Se raketbyggernes test af ballut til sikker landing

En slags bremsefaldskærm til raketter, også kalde en ballut, blev for nylig testet med stor succes af raketforeningen Copenhagen Suborbitals.

Testen foregik i en vindtunnel hos Copenhagen Air Experience, hvor balluten blev udsat for vindhastigheder på op til 210 km/h. Det er en del mere end balluten vil blive udsat for, når den til sommer skal bringe raketterne Nexø 1 og Nexø 2 sikkert ned gennem atmosfæren.

Ingen slitage eller uventet ustabilitet blev observeret under testen, og det glæder faldskærms- og ballutbygger Mads Stenfatt fra CS.

»I forhold til stabiliteten, så var der kun en begrænset mængde rotation, som var på et niveau, der bestemt var inden for, hvad denne astronautkandidat finder tåleligt - jeg er ganske tilfreds med resultatet,« skriver han på raketbyggernes blog på ing.dk.

Læs også: To nye raketter skal bryde grænser for dansk amatørrumfart

Balluten er beregnet til at folde sig ud umiddelbart efter, raketterne når deres højeste punkt, også kaldet apogee. Den er beregnet til at sænke farten de første kilometer ned gennem atmosfæren og holde raketdelen stabil, mens en hovedfaldskærm vil folde sig ud ved 170 km/h.

Hovedfaldskærmen, en standard C9-faldskærm, skal nu testes sammen med et nyt reefingsystem ved et faldskærmsspring over Odense Lufthavn den 14. februar.