Se printpladen, der kan opløses i kogende vand

I kampen om at nedbringe mængden af elektronikskrot har tre britiske virksomheder med økonomisk hjælp fra den britiske regering udviklet en printplade, hvor 90 procent af materialet er genanvendeligt, skriver The Guardian.

Det høje procenttal står i skærende kontrast til den gængse genanvendelighed for printplader, der ofte er omkring to procent af det anvendte materiale. Printpladen udgøres af et basismateriale, der består af termoplast, som kan modstå fugt og varmeudviklingen ved almindelig brug.

Til at forbinde komponenterne med basismaterialet har virksomhederne udviklet en strømførende lim, der også er opløselig i vand, så de nemt kan tages af. Ved at dyppe pladen i vand tæt på kogepunktet kan komponenterne efterfølgende nemt skrabes af pladen og genanvendes i andre sammenhænge.

Gængse printplader er ofte fremstillet af glasfiberlignende materialer holdt sammen af epoxylim, og komponenterne loddes fast til pladen, hvilket gør dem svære at genanvende i større omfang.

Virksomhederne bag printpladen, der er døbt ReUSE (Reusable, Unzippable, Sustainable Electronics) indrømmer dog, at teknologien ikke er anvendelig inden for alle elektronikindustriens områder.

Materialerne er nemlig følsomme over for høj varme. Udstyr som professionelle servere og andet højtydende elektronik arbejder stadig ved for høje temperaturer. Enkelte kunder i bilindustrien har dog vist interesse for de genanvendelige printplader.

Mængden af elektronikskrot i verdens affaldsdepoter er et stigende problem. Elektronik er ofte fyldt med tungmetaller, der er energikrævende at udvinde, mens prisfaldet på avanceret elektronik sænker levetiden for mobiltelefoner og bærbare computere.

En forskergruppe på det australske universitet Griffith University anslår, at der hvert år produceres mellem 20 og 50 millioner ton elektronisk skrald på verdensplan, og tendensen er for opadgående.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Spørgsmålet er vel ikke så meget om den kan genanvendes, men om den bliver genanvendt.

Der findes rigtig mange produkter der slår sig op på at kunne genanvendes, men alligvel bare havner i skraldespanden.

 • 0
 • 0

Det lyder jo godt, men elektriske egenskaber er også væsentlige. For ikke at tale om eventuel giftighed, dampe med videre.

Artiklen nævner intet om disse, muligvis negative egenskaber.

 • 0
 • 0

"Ved at dyppe pladen i vand tæt på kogepunktet kan komponenterne efterfølgende nemt skrabes af pladen og genanvendes i andre sammenhænge."

Hvor almindelige print bare kræver opvarmning..

For mig at se ligner det bare et flex PCB limet på en lille plade. Er det nyskabende? Langt de fleste print i dag er som minimum dobbeltlags med gennemplatering - ser ikke ud til at de her print kan klare den opgave.

Fin idé, men ser hverken noget nyskabende i det eller nogen praktisk anvendelse af "opfindelsen".

 • 0
 • 0

men kan man ikke dyppe eksisterende plader i opløsningsmiddel opløse dem og genanvende glasfiber og epoxy igen , eller erstatte epoxy med noget der netop kan opløses.

virker da meget farligt har selv eksperimenteret med termoplast og netop problemet med det ikke tåler varme før det bliver så blødt tingene begynder flytte sig, gør jo man ikke kan bruge det til den slags, kan se for mig et komponent der bliver for varm får printet til smelte så meget at printbanerne kortslutter = de også bliver varme og i løbet af ingen tid vil det hele smelte ramme kabinettet og bryde i brand, lavede for sjov et kaffe krus af termoplast det er nok eneste man kan bruge den ide til, spøg og skæmt :)

 • 0
 • 0

mistet alt når vil redigere og tiden løber ud det er ret skod

 • 0
 • 0

Termoplast er genialt kan bruges som en slags fattigmands 3d printer (uden printer)

skulle hulmursisolere og lavede eget system med slanger men støvsugeren have ingen udblæsning så pilede filteret af afdækkede det med sølvpapir (termoplast fæster ikke til sølvpapir) og lavede egen kobling til slangen,

For dem som ikke ved det fås termoplast i granulat ala grødris man varmer vand op til ca 80°C alt efter type, tilsætter plasten og den smelter presser vandet ud af det og kan forme det som man ønsker enten med fingrene eller lave en form man presser det i, man kan undervejs dyppe det i varmt vand igen eller varme med hårtørre så man har tid til få det formet som man ønsker. der er intet spild da alt bar ean varmes op på ny, og er man færdig med bruge det til en opgave kan det hele varmes op igen, vil gætte på man kan lave granulat men en opvarmet kødhakker hvis man skule få lyst til det men det er nu nemt nok blødgøre selv i store stykker,

eksempel her http://www.youtube.com/watch?v=oSQaeOod-LQ

lav en æske i termoplast til beskytte en vare under forsendelsen kan faktisk støbe varen ind i det hvis man ønsker når så varen er modtages kan man smelte den i vand igen og lave andet ud af det , ret specielt. genial opfindelse. med uendelige muligheder lige på nær ting som kaffe krus og lignende , medmindre det er for sjov :)

 • 0
 • 0

En forskergruppe på det australske universitet Griffith University anslår, at der hvert år produceres mellem 20 og 50 millioner ton elektronisk skrald på verdensplan

Øhm, jeg tror også godt jeg ville kunne komme frem til et tal med så stor spredning uden at tilhøre en eksklusiv forskergruppe.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten