Cæsium er forholdsvist enkelt at arbejde med og benyttes stadig i mange atomure, dog i konkurrence med rubidium og hydrogenmasere, ...
Rubidiumure er ikke ligeså præcise men er populære fordi de kan fremstilles kommercielt og sælges for cirka 10.000 kr fra ny. Det er ikke usædvanligt at entusiaster ejer et brugt rubidiumur. PHK skulle have to :-)
Selv har jeg valgt den billige metode og købt en GPSDO (GPS disciplined oscillator) der effektivt leverer et tidssignal svarende til et atomur ved at synkronisere med GNSS signalet fra satellitterne og dermed med atomurene deroppe. Jeg har købte den her lille sag: http://www.leobodnar.com/shop/index.php?ma...
Danmark er i øvrigt et af de få højtudviklede lande, som ikke har sit eget atomur
Dette må derfor kvalificeres da der naturligvis er en del atomure i Danmark baseret på rubidium. Den hydrogenmaser Danmark får er væsentlig mere præcis. Men angiveligt ikke ligeså præcis som cæsium.
EUs Galileo program, som Danmark også er med i, har valgt at udstyre hver satellit med 2x hydrogenmaser og 2x rubidium. Satellitten bruger 1 hydrogennmaser som primær ur og det andet er lukket ned og bliver kun aktiveret hvis den primære fejler. Rubidiumurene er backup og holder tiden hvis der skal skiftes aktiv hydrogennmaser.