Ukendt

 • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Se vores formel, der forudser rekordlav stemmeprocent ved IDA-valget

Med overgang til NemID skulle det være nemmere end nogensinde at stemme til Ingeniørforeningens repræsentantskabsvalg.

Alligevel er der midtvejs i valgperioden udsigt til en katastrofalt lav valgdeltagelse - den absolut laveste nogen sinde. Det fremgår af en formel, som Ingeniøren har udformet på basis af data fra IDA.

Såfremt stemmeafgivningen for kandidatmedlemmer udvikler sig efter samme mønster som ved de to foregående repræsentantskabsvalg i 2010 og 2013, vil stemmeprocenten sætte en ny bundrekord på cirka 10 procent, viser Ingeniørens analyse.

Det er et markant fald i forhold til de foregående to valg, hvor næsten hvert fjerde medlem stemte.

Læs også: NemID lukker IDA-medlemmer ind i den digitale stemmeboks

Ved de foregående valg er den akkumulerede stemmeprocent dag for dag for kandidatmedlemmer givet ved disse formler:

[latex] \text{Stemmeprocent 2010 efter y dages afstemning: } p = 3,86 + 1,212 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 18 [/latex]

[latex] \text{Stemmeprocent 2013 efter y dages afstemning: } p = 6,80 + 0,863 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 19 [/latex]

Efter en relativt stor modtagelse på valgets første dag (dag 0), vokser stemmeprocenten tilnærmelsesvis lineært de følgende dage. De hidtil indløbne stemmer for 2016 indikerer, at stemmeprocenten udvikler sig på denne måde i år

[latex] \text{Stemmeprocent 2016 efter y dages afstemning: } p = 1,36 + 0,402 \times y \text{ for } 0 \leq y \leq 18 [/latex]

Selv om stemmeprocenten faldt fra 25,68 pct. i 2010 til 23,20 pct. i 2013, blev der modtaget næsten det samme antal stemmer, henholdsvis 14.715 og 14.525 (udregnet som 23,2 pct. af 62.604 stemmeberettigede).

I år er der flere stemmeberettigede (71.865), men alt tyder på, at hvis ikke medlemmerne udviser en markant anderledes adfærd end ved de foregående valg, vil kun cirka hvert tiende medlem stemme. En forklaring herpå er, at der ses et fortsat fald i antal modtagne stemmer pr. dag, og der har ikke været en forholdsvis stor modtagelse af stemmer den første dag, som ved de foregående valg.

Ingeniørens valgdækning er sponseret af IDA

Emner : IDA
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

De forskellige lister har i denne uge store annoncer i Ingeniøren, og også online annonceres der. Men data og min lille formel viser jo, at flest stemmer i begyndelsen, hvis det også gælder i år som i 2010 og 2013, så skulle annoncekronerne være brugt noget tidligere. På den anden side får annoncerne måske flere til stemme nu, så formlen ikke holder i år. Spilder listerne annoncekronerne, som vi i øvrigt er glade for i vores lille mediehus' trængte økonomi? Hvordan mon det går? Nogen bud?

 • 0
 • 0

Jeg stemmer ikke, jeg har ikke nemID.

Jeg bryder mig ikke om udviklingen, så jeg overvejer istedet en udmelding af IDA.

 • 1
 • 0

Ved afslutningen af stemmeafgivelsen skal du bekræfte din identitet enten med CPR nummer (som allerede er brugt via NemID) eller medlemsnummer. NemID anses åbenbart ikke for at give tilstrækkelig sikkerhed. Derfor giver angivelse af CPR nummer jo heller ikke mere sikkerhed. Medlemsnummeret gør.

Men hvorfor så ikke bare bruge medlemsnummeret?

Mvh Jens Rahbek

 • 0
 • 0

Lige en interessant tanke, der måske ikke ændre formlen, men som kan skaffe en plads i repræsentantskabet.

Plan: 1 øl for 1 stemme

1) Køb 5 kasser øl til 99 stykket 2) Kør ud til Novo, eller andet sted med høj koncentration af IDA medlemmer 3) 1 øl for 1 stemme 4) Pant flasker 5) Komme i repræsentantskabet for 500 kr ex pant

hmm... eller drikker ingeniører rosé?

mvh Andreas fra opfinderlisten

 • 0
 • 1

Det er naturligvis en personlig oplevelse om anvendelsen af NemID er lettere eller sværere end en valgkode. Men det er i hvert fald mere sikkert. Grunden til at man skal indtaste enten CPR eller medlemsnummer, er at CPR nummeret ikke kan findes udfra ens NemID. NemID sikrer kun at man har den private nøgle og det kodekort, som man har fået udsted af DanID. For at sikrer at det er det rette medlem, skal valgsystemet derfor foretage et opslag i en tabel hos Nets, hvor sammenhængen mellem CPR og den PID, der ligger i ens NemID, verificeres. Den process skal alle private aktører igennem, når de anvender login med NemID. Det har intet at gøre med sikkerheden i NemID, at dette skal indtastes. Der hvor man skal passe på sin NemID, er når man modtager en mail eller SMS, der linker til en falsk loginside. Brug aldrig et sådant link. Hvis du bliver bedt om at logge ind gennem et link, så gå til den påståede afsenders hjemmeside - der naturligvis skal være beskyttet med HTTPS - og så login derfra.

 • 0
 • 0

Hvis jeres formel relaterer sig til vælgerne på samme måde som den nedskrevne pythagoras formel og tilhørende trekant på billedet til denne artikel relaterer sig til hinanden, så ville jeg tage det med et gran salt :)

 • 0
 • 0

Lige en interessant tanke, der måske ikke ændre formlen, men som kan skaffe en plads i repræsentantskabet.

Plan: 1 øl for 1 stemme

1) Køb 5 kasser øl til 99 stykket 2) Kør ud til Novo, eller andet sted med høj koncentration af IDA medlemmer 3) 1 øl for 1 stemme 4) Pant flasker 5) Komme i repræsentantskabet for 500 kr ex pant

hmm... eller drikker ingeniører rosé?

mvh Andreas fra opfinderlisten

Jeg foretrækker danskvand blandet med appelsinjuice.

Overvejede at stemme på opfinderlisten - men de stiller ikke op i mit område.

I har mange gode forslag - er ikke muligt at realisere dem, uden at vinde valget?

Hvad med at lave et ingeniørforum for opfindere. Selvom man måske ikke direkte kan diskutere opfindelserne før de er patenteret - så er gode muligheder efter et patent, og et patent skal helst offentliggøres - og så kunne et opfinderforum måske være stedet. Måske kan man tilbyde offentliggørelse til alle gode idéer også dem, der ikke ønsker at have patent.

Det er en god idé med gode tilbud på print. Det sværeste synes jeg dog er monteringen. Moderne print indeholder masser af BGA'er som er svært at montere i hånden.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten