Seks overbevisende spørgsmål du bør stille under jobsamtalen

Illustration: Kzenon/Bigstock

En dårlig jobsamtale kan destruere ethvert håb om ansættelse, mens en god dialog kan sikre dig en invitation ind i varmen på virksomhedens lønningsliste.

Der er flere discipliner i at gennemføre et succesfuldt interview, når du er på jobjagt, som Jobfinder jævnligt beskriver, men det allersidste indtryk, du efterlader, kan have stor betydning for, om arbejdsgiver vurderer dig værdig til at blive ansat.

Nye jobopslag hver uge. Tjek Jobfinder.

Fra firmaets synspunkt er de spørgsmål, som jobsøger stiller ved interviewets afslutning, med til at danne et billede af personen.

Netop det ved Sjoerd Gehring, chef for global rekruttering hos den amerikanske medicinalkonglomerat ’Johnson & Johnson’, en del om. Hvert år ansætter han med assistance fra sit HR-team over 25.000 kandidater og afholder mere end 100.000 jobsamtaler.

Den globale rekrutteringschef anbefaler seks spørgsmål, du skal stille arbejdsgiver for at slutte af med bravur.

’Hvad betyder min stilling for virksomhedens vækst?’

Spørgsmålet signalerer, at du er interesseret i mere end din rollebeskrivelse. Det viser, at du allerede nu har som mål at yde indflydelse på firmaets udvikling. Du er en person, som er klar til at tage ansvar.

Ingeniører inden for konstruktion og enterprise er efterspurgte. Er du den rette til jobbet?

Og fra den jobsøgendes perspektiv finder du ud af, hvilke fremtidsmuligheder der er i det job, du søger. Er det en position, som virksomheden prioriterer højt eller lavt? Det kan nemlig betyde meget for din karriere.

’Må jeg møde nogle af mine fremtidige kolleger?’

Ved direkte at bede om lov til at udveksle et par ord med dine mulige medansatte understreger du, at du har fokus på det sociale aspekt. I virksomheder er det afgørende, at nye medarbejdere passer ind i kulturen og ikke melder sig ud af fællesskabet som asociale enspændere.

Der er rift om de bedste indeniører inden for drift og tilsyn. Find det rette job for dig.

Når du tager initiativ til at stifte bekendtskab med de ansatte, beviser du, at du er typen, der nyder samarbejde med andre, og at du gerne deltager i sociale tiltag, som styrker sammenholdet.

Samtidig får jobsøgeren lejlighed til at se sine potentielle kolleger an. Det kan give indsigt i arbejdsmiljøet og det kollegiale sammenhold, som er vigtigt for trivslen.

’Hvorfor forlod personen, der havde positionen før mig, jobbet?’

Hvis man kan tale om kritiske spørgsmål til en jobsamtale, er dette et af dem. Det kan det i hvert fald blive, hvis arbejdsgiver pludselig tøver med at give dig et svar. Forsøger han/hun at glide uden om spørgsmålet, kan det indikere, at der har været kontroverser, som det er værd at vide mere om.

Flere store virksomheder søger rådgivere og konsulenter. Find dit drømmejob.

Modsat kan vedkommende have fået en ny position i virksomheden – enten højere i hierarkiet eller i en anden afdeling. På den måde ved du, om du har udsigt til at arbejde dig op i organisationen.

For at undgå at skabe spændinger til samtalen bør du dog være bevidst om, hvornår du skal skifte emne.

Mærker du, at arbejdsgiver nægter at svare dig direkte, kan det være, at du skal stille dit næste spørgsmål for ikke at efterlade personen irriteret, når du træder ud af døren. Har du fortsat behov for afklaring, er en mulighed at henvende dig til den ansatte, som havde jobbet før dig. For eksempel via LinkedIn eller over mail.

’Hvad kan DU lide ved at arbejde her?’

For nogle virker det måske flabet, og det er da heller ikke et spørgsmål, som Sjoerd Gehring ofte oplever, at folk stiller. Men faktisk er det en god måde at få et begreb om, hvordan det er at være i virksomheden.

Ved uden advarsel at kaste spørgsmålet i ansigtet på arbejdsgiver eller den rekrutteringsansvarlige øger du dine chancer for et ærligt svar.

It-professionelle er i høj kurs. Find ud af, hvor din værdi er højest.

Du har om ikke andet mulighed for at mærke, hvorvidt personen lyver eller har svært ved at argumentere for arbejdspladsen som et dejligt sted at være. Ligeledes kan det føre til dialog om virksomhedens fordele og ulemper.

Det kan sige meget om et firma, hvad de ansatte eller chefen selv har at sige.

’Har I nogle bekymringer i forhold til mine kvalifikationer, eller hvorvidt jeg passer ind?’

Det kræver selvtillid at spørge personen på den anden side af bordet om dette. Risikoen kan være at kritikken hagler ned over dig, og du går fra jobsamtalen uden arbejde, mens dit selvværd slæber efter dig langs jorden hele vejen hjem.

Men de færreste mennesker vil lade kritik regne ned over dig som knytnæveslag. I stedet sætter du dig selv i respekt ved at turde at være så ligefrem. Du kan klare konstruktiv feedback og har for øje, hvordan du kan blive bedre på områder, hvor du halter.

Desuden får du lejlighed til at forklare, hvorfor arbejdsgivers forbehold mod dig som kandidat skal pakkes langt væk. Et spørgsmål af den kaliber bør alle jobsøgere have i deres arsenal.

’Hvordan håndterer I professionelle uenigheder med medarbejdere eller teams? Og vil du give eksempler?’

Spørgsmålet her kan måske være mest for dig som jobsøger. Men det kan afsløre, hvordan ledelsen handler, når der opstår uoverensstemmelser med medarbejdere. Fylder egoerne på ledelseskontoret mere end de faglige meninger blandt medarbejderstaben?

Det er normalt rart at vide, hvis du gerne vil undgå altdominerende chefer, som prøver at styrer de ansatte ned til mindste detalje.

Svarer personen ærligt, får du også viden om, hvordan arbejdsmiljøet kan være, når presset mærkes i organisationen. Ligesom du bliver klogere på, hvordan ledelsen agerer over for ansatte med holdninger, som strider imod deres.

Artiklen er baseret på en artikel fra det amerikanske karrieresite The Muse.