Selfmade: Det trådløse hjemmekontor

Umiddelbart lød det som en overkommelig opgave at finde de produkter, der kunne fjerne ledningerne fra hjemmekontoret, men opgaven blev ret hurtigt kompliceret af tre ting. Dels husets to printere, dels ISDN-opkoblingen til Internettet, og dels det faktum at det både er stationære og en bærbar computer, der skal være trådløs.

Noget af det første, som skulle anskaffes, var et såkaldt Access Point, det sted hvor alt den trådløse trafik skulle styres, og det var faktisk noget af en jungle at komme igennem. Der var et utal af forskellige mærker til et utal af forskellige priser, og med lige så mange forskellige faciliteter. Et af produkterne, Toshiba's nye Magnia SG20 trådløse server var utrolig spændende. Udover at være et trådløst Access Point, indeholdt den også en fil- og printserver. Men den blev dog hurtigt kasseret: Prisen lå på lige over 16.000 kr. eksklusiv moms.

Jagten gik videre og efter at have læst specifikationer på 10 forskellige Access Points, stod vi mellem at skulle vælge et fra Avaya eller et fra D-link. De havde samme tekniske specifikationer og prisen var næsten ens for de to produkter, dog var D-link's Access Point små 200 kroner dyrere. Vi valgte at satse på Avaya produktet, og så gav det sig selv, hvilket mærke de trådløse netkort til computerne skulle være.

Et af kravene til det trådløse Access Point, og som en del produkter faktisk faldt på, var, at det skulle kunne forbinde sig til en ISDN router. Men også her påstår specifikationerne på Avaya, at det skulle fungere.

Jagten på en printserver

Selvom de fleste producenter påstår, at de trådløse netkort kan bruges sammen med forskellige typer Access Points, turde vi ikke løbe den risiko. Derfor valgte vi også Avaya produkterne til denne del af øvelsen.

Men der kom dog hurtigt en ny overvejelse ind her. Skulle netkortet være internt eller eksternt. De eksterne kort kunne fås som USB-enheder, og derved være lette at flytte mellem computere og bærbar. Det er nemlig ikke så tit, at den bærbare skal på nettet, og det virker lidt som at skyde over målet, at vælge et trådløst netkort til såvel de stationære som den bærbare computer.

Altså valgte vi at bruge det eksterne USB-netkort, som så kan flyttes fra en af de stationære til den bærbare, skulle behovet opstå.

Dermed var vores jagt dog langt fra overstået. Det skulle nemlig hurtigt vise sig, at det at finde produkter, der kan koble computere sammen, er en relativ let sag, men at flytte de printere, som er dedikeret til at være »personlige« printere, er langt mere kompliceret.

Efter en del snak med specialister på området, viste det sig, at man kan få nogle specielle enheder, der kaldes for printservere. Printeren kan sluttes direkte til dem, og så skulle de gerne kunne kobles på det interne net.

Nuvel - næste problem var så, at i Selfmades hjemmekontor er printerne HP printere. Der er en farveprinter (HP OfficeJet G85, der fungerer som farveprinter, scanner, fax og farvekopimaskine) og en laserprinter (HP LaserJet 3150, der fungerer som printer, scanner og fax).

De relativt få printservere vi fandt, led alle under samme problem; nemlig at de muligvis kunne fungere sammen med en HP printer, men at de helt klart ikke kunne udnytte andre faciliteter end printdelen.

Redningen viste sig så at komme fra Hewlett Packard selv. De lancerer faktisk en serie printservere, og en af dem viste sig at være trådløs. Nu skulle man så tro, at alt var godt, men det var det faktisk slet ikke. For den trådløse printserver som Hewlett Packard kunne levere, kunne kun fungere sammen med én printer. Altså måtte vi kigge videre - dog stadig hos HP.

Vi endte med en JetDirect 500X printserver. Den er godt nok ikke trådløs, men der kan tilsluttes op til tre printere. Så planen her er at samle printerne ovre ved vores Access Point, så de få ledninger, vi ikke kan komme uden om, bliver samlet på en relativt lille sted.

Hewlett Packard gav os dog en lille advarsel. De fortalte, at selvom det godt kan lade sig gøre at bruge f.eks. scannerdelen af vores printere, når vi bruger deres printserver, så er det ikke let. De mumlede noget om, at der skulle laves en speciel opsætning, så printeren vidste, hvor den skulle sende det indscannede dokument hen. Nå, men det kigger vi på, når vi skal til at sætte produkterne op.

Næste uges arbejde bliver at installere den nyindkøbte hardware, og forhåbentlig få pc'er og printere til at kommunikere uden problemer, samt problemløst at komme på Internettet igen.