Se seks vilde - og ulovlige - forsvarsmetoder mod droner

Hvis man bliver chikaneret af en drone eller ligefrem oplever, at en drone forsøger at gøre noget illegalt som at filme pinkoder over hæveautomater eller fotografere på privat grund, er der ikke meget at gøre. Ud over at hæve sine penge et andet sted og købe en solarieseng, så man kan solbade indenfor.

»Nedskydning af droner er ganske farligt, og der er risiko for at forvolde fare for eventuelle omkringstående, hvis 'nedskydningen' ikke forløber planmæssigt. Derfor forestiller jeg mig ikke lovlig anvendelse af droneforsvar foretaget af privatpersoner i Danmark,« skriver juridisk sekretær for Landsforening af Forsvarsadvokater Peter Trudsø til Ingeniøren.

Læs også: Private og virksomheder er forsvarsløse over for illegale droner

Dermed ikke sagt, at der ikke er opfundet løsninger til at skyde droner ned eller på anden vis uskadeliggøre dem. Ingeniøren præsenterer her en række vidt forskellige, opfindsomme løsninger, som du ikke må bruge i Danmark.

Den dramatiske: Den skulderbårne net-kaster

I bedste Ghostbusters-stil illustrerer SkyWall(Youtube-link), hvordan deres skulderbårne netkaster kan tvinge en illegal drone til jorden med et tryk på en aftrækker. Den gasdrevne netkaster skyder et net ud, der indkapsler dronen. Nettet kan udstyres med en faldskærm, så dronen falder langsomt til jorden og kan undersøges efterfølgende.

For den beskedne pris af omtrent 500.000 danske kroner kan du købe en selv. Skuddene kan genbruges et par gange, men koster 10.000 kroner stykket, så det gælder om at ramme plet første gang.

Ifølge Openworksengineering.com, som står bag SkyWall, er det dog nemt at ramme med netkasteren. SkyWall100 har nemlig et intelligent sigtesystem, der alt afhængigt af afstand og vejrforhold kalkulerer, hvor hårdt og højt der skal skydes.

Som det umiddelbart fremgår af våbenloven er gasdrevne våben som SkyWall 100 ikke tilladt i Danmark uden særtilladelse.

Foto: Selex ES Illustration: Selex ES

Den dyre: Sofistikerede jammingsystemer

Det danske sikkerhedsfirma MyDefence har i konkurrence med blandt andre det italienske sikkerhedsfirma Selex udviklet avancerede systemer, der stiller de fleste almindelige droner skakmat. Prisen? En million og opefter.

Læs også: Nyt droneskjold skal beskytte mod terror og ulykker

Systemerne kan opdage dronerne på omkring en kilometers afstand. Når dronen er spottet, opfanger systemerne, hvilken frekvens dronen bruger til at kommunikere med sin dronepilot - og så jammer det netop de frekvenser.

Derfor er systemerne også ulovlige. Ifølge et notat fra Energistyrelsen, som står for at varetage, hvilke frekvenser der bruges af hvem i Danmark, er det ulovligt for alle andre end Politiet og Forsvaret at benytte jamming.

Som en sidegevinst kan disse systemer pejle sig frem til, hvor dronepiloten står, hvilket er enestående i forhold til alle andre eksisterende løsninger.

Der er også eksempler på jamming-'rifler', som er baseret på samme princip. Siden de er mindre målrettede, kan de hverken se, hvor dronepiloten står, eller nøjes med at jamme ganske få frekvenser.

Afhængigt af dronens type og forprogrammering vender dronen om, lander eller flyver videre efter en forprogrammeret rute, når den jammes.

Med droner skal droner bekæmpes

Droner udstyret med netkastere er en oplagt mulighed. Der er flere løsninger på markedet, blandt andre har Michigan Technological University udviklet en prototype på en drone, der kan skyde andre droner ned med sin netkanon.

Læs også: Med droner skal droner bekæmpes

Andre opfindere og virksomheder arbejder på samme koncept. Nogle af disse forsøger at få en faldskærm med i løsningen. På den måde kan den angrebne drone dale til jorden på sikker vis, så den kan undersøges og ikke skader folk, der står under den, når den nedskydes.

Et eksempel, der ser ekstra lovende ud, er modellen Excipio fra selskabet Theiss.

Den amerikanske: Haglbøssen

Ind med patronen, lad, sigt, skyd, ram, og drone-problemet kan være løst med et smæld. Til gengæld bliver dronen sandsynligvis komplet ustyrlig, når den rammes. Hvis den bærer noget, du eller andre ikke vil rammes af, er en nedskydning som denne en dårlig idé.

Det er selvsagt ulovligt at skyde i byer og bebyggede områder og at have et gevær uden en våbentilladelse.

Den naturtro: Jagt-ørne, der kan fange droner.

Opfundet af hollandske Guard From Above, der sammen med det hollandske politi har arbejdet med at lade ørnene fange droner og bringe dem ned til jorden.

Fordelen med ørnene er, at man kan styre, hvor den uskadeliggjorte drone lander. Det er en fordel, hvis dronen eksempelvis er udstyret med en bombe og blev indfanget over en folkemængde.

Læs også: Video: Se hollandsk politi-ørn flå en drone ned fra luften

Efterfølgende kan dronen desuden ‘obduceres’, idet den stadig vil være intakt.

Se en video af drone-ørnene i aktion her.

Metoden er usandsynlig i Danmark, hvor ørne er fredede. Guard From Above påstår, at ørnene ikke tager skade, men det vil være svært at garantere, hvis dronen flyver et farligt ærinde.

Den energiske: Lasersystemer

Flere forsvar har allerede lasersystemer, der kan skyde militære droner ned. Systemerne koncentrerer en laserstråle på dronen og følger den, indtil det angreb område bryder i brand. Dronen styrter ukontrolleret, men vil være uskadeliggjort.

Der findes både kæmpestore lasersystemer, som illustreret her på siden, og systemer, der kan være i en (stor) kuffert. Inden af delene er lovlige at have i garagen i Danmark.

Den lovlige: Dronesensoren

DroneShields dronesensor kan ikke gøre den mindste drone fortræd, men til gengæld er den lovlig. Med denne radar ved hånden ved du, hvornår du eller din virksomhed overflyves.

Emner : Droner
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er lidt skægt med ulovligheder. I Danmark må man ikke forsvare sig selv eller ejendom mod overgreb. Det eneste man må, er at ringe til politiet, som så meddeler at der ikke resurser til at tage sig af den slags.

Man føler sig på grænsen til at kalde os for et slagent folk.

Nu må man ikke bruge haglgeværer, men hvad ni hvis jeg bliver overfløjet, på egen jord, med de respektive sikkerhedsafstande til naboer osv? Må man så godt ødelægge andre folks ejendom når de er ulovligt indtrængende? Sikkert ikke.

Eller hvad med et 4,5 mm luftgevær, som ikke er tilladelseskrævende?

  • 9
  • 2

... men findes der noget som en Gatling haglbøsse? Altså en shotgun på steroider. Den er selvfølgelig hamrende ulovlig, men findes den?

  • 0
  • 0

Vi havde for en del år siden, en sag i mit nabolag, hvor en landmand nedskød et modelfly med haglgevær.( han boede ved siden af banen og var træt af larmen fra de små hidsige 2taktere)Det endte i retten og han fik en bøde og måtte erstatte modelflyet. Det lo vi meget af den sommer ;-)

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten