Seks videoklip: Kollisioner, beundring og pludselige opbremsninger med Teslas nye selvkørende funktion

Tesla Model 3, fra da TU testede den tidligere i år. Illustration: Marius Valle

I forrige uge begyndte Tesla at udrulle version 10-softwaren til Model X, S og 3.

Blandt nyhederne er en smart summon-funktion, som lader dig tilkalde bilen via telefonen, uden at du sidder i førersædet.

Funktionen skulle efter sigende fungere, så længe du er inden for en radius af 60 meter fra bilen og har fri udsigt til køretøjet. Så trykker du bare på ‘Come to me’-knappen i appen og kan stå og se bilen komme rullende mod dig.

Foreløbig er funktionen kun tilgængelig for amerikanske brugere.

Elon Musk skriver i en Twitter-besked, at han ikke er sikker på, hvornår smart summon kommer til Europa. Det vil bl.a. afhænge af godkendelser fra europæiske myndigheder.

Endvidere vil funktionen kun være tilgængelig, hvis man har købt tillægspakken, der i fremtiden skal kunne give fuld selvkørsel.

Tesla skriver i et blogindlæg, at funktionen er perfekt til dem, der for eksempel er på parkeringspladsen med en fyldt indkøbsvogn, og som samtidig skal håndtere et kontrært barn eller simpelthen bare ikke gider at gå hen til bilen.

Indholdet i blogindlægget er lidt selvmodsigende ift., hvad Tesla skriver på sin support-side: at funktionen kun er tænkt til brug på private parkeringspladser og indkørsler.

Bilerne er udstyret med otte kameraer, tolv ultralydssensorer og en radar, som peger fremad. Information fra disse sensorer blandes sammen i bilens computer og lægger grundlaget for den autonome kørsel.

Videobonanza

Twitter og andre sociale medier flyder over af videoer, som demonstrerer funktionen. Det kunne se ud til, at flere af brugerne ikke læser teksten på support-siden, men snarere tester funktionen mere i tråd med det, som står i det førnævnte blogindlæg.

Menneskefrie, selvkørende Teslaer skaber beundring og latter, men også nærulykker og sammenstød. Musk skriver på Twitter, at funktionen er afprøvet over 550.000 gange blot få dage efter lanceringen.

Dermed er det måske ikke så mærkeligt, at der rapporteres om bemærkelsesværdige episoder:

Roddie Hasans Model 3 er nær ved at kollidere på vej hen til det sted, hvor Hasan står:

Det ser ud, som om bilen næsten kolliderer med andre biler, da den skal køre over en vej for at komme hen til Roddie Hasan, hvilket funktionen ikke er designet til.

Roddie Hasan skriver imidlertidig i Twitter-tråden, at hele området er en parkeringsplads.

Han skriver, at han løftede fingeren fra 'Come to me'-knappen, da han så, at bilen ikke stoppede, men at han er usikker på, om Teslaen til sidst stoppede på grund af det, eller om den stoppede af sig selv.

Shareef Yousef deler en video, hvor han tilkalder sin bil, mens det regner, lyner og tordner:

David Guajardo deler to videoer af samme situation, hvor bilen kolliderer med bagenden af en bil på en parkeringsplads, mens smart summon-funktionen er i brug.

Han spørger Twitter-samfundet om, hvordan han skal tage den herfra:

Jonathan Choe er imponeret over funktionen og skriver, at dette kan være fremtidens måde at køre ungerne til skolen på:

David Havasi er tydeligt tilfreds med sin Tesla:

Twitter-brukeren vandyish filmede, mens en opmærksom person løb efter Teslaen for at stoppe den, eftersom der ikke var personer i bilen:

Artiklen er fra tu.no

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Men det er vist noget arbejde endnu, den virker virkelig sløv, og kan ikke regne en vendediameter ud, drejer hjule rundt, den ligner kort sagt en nervøs bilist ude på sin første køretime..

Også skal den lige lærer ikke at ramme nogen eller kører ud foran biler.. tror ikke MUSK gør noget godt for selvkørende biler ved at frigive, og lade det teste færdigt i den virkelige verden.

