Seks superministerier skal fremtidssikre Danmark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Seks superministerier skal fremtidssikre Danmark

Elendig koordinering og intern magtkamp mellem Danmarks 19 ministerier spænder ben for en effektiv løsning af de kommende års dominerende samfundsproblemer.

Derfor skal der tænkes helt nyt i forhold til organiseringen af ministerierne efter valget, mener tre tidligere og nuværende topembedsmænd, som fremlægger et samlet bud på en ny, effektiv ministeriestruktur.

De tre eksperter er Leo Larsen, tidligere departementschef i Miljø- og Energiministeriet, nu direktør i Sund & Bælt, Lars Goldschmidt, direktør for Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), og Jørgen Rosted, fhv. departementschef i Økonomi- og Erhvervsministeriet, og nu værende udviklingsdirektør i analyseinstituttet Fora.

Eksperterne udpeger seks nye superministerier, der kan håndtere problemer som klimaforandringer, manglen på højtuddannet arbejdskraft og en nedslidt infrastruktur.

»Det er bydende nødvendigt at udtænke en struktur, der kan finde hurtige og effektive løsninger på de vigtigste, prioriterede problemer. Ellers bliver konsekvensen, at velfærdssamfundet langsomt forringes,« siger Leo Larsen.

De seks nye superministerier er Statsministeriet, Finansministeriet, Erhvervsministeriet, Social- og Beskæftigelsesministeriet, Uddannelses- og Videnskabsministeriet samt et helt nyt Infrastrukturministerium.

Det vil tilsammen erstatte 13 af de 19 ministerier, vi har i dag.

»Der er brug for superministerier med en stærk og handlekraftig minister i spidsen, som kan samle trådene fra flere forskellige dele af de nuværende ministerområder og knytte dem sammen til en effektiv og langsigtet strategi,« siger Jørgen Rosted.

I dag er det alt for vanskeligt at træffe beslutninger, fordi tre-fire involverede ministerier kæmper med hinanden, mener de tre eksperter. Et eksempel er Danmarks klimaindsats for at reducere CO2-udslippet, der i dag skal koordineres mellem to ligestillede ministerier: Miljøministeriet og Transport- og Energiministeriet.

»Hvis indsatsen i stedet blev koordineret af et særligt infrastrukturministerium med en seniorminister i spidsen og viceministre med ansvaret for henholdsvis transport, energi, bolig og klima, ville der være skabt en langt større dynamik, hvor den ledende seniorminister havde den nødvendige pondus til at gennemføre regeringens politik,« siger Leo Larsen.

Lars Goldschmidt peger på, at den nuværende ministeriestruktur på visse områder er nærmest absurd, fordi løsningen af alvorlige samfundsproblemer er forankret i små ministerier.

»Tag f.eks. den skandaløse vedligeholdelse af landets broer, hvor situationen bare er blevet værre og værre. Der vil ikke komme en langsigtet løsning på disse problemer, før infrastrukturen bliver forankret i et langt stærkere ministerium,« siger Lars Goldschmidt.

Rigtigt godt forslag, det vil også have mange andre fordele, som for eksempel:

Regeringen skal kun finde 6, 7, 8 (super)ministre, det er sådan nogenlunde hvad den nuværende talentmasse i for eksempel Venstre og Konservative kan levere. Vi slipper således for en Carina Christensen, Ulla Tørnæs, Rikke Hvilshøj, Hans Christian Schmidt, Lars Barfoed, Helge Sander, Flemming Hansen, Brian Mikkelsen med flere.
Det vil uden tvivl være en styrkelse af Folkestyret og at muligheder for at gennemføre større sammenhængende beslutninger. Vi slipper nok også for Bendt Bendtsen, han er vel den enste i den nuværende regering, der allerede har afprøvet modellen, med et superministerium - det voksede ham over hovedet.

Men det var måske fordi at der så skal være gode muligheder for at udnævne vice-ministre og måske gøre deres udnævnelse tidsbegrænset, eller nemt kunne skifte dem ud. Det er ikke sikker man skal ulejlige Dronningen hver gang. Det vil helt sikker skabe en ny dynamik - og superministeren kan supplere med folk udefra i kortere eller længere perioder.

Så glimrende forslag

  • 0
  • 0

Det lyder effektivt, men antallet af ministerier skal nok tænkes nærmere efter.
Hvis vi så fik vor nye miljø-vismand som energi-miljø-klima-minister, så kunne vor indsats blive effektiv på 5-10 år. Han har fra første dag vist overblik, viden og mod, og kunne straks skelne mellem teknisk/økonomisk viden .. - og den "politiske korrekthed", der har styret de sidste 15 års "energisnak" i Danmark. - Han er nordmand og hedder Eirik Schrøder Amundsen.
P.S. Faktisk har Danmark siden energikrisen haft to "vidende" energiministre: Poul Nielson og Knud Enggaard. Med dem ved roret, havde vi forlængst opfyldt Kyotoaftalen.. - og den næste!!

  • 0
  • 0