Se video: Teknologi fra autonome biler kan guide synshæmmede

Den forbedrede blindestok kan guide brugeren automatisk rundt om forhindringer. I den hvide boks sidder blandt andet en LIDAR-sensor. Illustration: Stanford University / Andrew Brodhead

Ingeniører fra Stanford University har forsøgt at forbedre den almene blindestok, der for nogle blinde er et uundværligt redskab til at komme rundt i hverdagen, ved at tilkoble teknologi kendt fra avancerede robotter og selvkørende biler. Forskerne har gjort projektet tilgængeligt gennem open-source i håbet om, at flest mulige kan få glæde af det.

Studiet, der er bragt i det videnskabelige tidsskrift Science Robotics, viser, hvordan den ‘automatiserede’ blindestok forbedrede gå-tempoet såvel som navigationsevnen for visuelt handicappede. Stokken har fået navnet ‘augmented cane,’ der løst kan oversættes til den forbedrede stok.

Læs også: Efter et års forsøg: 5G er stadig for umoden til industrien

Baseret på teknologi kendt fra autonome biler og avancerede robotter

Tæt ved håndtaget sidder en boks, hvor forskellige sensorer er placeret. En af de sensorer er en LIDAR-sensor, en laser-baseret teknologi, der kan måle afstanden til objekter og bruges i nogle selvkørende biler.

Udover det sidder der andre sensorer - GPS, accelerometre, magnetometre og gyroskoper, som man kender det fra sin smartphone, der alle sammen bruges til at monitorere brugerens position, fart, retning og så videre.

Stokken tager beslutninger ved hjælp af kunstig intelligens og algoritmer som simultan lokalisering og mapping (SLAM) samt visionsbaseret robotstyring, der tilsammen kan styre brugeren i den rigtige retning.

Hjulet kan bevæge sig omnidirektionelt og guide brugeren i alle retninger. Illustration: Stanford University / Andrew Brodhead

For enden af stokken sidder kronjuvelen på værket: et motoriseret, omnidirektionelt hjul der holder kontakten med jorden. Det er dette hjul, der leder brugeren ved blidt at trække og puffe til højre og venstre, så brugeren bliver ledt uden om forhindringer.

Da stokken er udstyret med indbygget GPS og muligheden for at planlægge en rute, kan den endda guide sin bruger til præcise lokationer - eksempelvis det lokale supermarked eller bageren.

Her kan du se den forbedrede blindestok i aktion.

Forbedrede navigationen for synshæmmede

Forskerne testede stokken med det lokale blindesamfund i Palo Alto, Californien, som skulle navigere rundt i hverdagsscenarier - gå indendørs, undvige forhindringer og gå på gaden.

Deltagere med svækket syn forbedrede deres gå-tempo med omkring 20 pct., når de brugte den forbedrede stok frem for en normal blindestok. Folk uden noget synshandicap blev også testet. De fik et bind for øjnene og kunne øge deres fart med næsten en tredjedel.

Forskning viser, at et højere gå-tempo forbedrer livskvaliteten, så de håber på, at deres apparat kan forbedre netop det hos fremtidige brugere.

Byg den selv i værkstedet

Den forbedrede blindestok er nu ikke den første ‘smarte’ blindestok. Allerede eksisterende blindestokke med indbyggede sensorer og teknologi er bare dyre og tunge - de kan veje helt op til 22 kg og koste omkring 38.000 kroner. Og så er teknologien endda begrænset, da den kun registrerer objekter lige foran brugeren.

Denne blindestok vejer blot halvandet kilo og koster omkring 2.500 kroner - den kan desuden samles af varer, der kan findes uden større anstrengelser. Endelig er softwaren open-source, så den kan hentes gratis.

I forskningsartiklen har forfatterne også vedhæftet en gør-det-selv instruktion til at lodde udstyret sammen.

Forskerne understreger dog, at stokken stadig er en prototype beregnet til forskning og kræver en del eksperimenteren, før den er klar til hverdagsbrug.

Næste trin i processen bliver at forfine prototypen og udvikle en model, der kan kobles op med en smartphone som processor. På den måde håber man på at gøre den lettere tilgængelig og reducere omkostningerne.

Læs også: Nordjysk satellit på 50 kg skal give global VHF-dækning