Sejl på satellitter skal eliminere rumskrot

Der flyver efterhånden hundredtusindvis af objekter i kredsløb om Jorden, men det er under 5.000, der er aktive satellitter. Resten er rester af bl.a. gamle inaktive satellitter, der cirkulerer i lavt jordkredsløb, hvor stykkerne kolliderer og skaber flere vragdele.

Fortsætter denne tendens vil det blive sværere at sende satellitter ud i rummet i fremtiden.

For at komme problemet til livs foreslår britiske forskere at udstyre fremtidens satellitter med sejl, der på kontrolleret vis trækker udtjente satellitter ind i Jordens atmosfære, hvor de vil brænde op. Det skriver Engineering & Technology.

»Det er vitalt, at vi fjerner satellitter, der ikke bliver brugt mere, så de ikke forbliver i kredsløb som rumskrot,« siger Sean Murphy, der er forsker hos Defence Science and Technology Laboratory (DSTL). »Rumskrot roder i rummet og udgør i sidste ende en fare for de brugbare satellitter, vi er afhængige af.«

Tester 25 mikrometer tykke sejl

DSTL har derfor lavet eksperimentet Daedalus, hvor de udstyrer satellitter med det såkaldte Icarus-sejl - navngivet efter den græske sagnfigur, der fløj for tæt på solen.

Sejlene er 25 mikrometer tykke og er lavet af aluminiumsdækket kapton, der er en varmeresistant polyimid.

Læs også: Japansk rumskrotfjerner i udu brænder op i atmosfæren

Det første Daedelasforsøg er netop sat i gang. Den canadiske satellit CanX-7 har i maj 2017 udløst sit sejl, så den i løbet af de næste to år langsomt vil falde tættere på Jorden og brænde op i atmosfæren.

To andre satellitter (TechDemoSat-1 og Carbonite-1) er også udstyret med Icarus-sejl, og forventes at falde ud af kredsløb senere på året.

Forsøgene vil kunne fortælle forskerne, hvor meget sejlet trækker i satellitten og gør det muligt at sammenligne effekten for satellitter af forskellig størrelse.

Illustration: Defence Science and Technology Laboratory
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten