Amerikanske forskere advarer nu mod faren ved at køre på de to-hjulede, selvbalancerende Segways. De har undersøgt 41 Segway-patienter, som blev behandlet på skadestuer. Disse patienters skader var så alvorlige, at forskerne nu opfordrer de amerikanske myndigheder til fremover at holde øje med ulykkesstatistikken vedrørende Segway-uheld. Folk, der vælter med en Segway, ser nemlig ud til at komme værre til skade end fodgængere, der rammes af en bil.
»Folk falder af Segway-køretøjer, og de kommer virkelig til skade.Vi har brug for et system, der kan holde øje med tendenserne på nationalt plan. Sådan et system har vi ikke nu,« siger undersøgelsens leder, dr. Mary Pat McKay fra George Washington University, til magasinet msnbc.com.
Hendes undersøgelse dækker behandlinger på skadestuen på hospitalet George Washington i en periode fra april 2005 til november 2008. I den periode kom 41 patienter for at få behandling efter styrt med Segways. Af dem blev de 10 indlagt, svarende til 24 procent.
Ingen af patienterne døde som følge af deres uheld, men skaderne går fra omfattende ansigtskvæstelser, hjerneskader og brud på kraveben, ribben, arme og ankler. De fleste faldt af, fordi de kørte ind i en fast genstand, såsom bænke, pæle eller træer.
70 procent af de tilskadekomne var turister i Washington D.C., og nogle af dem var deltagere i guidede rundvisninger.
Undersøgelsen offentliggøres i det aktuelle nummer af lægetidsskriftet Annals of Emergency Medicine.
Offentliggørelsen kommer tilfældigvis samtidig med, at producenten af Segway, den 62-årige engelske rigmand Jim Heselden er omkommet som følge af et uheld på en forstærket, off-road udgave af Segway'en.
Han blev fundet død i søndags i en flod ved sit hjem i Yorkshire sammen med Segway-køretøjet. Tilsyneladende er han kørt ud over en 25 meter høj klippe og er havnet i floden.
Jim Heselden købte i december 2009 Segway-virksomheden af opfinderen Dean Kamen. Salgstallene offentliggøres ikke, men der findes estimater, som angiver at der er solgt mere end 80.000 på globalt plan.
I Danmark blev Segway'en endelig tilladt på færdselslovens område i juni i år.
Dokumentation
- Denne artikel
- Helt elektrisk på ét hjul
- Så er Segway tilladt i Danmark
- Segway solgt til mystisk engelsk milliardær
- Video: Honda lancerer et-hjulet Segway-udfordrer
- Byg din egen fattigmands-segway
- Elektrisk ethjulet cykel à la Segway: Pris 7500 kroner
- Toyota lancerer Segway-konkurrent uden styr
- 18-årig udvikler balancestyret el-motorcykel
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
ING Briefing | Danske robotter i krise
Automatisering30. marts kl. 09:55
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
.....sjove måder at udfordre de fysiske grænser, for egen og de apparater vi kan fornøje os med.
Når man udfordrer grænser, så overskrides de på et tidspunkt. Er man heldig og det går godt, kan man tørre sveden af pandenn og sige:"Pyh Ha!". Det gælder for sports udøvelse med ski,skøjte,cykel, kajakker,bjergklatring,svæveflyvning og fodbold........det gælder om at være på forkant med mulige risici for historien melde om mange sportsskader.
Og så er der for mig et problem. Jeg er med på at man skal kunne behandles på et hospital gratis for skader man pådrager sig ved almindelige forehavener i samfundet. Skal det også gælde for personer der opfører sig direkte tåbeligt.
Der findes sportsulykkesforsikringer der dækker hjemtransport og giver en symbolsk skærv som plaster på såret, men betaler de også for hospitalsopholdet og invalidepensionen resten af livet...eller er det samfundets opgave?
Jeg synes også at Segwayen er sjov. Prøvede den i Rom. Jeg mener at det er et sjovt stykke legetøj til personer der ikke har andet at bruge deres penge til. Og anvendt med omtanke kan den næppe give problemer, men at anvende den til mountainbiking er idioti for adrednalin freaks, hvor skader derfra ikke skulle kunne betales af samfund og forsikringsselskaber.
Det er underligt der er så mange der er interesseret i at forbyde nye ting pga. det måske kan være farligt. Ja det er farligt at ha' det sjovt.
Ridning er meget farligt, men ikke ulovligt, hvorfor skulle Segway kørsel på offentlig vej være det?
"Ridning og anden omgang med heste forårsager omkring 5750 ulykker årligt.
57 pct. af rideulykkerne, rammer unge piger under 19 år, hvilket er tankevækkende, fordi disse ulykker i mange tilfælde er ganske alvorlige. Der sker 1-2 ulykker med dødelig udgang årligt"
Det er også farligt at cykle, alt hvor man presser sig selv og mekanikken til det yderste, kan og vil der ske skader, specielt hvis man putter lidt konkurence ind i det hele. Segway er derfor ingen undtagelse, i kan se en lille video af et lille fest arrangement jeg lavede for 2 uger siden her:http://www.vimeo.com/15105053http://www.vimeo.com/15102717Det skal siges at hjelmen redder manden ! vi kom en lille tur på skadestuen hvor han skulle sys lidt i armen, ellers var han fin igen hurtigt.
I øvrigt er Segway super lækkert at lege med, og køre små ture på, både på vej og i parken eller endda skoven med X2 modellen. Vi har også prøvet at presse dens styre og reguleringssystem til det yderste ved flere andre lejligheder og jeg må sige at man føler sig meget sikker på den, selv i trafikken, man kan sagtens lave korte opbremsninger og undvige manøvre. Det er lidt som at lære at cykle, man bør heller ikke sætte en komplet nybegynder ud i trafikken på en cykel vel.
Sjovt at læse denne tråd.
Det er vel ligesom med alt, man skal have respekt og være fornuftig. Hvis man kører tosset på en cykel sker der også skader.
Danfoss Universe har haft dem i et par år, måske man skulle høre dem ad angående erfaringer.
Ja, det er på lukket bane og ja man har cykelhjelm på. Men det er "kuperet" terræn og da attraktionen er "gratis", tror jeg de har haft deres andel af unge, gamle, modige og knap så modige.
Der er vel næppe nogen ingeniører som nogensinde har tænkt Segway som et seriøst transportmiddel?)
Jo da. I hvert fald dem der har stået for at skulle sælge dem. Andre (nævner ikke navne, men han har en tendens til at overdrive en smule når det handler om produkters kvaliteter) har foreslået art byer skulle bygges specifikt for at gøre plads til Segways.http://www.wordiq.com/definition/Segway_HT
mvh. Claus
Der er vel næppe nogen ingeniører som nogensinde har tænkt Segway som et seriøst transportmiddel? Rulleskøjter og skatebords er jo også prøvet motoriseret, og jeg HAR fået mine skrammer... :-)
Jeg har prøvet at køre ind i en væg med den. Det gav et meget stort blåt mærke og skyldtes dårlig/manglende instruktion. Hvis man ikke stiller sig solidt ind på den, men blot har det forreste af fødderne oppe på den, er den umulig at styre stabilt. Og som Jann påpeger, så er det et problem at man skal stå i samme stilling hele tiden. Fint til korte ture, men ikke til længere. Sjovt, men dyrt legetøj.
Det må være den naturlige udvikling for de børn som transporteres på et rullebræt hægtet til barnevognen.
Det er fint at den kan balancere ved normal kørsel, men jeg har altid undret mig over hvorledes den opfører sig ved kraftige opbremsninger. En person på en Segway er et klassisk omvendt pendul problem og som sådan har det problemer med retningsskift
Intet problem med opbremsning (så længe hjulene bevarer friktionen) - Du læner dig tilbage og det føles helt naturligt. Derimod kan den (også i høj fart) dreje lige på stedet og de to hjul gør, at man ikke kan læne sig ind i svinget (lige som på en cykel). Resultat: Segway'en drejer - det gør du ikke - Du ryger af. Men pga de høje hjul-sider bliver dine ankler låst fast og så kommer skaderne. Ellers et herligt legetøj - men ikke praktisk til længere transport. Efter 1 time er man vildt træt i benene - Du står nemlig fuldstændig statisk i stort set samme stilling.
Nu er jeg nok ikke repræsentativ for dem der prøver en Segway men jeg har præsteret at styrte 2 gange ud af 2 forsøg. Indrømmet jeg prøvede også grænser for hvad den kunne ...
I danfoss universe var banen ret ny og der lå lidt løst sand i et hjørne. Et kraftigt sving og den skred ud. Desuden prøvede jeg at køre hurtigt frem/tilbage på stedet. Det lykkedes det også at overvinde dækkenes friktion og jeg fik smidt den på tværs af et blomsterbed ...
Den anden lejlighed jeg havde til at køre på en var en slalombane på tid (arrangeret af et event-fyrma). Der lykkedes det også at køre over evne / segway'ens evne og det gav så en let forstuvet storetå.
Pointe - den er ikke idiotsiker ;-)
Men derfor mener jeg sagtens at man kan køre ordenligt på en og det er kun prisen der forhindrer udbredelsen... Danfoss Universe's parkbetjente er en oplagt brug.
Men til private løser de ikke rigtigt noget transportbehov som ikke bedre løses med en el-cykel eller el-knallert. Begge sidstnævnte fylder væsenligt mindre på en cykelsti ...
Uden en angivelse af hvor mange ture eller hvor mange personkilometer Segway har præsteret, fortæller antallet af ulykker ikke noget om apparatets farlighed. Flyulykker giver jo også talrige og alvorlige skader. Oplysningen om at 10 ud af 41 er lig med 24 procent antyder ligesom undersøgelsens statistiske lødighed.
Enig. Hvorfor er nogle mennesker så skeptiske over for det nye? Er det mon den indbyggede elektronik som sørger for balancen som er afskrækkende? Måske er det stadig en uforklarlig mekanisme? Jeg syntes at det er en fantastik stykke værktøj. Den trænger kun til lidt forbedring. Måske en føler som kan forudse forhindringer? Who knows?
Færdselsstyrelsen har tilladt den i en periode fra 1. juni til 1. oktober 2010. Herefter foretages en bred høring om Segway skal godkendes på uændrede - strengere eller lempeligere vilkår. Jeg har prøvet den, og efter ca. 10 minutters instruktion og havde ingen problemer med at køre sikkert på den jeg håber ikke at den alvorlige overskrift forhindrer en permanent godkendelse.
Stabilitetproblemet i Segway opstår ikke under en hård opbremsning, men når hjulene støder på noget fx en kantsten eller en anden Segways hjul. Så vipper hele køretøjet forover og føreren ender med ansigtet direkte i asfalten.
Almindelig cykelhjelme er vidst ikke til megen nytte da den sidder oven på hovedet og det oftest er ansigtet der rammer først. En cross cykelhjelm med ansigtvisir er nok bedre.
Ingenøsmærsigt burde man kunne lave en airbag løsning, eller en anden form for kreativ sikring.
Sådan sagde man også da cyklen kom frem, da radioen kom, da bilen kom og da flyvemaskinen kom. Jeg har selv kørt rundt på en Segway i San Francisco´s gade, uden problemer, fordi vi først skulle lære at betjene dem. Et vidunderligt køretøj, der heldigvis nu også er blevet tilladt i Danmark. Selv om den styres med kroppen skal man alligevel bruge hovedet, så en hjelm burde være påbudt. Havde jeg bare råd til en......
Du ta'r fejl - jeg er en munter gut i morsomt selskab - især hvis folk "klokker" i det og styrter med deres "sækkevogn" :-)
Segway burde oversættes til - sækkevogn ! :-)
Allerførst : Steen Jensen, du lyder fuldstændigt som du tilhører gruppen af mavesure mennesker, der partout VIL ødelægge enhver antydning af fest, fornøjelse, sjov og ballade
Og tilbage til sagen : Tøv nu lige en kende, gutter og gut-inder, og bemærk venligst lige at det statistiske materiale er YDERST tyndbenet og det burde aldrig kunne være grundlag for den benyttede overskrift. Der er i hvert fald ikke belæg for at påstå, at Segway'en automatisk giver alvorlige skader. Især hvis man tygger lidt på tallene :
- Totalt antal ulykker der er undersøgt = 41......hele énogfyrre, vaaoouuu.!!
- Antal indlæggelser som følge af disse 41 ulykker = 10 .... absolut en KÆMPE-andel, som må være helt uden fortilfælde - eller hvad.??? (cyklister, hvad med dem.??)
- 70% af de forulykkede "chauffører" var turister, som i vid udstrækning må formodes at være særdeles uerfarne h.h.v. førstegangs-bruger.
Nu mangler vi så bare at man også finder ud af, at de fleste forulykkede var mellem 85 år og skindød, så har vi en perfekt undersøgelse - for medierne.
Og for at imødegå evt. insinuationer, så er jeg hverken ansat eller på nogen anden måde tilknyttet firmaer/personer, der sælger Segway. Jeg har aldrig prøvet een, og det tætteste jeg har været på een, er min 75 årige mor, der (som turist på en sight-seeingtur) har prøvet den uden antydninger af problemer, så der er grænser for hvor farlig den kan være, medmindre man begår åbenlyse dumheder (eller "glemmer" at afbøde et evt. fald med hænder/knæer) som en vis %-del af alle andre lette trafikanter også gør.
41 patienter, på 3½ år....
70% turister, som sandsynligvis prøver det for første gang, og tilsyneladende kører ind i et eller andet, og så falder af....
Hvordan kan det overhovedet kvalificere sig som en undersøgelse der kan bruges til noget, på noget som helst plan?
Skal vi lige undersøge antallet af cykelulykke-tilfælde, på samme hospital, i samme periode? Eller trafikofre? Eller, da det nu er USA, skudofre?
Jeg tror det ville give færre skader hvis man ikke stod op, men sad ned, specielt også hvis man har benene forest.Det er et møgkøretøj og er det rene flop og dette gælder også den ét-hjulede motorcykel - de skulle aldrig have set dagens lys (læs: pjat og unødvendigt).
Det er fint at den kan balancere ved normal kørsel, men jeg har altid undret mig over hvorledes den opfører sig ved kraftige opbremsninger. En person på en Segway er et klassisk omvendt pendul problem og som sådan har det problemer med retningsskift
Jim Heselden tog fejl - det var ikke nogen trial-version han brugte denne dag ! (læs: sarkastisk ment ! ) Det er et møgkøretøj og er det rene flop og dette gælder også den ét-hjulede motorcykel - de skulle aldrig have set dagens lys (læs: pjat og unødvendigt).
Turisterne i Washington DC kører netop med cykelhjelme på deres Segway's.
Kunne man ikke bare påbyde brug af hjelm, dvs. sidestille den med andre motoriserede køretøjer om knallerter etc.?