 • 16
 • 6

Det har formentlig været simuleret i årevis hos Tesla. Nu kommer det i den virkelige verden for at møde hvordan virkeligheden er. Godt det går så langsomt. Taget i betragtning af at der har været prøvet en halv million gange og vi kun ser en håndfuld videoer tyder på det egentlig går meget godt. Nu vil det vælte ind med virkelige data til Tesla og det vil blive bedre og bedre med tiden. Et lille men vigtigt skridt på vejen til den selvkørende bil. Det bliver ikke i overmorgen men et stykke ude i fremtiden

 • 13
 • 2
Taget fra release notes:

Smart Summon (Beta)

Smart Summon is designed to allow your car to drive to you (using your phone’s GPS as a target destination) or a location of your choosing, maneuvering around and stopping for objects as necessary. Like Summon, Smart Summon is only intended for use in private parking lots and driveways. You are still responsible for your car and must monitor it and its surroundings at times within your line of sight because it may not detect all obstacles. Be especially careful around quick moving people, bicycles, and cars.

To access the feature in your Tesla mobile app, tap Summon then tap the Smart Summon icon. To activate Smart Summon, press and hold the COME TO ME button. Alternatively, tap the target icon, set the target destination of your choice by adjusting the map, and then press and hold the GO TO TARGET button. You can stop your car from driving at any time by releasing the button.

Note: Smart Summon requites the latest version of the Tesla mobile app (3.10.0 or later). Please refer to the Owner’s Manual for additional details about this feature.

Jeg ville have fremhævet det fed, som er er særligt vigtigt at notere sig, men formatteringen driller mig lidt. Det står i først afsnit og beskriver hvilke forhold man skal bruge Summon under.

Og skal det måske nævnes at der desværre er lange udsigter til at det lander i Europa. Noget med nogle EU regler.

 • 3
 • 0

EU reglerne er i virkeligheden fra et FN organ der regulerer krav til biler for lande der har underskrevet den relevante traktat. Det har EU men også mange andre lande. Ideen er at hvis din bil overholder reglerne, så kan den sælges i traktatlandene.

I forhold til summon så er reglerne at en begrænset selvkørende funktion, hvor bilen bevæger sig langsommere end 10 km/t , der skal en person stå indenfor 5 meter af bilen med fjernbetjeningen.

Det tager lidt fidusen fra funktionen. Det er tiltænkt at du kan stå ud af bilen og så køre den ind på en trang plads. Men ikke at du kan stå i den anden ende af pladsen foran IKEA.

Tesla kunne komme ud af det ved at certificere bilen som fuldt selvkørende. Men så må den ikke kravle afsted, man skal som bekendt følge trafikken.

 • 6
 • 0

Hvor længe mon der går der inden nogen succesfuldt spoofer GPS placeringen og får bilen til at køre tværs gennem X. Kunne være en fed genial måde at ehm "låne" en Tesla på, hvis man er yderst ligeglad med alt og alle. Godt EU har forbudt det - og Boing's alternative MAX måde at få godkendt teknik på. Trist USA (og andre lande) så må bløde for udviklingen. Test områder og indforståede personer only, tak!

 • 5
 • 5

Er summon farlig? Nej ikke reelt. De ting der har været er i bilkabule kategorien og den kører da også enormt langsomt og forsigtigt. Den nægter i øvrigt at forlade parkeringspladsen ligesom den ikke sætter i gang hvis den planlagte rute er længere end 80 meter. Ruteplanlægning sker ud fra satellitbilleder fra navigationsanlægget.

Systemet har været testet i et halvt år nu. Det er ikke sådan at de bare frigav et utestet system til publikum. Man kan debattere om systemet er særligt nyttigt. Ikke fordi det er farligt men fordi det er for kluntet og langsomt. Måske formålet også er at få et system derud, så folk kan vænne sig til at der kører førerløse biler rundt i det små.

 • 3
 • 0

Kan Teslas Summon ses som en reel status på levels 5 (eller 4)? Så bliver det næppe i min tid man kan komme omkring uden kørekort.

 • 2
 • 0

Nej så skal du tjekke Tesla challenge https://youtu.be/JRKT6iMkgY4 som er en fyr der tester om hans bil kan køre ham på arbejde uden at han må overtage styringen. Reglen er at hvis han bare en gang selv må gøre noget undervejs, så taber bilen.

