotten Asimo fra japanske Honda, klaret sig. Siden 2000 har den vist imponerende evner til at gå, løbe, stå på ét ben og sparke til en bold. Men demonstrationer af Asimo er foregået i lukkede rene indendørsmiljøer.

Læs også: Japanere gider ikke snakke med en dum højttaler

Derfor vakte det også opsigt, da Boston Dynamics viste de første to- (og fire) benede robotter, der var i stand til at bevæge sig hen over ujævne overflader. Videoen af en robotten Atlas fra 2016, som går rundt ude i en skov og er ved at glide i sne og rådne blade er blevet set 23 mio. gange og har fået over 41.000 kommentarer.

Fjedrende lethed

Nu har et amerikansk firma taget gående robotter et skridt videre. Det er Agility Robotics, der i sidste uge viste en ny video af deres Cassie-robot. Princippet i robotten adskiller sig ikke fra tidligere viste modeller: To ben og en lille overkrop, hvor der vel at mærke ikke er monteret arme.

Men alligevel er der en væsentlig forskel på Cassie og mange af de tobenede robotter vi før har set: Cassie udnytter nemlig den fjeder-effekt, som vi mennesker også bruger. Det betyder i praksis, at vi får lidt af den energi, vi afsætter i underlaget, tilbage når vi går. Og ja, det ligner grangiveligt noget, som skaberne af den næste Star Wars-film kunne bruge i stedet for animationer.

Læs også: Tysk flagskibsrobot viser vejen for brug af open source

I den nye video vises to robotter, der går rundt i et kontorlandskab. Det gør de med overraskende lethed. Heri ligger der, at hele konstruktionen af robotterne får dem til at se næsten nænsomme ud. De bevæger sig nærmest med ynde og virker i det hele taget, som om de var lidt generte.

Det står i skarp kontrast til tidligere versioner af tobenede gående robotter, som ofte virkede tunge og brutale uden forbindelse til omgivelserne.

Tilfældigt at robotten ligner en struds

Det er ikke med vilje, at udviklerne fra Agility Robotics har fået robotten til at ligne og gå som en struds. Men udnyttelsen af fjederprincippet og et forsøg på at gøre den adræt og robust, gjorde, at det simpelthen var det design, de endte med. Og selvom der heller ikke er gjort forsøg på at få benbevægelserne til at ligne os mennesker, så har Cassie alligevel fået hofte- og benled, der giver tre frihedsgrader – præcis ligesom os. Det vil sige, at benene kan føres frem og tilbage samt ud til siden.

Robotten Cassie er stadig kun til forskning, men målet er, at den type robotter med tiden skal kunne fungere som pakkebude og til inspektion i farlige områder på fabrikker.

Læs også: Sikkerhedsrobot druknede sig selv i indkøbscentrets springvand

Selvom det godt kan se sådan ud, så er robotterne på videoen ikke autonome. Det ses til sidst, hvor to operatører går bagved dem med hver sin fjernbetjening.

Cassie er opkaldt efter den australske fugl hjelmkasuaren, som heller ikke kan flyve. Til gengæld er den temmelig god til at gå på to ben og kan, hvis den bliver provokeret, være ret aggressiv over for mennesker og dyr i dens nærhed.

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Har tobenede robotter en fordel ved, at benene "knækker" bagud i stedet for frem, som på mennesker?

 • 0
 • 0

Da de fleste dyr, har lignende ben, så er der nok en fordel i forhold til hurtighed og stabilitet. Det gør det selvfølgelig mere eller mindre umuligt at gribe med fødderne, men hvis dyret ikke er en abe af en eller anden art, så er det jo ikke så vigtigt.

 • 0
 • 0

Har tobenede robotter en fordel ved, at benene "knækker" bagud i stedet for frem, som på mennesker?

Hvad der er forud eller bagud, er vel svært at definere på en robot, som hverken har ansigt eller overkrop.

Mon ikke den orienterer og bevæger sig lige godt "fremad" som "bagud", og at man så kan anvende den bevægelsesretning ift dens "knæ", som passer bedst ind i enhver given funktion?

Jeg kan jo forestille mig at det er upraktisk hvis underbenet vender fremad, når den gå op ad en trappe, da foden så ikke kan nå ret langt ind på trinet.

Derfor er det logisk at "knæet" vender bagud, når den går op ad trappen, og ligeså logisk at knæet vender fremad, når den går ned ad trappen.

 • 0
 • 0

...gad vide om det er muligt at lave en robot der svinger sig fra gren til gren i urskoven... det må da være noget nær den ultimative test ... !?!

 • 1
 • 0

:-) Jeg kunne forestille mig, det heller ikke vil være nemt at få en robot til at kunne danse en klassisk dans×, med en menneskelig partner.

× F.eks.: Engelsk Vals, Tango, Slowfox, Quickstep, Wiener Vals, Cha cha cha eller Rumba.

 • 0
 • 0

Den fysiske robot er stort set triviel. Det er den kontrollerende kunstige intelligens der er afgørende. Manuelt designet gangart er dead end.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten