Se video: Fragtskib sætter dragesejl og sparer på brændstoffet

Plus23. januar kl. 12:0419
Se video: Fragtskib sætter dragesejl og sparer på brændstoffet
Dragesejlet blev testet på et 21.500 ton tungt fragtskib i december - med succes, siger firmaet bag. Illustration: Airseas.
For første gang er dragesejlet Seawing sat på et fragtskib og kan reducere forbruget af brændstof med op til 20 procent.
Artiklen er ældre end 30 dage

De kan ikke erstatte motoren, men være med til at reducere forbruget af brændstof når vinden blæser den rigtige retning.

At installere moderne ‘sejl’ på tonstunge fragtskibe er ikke nogen ny ide.

Nu har den franske startup Airseas genopfundet sejlet i form af en overdimensioneret drageform ved navn Seawing.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
24. januar kl. 18:43

#9 m.fl.: Hasighed på plat læns?Flere har været i tvivl om en båds (stor eller lille!) hastighed på plat læns ved brug af drage (af en eller anden form) kan bliver > vindhastigheden. Forudsætningen er enkel => Dragen virker som en spiler (som den omtalte i artiklen) og vindretning er parallel med bådens retning fra agter: DET ER IKKE FYSISK MULIGT!

Jeg tror, at mange af jer tænker på spilersejlads med vinden agten for tværs til tværs (eller endda foran for tværs som isbåd), men det er en helt anden historie! En god spiler kaptajn i en kapsejlads sejler i zik-zak og kan på denne måde som regel komme hurtigere frem end ved plat læns og ret kurs, og det skyldes jo, at vindhastigheden på spileren stiger voldsomt. Men om det lader sig gøre, afhænger bl.a. af bådtypen.

Hvis man insisterer på at sejle plat læns og bådhastigheden når vindhastigheden (hvilket kræver motor eller anden hjælp!), falder spileren slapt ned og trækker ikke! Det gælder også, selvom spileren er en drage eller lignende facon! Der sker jo det, at presset på spileren fra vindhasigheden falder, når bådens fart stiger, og kun hastighedsdifferencen mellem bådfart og vindhastighed virker som fremdrift.

mvh. en skibsingeniør og fritidssejler :-)

14
24. januar kl. 07:58

Hele min ungdom har jeg tilbragt på havnen i Vordingborg med at sejle traditionelle sejlbåde; men efter at jeg begyndte at windsurfe, gav det så meget mere action og fart, at jeg fik mit behov for den slags dækket på den måde, så nu vil jeg hellere have en motorsejler med en god kahyt og god dæksplads til bl.a. surfbræt og tovværk, end en sejlbåd, hvor det hele udelukkende er optimeret efter at gå på kryds, og alt andet er mere eller mindre ulemper.

Er (næsten) enig - efter vi begyndte at sejle Tornado på eliteniveau (og senere kitesurfe), mistede vi fuldstændigt glæden ved at sejle kølbåd (har ellers ejlet de vildeste, der har været i Danmark) - der var simpelthen for tamt - har sejlet nogle enkelte stævner i både drage og BB10'er på topniveau siden, men kedet mig bravt. Så hvis jeg nogensinde kommer på vandet igen (uden board), bliver det ren motorbåd (men det er jo næsten forbudt i disse klimatider) - eller min RIB til dykning og wakeboard 😊

Sorry for OT.

13
24. januar kl. 07:51

HVis du ser omtrent fra 8min i video så er der en god analogi til det med otte-taller vs. læns med højere VMG end vindhastigheden. Så derfor ville jeg nok sige ja. HAns forklaring i slutningen er også ret god. Dog ikke den mest sikre mavefornemmelse jeg har haft.

👍👍👍 Jeg må med skam melde, at det først er nu, jeg forstår køretøjet (fuldt ud) 😔 - jeg troede faktisk, at propellen gik over til at virke som vindmølle på den relative vind kommende forfra ved transitionen til hurtigere end vinden

Som jeg ser det, kan dette dog ikke overføres til en kite, der kører en otte-taller eller spiral. Hele princippet i køretøjet er jo, at propellen ikke er en vindmølle, men en ventilator, der er aktivt drevet via kæden fra baghjulene. Det kan du imho ikke overføre til en kite.

Men igen: man skal passe på med at være for definitiv - som vist i denne tråd, kan det jo komme tilbage og bide dig i røven 😉

12
23. januar kl. 15:34

Kan man virkelig sejle hurtigere end vinden på (plat)læns med en drage? 😉 - jeg har ikke tænkt den helt igennem, men på mig virker det kontraintuitivt.

Ja, jeg er også skeptisk; men så vidt jeg kan se, er det det, SkySails illustrerer.

Det er dog muligt, at man ikke kan sejle hurtigere end vinden, men blot kan udnytte selv en ganske lille hastighedsforskel mellem skibet og vindhastigheden i flere hundrede meters højde. Den holder ialtfald, hvis man sammenligner med en vindmølle, hvilket SkySails-Power også gør. Stopper man vindmøllen, svarer det til en spiler, og man får kun en kraft proportional med selve vingens areal, hvilket ikke er ret meget. Sætter man derimod møllevingerne i bevægelse, får man en kraft næsten proportional med hele det overstrøgne areal.

<em>Jeg kunne godt tænke mig at udnytte det princip til en motorsejler, så man kunne slippe for den upraktiske dybe køl og høje mast.</em></p>
<p>Du får stadig brug for noget lateral plan for at forhindre afdrift, og et effektivt lateralplan er stadig high aspect

Ja, men trækket fra dragen går i retning af linernes forlængelse, og derved kan man ved passende ophængning trække til et fiktivt punkt under vandlinjen, så der ikke skabes krængning, kølen virker mest effektiv, og man evt. vil kunne benytte en let sænkekøl. Tænk også på hvor lille et finneareal, man kan klare sig med på et funboard til windsurfing.

- men ok, til en motorsejler, er det måske ikke så vigtigt at optimere på den part.

Ja, bare start motoren, når der ellers skulle krydses, og nyd så, at man kan gå helt ind under land og under broer uden at skulle slås med en dyb køl og en høj mast.

Det er et spørgsmål om, hvad man prioriterer. Hele min ungdom har jeg tilbragt på havnen i Vordingborg med at sejle traditionelle sejlbåde; men efter at jeg begyndte at windsurfe, gav det så meget mere action og fart, at jeg fik mit behov for den slags dækket på den måde, så nu vil jeg hellere have en motorsejler med en god kahyt og god dæksplads til bl.a. surfbræt og tovværk, end en sejlbåd, hvor det hele udelukkende er optimeret efter at gå på kryds, og alt andet er mere eller mindre ulemper.

11
23. januar kl. 15:10

Det er jeg (selvfølgelig) med på Nicolai 😉

HVis du ser omtrent fra 8min i video så er der en god analogi til det med otte-taller vs. læns med højere VMG end vindhastigheden. Så derfor ville jeg nok sige ja. HAns forklaring i slutningen er også ret god. Dog ikke den mest sikre mavefornemmelse jeg har haft.

Du må håbe på mindre klima-forandring og så op på isbåden med en kite.....

OG så sagde det SNIT da du kørte skøjterne over og klippe alle linierne :-)

10
23. januar kl. 15:04

Og det kan man på landjorden, hvis man må trække på hjulene, og det har kostet ret store vædemål at få det afgjort! MEn man skal tænke og vindens angrebsvinkel istedet for vinden i koordinatsystemet.

Det er jeg (selvfølgelig) med på Nicolai 😉 - jeg er i den grad vindnørd og følger alle den slags udviklinger. New Zealænderme har for øvrigt lige sat ny absolut rekord for et vinddrevent køretøj med over 220 km/t - det er så den absolutte rekord gældende for både land, is og vand - indtil videre 😉

PS: For alt andt end langsomme sejlbåde, er der altid en kæmpe forskel på reel og relativ vindretning. Jeg har sejlet en del isbåd, og der kommer vinden (den relative) altid ca. 20 grader fra ret forfra - uanset hvad retning, man sejler.

PPS: Har set veritasium videoen for længe siden 😉

9
23. januar kl. 14:50

Kan man virkelig sejle hurtigere end vinden på (plat)læns med en drage? 😉 - jeg har ikke tænkt den helt igennem, men på mig virker det kontraintuitivt. Man ser aldrig nogen gå læns i kapsejlads med kite.

Og det kan man på landjorden, hvis man må trække på hjulene, og det har kostet ret store vædemål at få det afgjort! MEn man skal tænke og vindens angrebsvinkel istedet for vinden i koordinatsystemet.