Spoiler: bilen klarer det. Undervejs laver den mange vognbaneskift ligesom den klarer en svær fletning.

 • 3
 • 0

Fra rampe til rampe. det er jo ikke level 5, det er ikke engang i nærheden... Altså jeg synes det er er fint de har lavet det, men tesla har for længst annoceret at det var klar og det virkede, og solgt bilerne på det, også klarede han det i 7 forsøg. jeg er ikke vildt imponeret. Ligeså vel jeg ikke bliver imponeret over min græsslåmaskine kan slå græs. når producenten har lovet den kan, hvis den kun kunne 1 ud af 7, ville jeg dog være noget skuffet..

 • 2
 • 2

Fra rampe til rampe. det er jo ikke level 5, det er ikke engang i nærheden...

Det er på vej til level 4 (*). De arbejder på at kunne det samme i bykørsel men også det bliver naturligvis med begrænsninger. Det vil virke på større veje men ikke nødvendigvis på små ensrettende sideveje.

(*) Teknisk set er det lige nu level 2 idet du skal holde hånden på rattet til enhver tid. Når de bliver godkendt til at du må fjerne opmærksomheden fra trafikken, så er det level 3. Det bliver level 4 når du må sætte dig om på bagsædet.

Level 5 er at bilen er selvkørende i alle situationer inklusiv en snestorm og det kommer åbenlyst ikke til at ske med de nuværende biler (eller nogensinde). Bilerne har ikke mulighed for at rense sensorerne for regn og sne, så den nuværende bil kommer ikke til at være selvkørende i dårligt vejr. Det har jeg det fint med. I min verden er level 5 defineret så stramt at det er en utopi.

 • 2
 • 0

også klarede han det i 7 forsøg. jeg er ikke vildt imponeret.

Pointen med hans serie af videoer er at lave en test hver gang der kommer ny software. Han har ikke gentaget samme test 7 gange med samme software for at komme i mål.

Der blev spurgt til status på selvkørende teknologi. Dette er et indblik i hvad Tesla kan lige nu i den software, som er offentlig tilgængelig. De kan sikkert en hel masse mere som vi ikke har adgang til endnu.

Tesla er i øvrigt ikke de eneste. Der er ihvertfald fire konkurrerende systemer. Eksempelvis Nissan Pro Pilot 2. De andre er også on ramp to off ramp systemer. Rom blev ikke bygget på en dag.

 • 2
 • 0

Det er på vej til level 4 (*). De arbejder på at kunne det samme i bykørsel men også det bliver naturligvis med begrænsninger. Det vil virke på større veje men ikke nødvendigvis på små ensrettende sideveje.

Det jeg mente med de ikke engang er i nærheden er at det stadig kun er på motorvejen, det er trods alt det nemmeste sted for en bil at være selvkørende, så vidt jeg ved er der ikke noget der hedder level 2-5 på motorvej, enten er den level 2, 3, 4, 5 over det hele, eller også er den ikke.

Dermed ikke sagt jeg ikke synes det er flot det de har lavet indtil videre, men du svarede på en som spurgte om det kunne sammenlignes med level 4 eller level 5, og det kan det jo ikke, den svære del venter stadig forude..

Jeg har kun set den ene test, jeg troede det var 7 forsøg, og den virkede ikke på de første 6.

 • 1
 • 1

så vidt jeg ved er der ikke noget der hedder level 2-5 på motorvej, enten er den level 2, 3, 4, 5 over det hele, eller også er den ikke.

Forskellen på level 4 og 5 er at med level 4 må du definere nogle begrænsninger. Eksempelvis virker kun i en bestemt by, sådan som Waymo/Google. Eller virker kun på bestemte type veje, eksempelvis motorvej og hovedveje som Tesla. Og for begge gælder at det kun virker i godt vejr.

Autopilot virker i øvrigt allerede i byen men den kan ikke lave automatisk vognbaneskift, stoppe for rødt etc og den kan ikke selv følge en rute fra navigationsanlægget. Det er blevet lovet inden udgangen af året men vi får at se. Elon Musk er som regel for optimistisk med hans tidsplaner.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten