Det skorter ikke på nye vindmøllekoncepter og et af de seneste skud på skammen er fra Sverige, og kaldes Hexicon.
Navnet skyldes faconen: en sekskantet ponton-struktur fungerer som en flydende platform, der har plads til mellem seks-syv vindmøller og et bølgekraftanlæg.
Det betyder, at der ikke er brug for dyre havvindmølle-fundamenter, ligesom 'anlægget' kan benyttes på store havdybder.
Platformens skrog er bygget som en sandwichkonstruktion i en blanding af komposit, metal og glasfiber.
Designet, der er patenteret af Fagerdala, medfører, at der vil være færre vibrationer samt mindre støj og træthed i konstruktionen.
Derudover vil platformen være i stand til altid at positionere sig i forhold til vinden i stedet for, at hver enkelt mølle skal dreje, fremgår det af Hexicons hjemmeside.
»Anker-systemet gør platformen i stand til altid at få vinden ind forfra. I tilfælde af orkaner eller opbygning af is kan platformen, hvis det bliver nødvendigt, mere eller mindre neddykkes eller hæves ved hjælp af et ballastsystem,« skriver Hexicon på sin hjemmeside.
Den sekskantede konstruktionen har en diameter på omkring 360 meter, men konceptet er stadig på tegnebrættet, så de specifikke mål og egenskaber er usikre.
Der er eksempelvis ikke valgt et bestemt vandkraftanlæg, der som udgangspunkt bruges på det flydende kraftværk. I stedet fremviser hjemmesiden forskellige koncepter, der kan tænkes at fungere; tanken er, at platformen holder længere end både vindmøller og vandkraftanlæg, så de skal kunne udskiftes løbende.
For at slippe for dyre serviceskibe vil Hexicon-hvis projektet realiseres-være døgnbemandet. En kran gør det muligt at foretage vedligeholdelsesarbejde, og derudover er der sengepladser og opholdsrum 'ombord'.
Desuden vil der være en helikopter-landingsplads.
Effekten anslås til at være mellem 30 og 60 MW alt efter, hvilke møller og vandkraftværk der benyttes.
Nyteknik.se skriver, at prisen vil være på omkring én milliard svenske kroner.
Hexicon er samme med 24 andre svenske koncepter blevet udtaget til at fremvise sine ideer til Stockholm Cleantech Venture Day i slutningen af september.
Dokumentation
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sponseret indhold
V2 Briefing | 17. april | GENERATIV AI: Sådan bruger du det professionelt
Kunstig Intelligens31. marts kl. 13:46
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Transporten fra Afrikas kyster frem til Europa skulle der stå.
Men osse kreativt. Det er faktisk en rigtig god ide at udnytte bølgekraft, vind energi og Solens Energi et og samme sted.
"Så vil det være smartere at plastre Saharas øde kyster til med møller og hente strømmen derfra."
Ja det er osse en god ide MEN ... Hvad med transporten? Transporten af energi fra 1000 km inde i Afrika frem til Europa, er meget dyrt. Desuden er den europæiske infrastruktur slet ikke dimensioneret efter at skulle flytte de mængder af energi. For slet ikke at nævne risikoen for stabiliteten i forsyningen forsvinder.
Se nøje på illustrationen og du vil se at møllerne peger præcis samme retning, platformen hænger i sine wire og vindmodstanden på møllerne vil styre den på plads, det som kan forstyrre er kraftig understrøm, eller hvis bølgerne ikke kommer fra vindretningen.I følge teksten skal møllerne ikke kunne krøje da hele platformen er tænk at skulle dreje op i vinden....hvis du kaster et blik på illustrationen vil opdage at møllerne tilsyneladende alle kan krøje da de peger i vidt for skellige retninger.
Mon dog ikke vindmodstanden er så stor at platformen altid vil være orienteret korrekt længe før vinden bliver stærk nok til at kunne udnyttes?
Ved 2-700 meter vand er de indtil videre kendte sokler vel ikke så interessante?
Møllernes forskellige retninger kan sikkert tilskrives det lidt sære perspektiv i billedet. Hvad angår placeringen af møllerne kan det være for at sikre den maksimale vindstyrke til alle møller. Se, måske har de rent faktisk tænkt over det ;-)
Nej det kan jeg ikke
Se på illustrationen. Ville du placere 7 møller således?
I følge teksten skal møllerne ikke kunne krøje da hele platformen er tænk at skulle dreje op i vinden....hvis du kaster et blik på illustrationen vil opdage at møllerne tilsyneladende alle kan krøje da de peger i vidt for skellige retninger.
Hvorfor lave en sekskant og ikke bruge knudepunkterne som møllefundamenter. Det er jo ikke umuligt at lave både 7-8-9 kanter eller en sekskant som vist her bare med den syvende mølle i center
Det vi ser her er resultatet af en tegners bløde blyant.
Det er ikke det samme som at sige at det ikke kan lade sig gøre, men ærlig talt hvad i helvede skal man bruge dem til. Det man sparer i fundamenter skal man investere i kabler...mindst.
Så vil det være smartere at plastre Saharas øde kyster til med møller og hente strømmen derfra.
Nej Søren, Det har du ret i, det kan jeg ikke, men læs lige teksten igen og se så på møllerne og deres placering i forhold til hverandre. Ville du placere 7 møller således?
Bemærk at møllerne ikke behøver at kunne dreje fordi hele platformen er tænkt drejet op i vinden ifølge teksten.
På illustrationen vender møllerne i alle retninger, så jeg fastholder at det er fri fantasi og det vi ser er resultatet af en tegners bløde blyant :o)
For at vurdere det, er du vel nødt til at kunne se det der er nede under vandet også.Den illustrerede konstuktion ser for mig ud til at være for spinkel til at kunne anvedes andre steder end på en græsplæne.
Kan du det?
Det er godt med nye ideer, men denne her tror jeg ikke på.
Hvis diameter for sekskanten kun er 360m, vil der være mindre end 200m (side længde) mellem to vindmøller. For at vindmøllerne ikke skal skygge for hinanden eller skabe turbulens må det være meget små vindmøller, mit gæt på ca. 1MW altså samlet 7MW.
Til sammenligning Horns Rev 1 har 2MW møller med 560m mellem møllerne. Alpha Ventus har 5MW møller med 800m mellem møllerne.
Problemet er selvfølgelig at den flydende konstruktion bliver voldsom dyr jo længere der skal være mellem møllerne.
Ideen med døgn bemanding af 7MW lyder langt ude. Det minder mig om et jernbane ledvogterhus for 100 år siden. Jeg troede automatisering var kommet meget længere end det.
Jeg ville tro at største fordel for en vindmølle flyde konstruktionen er at den kan trækkes ind til land for et helt/halv årligt service eftersyn.
Bestemt fantasifuldt Den illustrerede konstuktion ser for mig ud til at være for spinkel til at kunne anvedes andre steder end på en græsplæne.
Det er jo ikke mangel på alternativer til den klassiske enkeltstående trebladet vindmølle der mangler. Spørgsmålet er kun hvornår der kommer et koncept, der reelt kan konkurrere på økonomien.