Det har affødt mange store diskussioner - veritasium har en sjov video om det:https://www.youtube.com/watch?v=jyQwgBAaBag

8
23. januar kl. 14:47

Det princip har SkySails brugt i årevis

JA, jeg troede det var SkySails der endelig havde fået noget over rampen, dem har jeg også fulgt i langt tid, men ak.

Første gang den drage går i vandet, med 15-20knob og langt opskud, så er besparelsen vist spildt for de næste mange ture......

Det burde være lavt i Capex, men omvendt så slides stof ret hurtigt for noget som skal være +200 dage på søen om året. LH2, PtX, Wingsail, fletnet-rotor, MSR - der er muligheder. Eneste fordel for dragerne er deres "nemme" retro-fit option.

7
23. januar kl. 14:43

Hej Carsten:

blot i en meget smartere udgave med en 8-tal-formet dragebevægelse, som faktisk betyder, at man på læns kan sejle hurtigere end vindhastigheden.

Nu ved vi (vel?) ikke, om også dette koncept har noget intelligent styring af dragens bevægelsesmønster. Der er jo en lille boks hvor linerne grener ud til selve dragen, så jeg tror egentlig, den er kvik nok.

Kan man virkelig sejle hurtigere end vinden på (plat)læns med en drage? 😉 - jeg har ikke tænkt den helt igennem, men på mig virker det kontraintuitivt. Man ser aldrig nogen gå læns i kapsejlads med kite.

Jeg kunne godt tænke mig at udnytte det princip til en motorsejler, så man kunne slippe for den upraktiske dybe køl og høje mast.

Du får stadig brug for noget lateral plan for at forhindre afdrift, og et effektivt lateralplan er stadig high aspect - men ok, til en motorsejler, er det måske ikke så vigtigt at optimere på den part. Vi prøvede to mand at "kitesurfe" i en almindelig kano for sjov en gang - det gik helt i hat og briller p.g.a. afdrift 🤣🤣

5
23. januar kl. 14:25

Det princip har SkySails brugt i årevis - både på fragtskibe: https://skysails-marine.com og til faste installationer: https://skysails-power.com - blot i en meget smartere udgave med en 8-tal-formet dragebevægelse, som faktisk betyder, at man på læns kan sejle hurtigere end vindhastigheden. Det er vigtigt ved fragtskibe, som har en ganske høj minimumshastighed. Problemet ved fragtskibe er også den meget spidse, relative vindretning ved andre kurser som følge af motorfremdriften.

Jeg kunne godt tænke mig at udnytte det princip til en motorsejler, så man kunne slippe for den upraktiske dybe køl og høje mast.

4
23. januar kl. 13:59

Er der nogen der kan regne på det?

Ikke rigtigt - og slet ikke uden at kende forudsætningerne.

Jeg vil TRO, at de 20% er ved absolut best case scenarie - og tallet kommer jo også fra producenten af dimsen - og lyder i mine ører mere som et send more money-signal 😉

Men lad os nu se, om denne installationscase spytter nogle resultater ud i den anden ende - jeg venter selv lidt at poste mine pensionspenge i firmaet.

Men: Dragesejl udvikler enorme kræfter, hvis de styres optimalt - sagde den gamle kitesurfer så.

3
23. januar kl. 13:51

Selv om 500 kvm selj er en del, så kan det næppe reducere forbruget ret meget på et skib på 21.000. tons. En sejlbåd på omkring 10 tons har omkring 100 kvm sejl. Er der nogen der kan regne på det?

2
23. januar kl. 13:20

Det var da en elendig film: Dragen ses kun at løfte lidt i skibet = 0 virkning Samt den er bag masten på et tidspunkt = bremsekraft. Vi mangler at se den trække på fuld kraft!!

1
23. januar kl. 12:54

Med en længde på 154 m, bredde på 28 m, og dybgang på 5,5 m fås et kassemål på 23.716 kubikmeter. Regnes med en blokkoefficient på 0,6 giver det en vægt på 14.230 ton.

De i artiklen opgivne 21.500 ton er skibets tonnage, som er et rummål, her 21.500 gross ton eller på dansk bruttotonnage.

Lasteevnen på 210.000 ton ville kræve en dybgang på måske 85 m. Der er tale om et mindre fragtskib, som transporterer lettere omfangsrige flydele. Bygget i 2004 til A380 programmet, men de laver vel andre fly nu, hvor A380 er fortid.