Se patentet: Lego-klodsen fylder 50 år

De fleste af os har leget med legoklodser som børn, og vores børn og børnebørn får dem også, selv om de ikke er billige. Ideen om, at børn selv kan bygge deres legetøj, har spredt sig over hele verden i løbet af et halvt århundrede.

Ideen kom fra snedkeren Ole Kirk Christiansen, der som et ekstrajob fremstillede trælegetøj til børn og satte produktionen i system allerede i 1932. Noget skulle iværksætteren jo kalde sit firma - det blev en sammentrækning af Leg Godt, LEGO, som blev brugt fra 1934.

De første plasticklodser kom i 1947, lavet i cellulose acetat, og de kunne låses sammen omtrent som nu.

I 1949 havde de fået otte knopper på toppen, og den udformning blev videreudviklet i de følgende år, indtil den endelige version var færdigudviklet i 1958. Den fik en ny udformning i bunden, så klodserne bedre kunne binde sammen, og den 27. januar var Godtfred Kirk Christiansen, søn af Ole, klar til at indlevere sin patentansøgning.

Og disse gamle klodser kan stadig bygges sammen med nutidens moderne klodser i ABS-plastic (Acrylonitrile Butadine Styrene), en plasttype, som blev indført fra 1963.

Patentet blev forsvaret

Klodserne gik deres sejrsgang over hele kloden, og ofte blev de forsøgt kopieret, men patentet er blevet forsvaret, så længe det lod sig gøre.

I det samme halve århundrede forandrede verden sig, og det samme gjorde legetøjsbranchen. Teknologi blev en del af legetøjets koncept og indhold, og Lego har hele tiden udviklet nye produkter, som skulle afspejle forandringerne i samfundet.

Ikke alle blev succeser, men mange gjorde, og familiefirmaet har haft en historie med vækst i lange perioder. Det første tab kom i 1998, og siden måtte firmaet igennem store fyringsrunder og søgen ind til kerneforretningen, en hidtil uset ting i Billund, hvor familien Kirk Christiansen nød og nyder enorm prestige.

I dag er de store tab igen vendt til overskud, faktisk 1,4 milliarder kroner i 2006.

Forlystelsesparkerne under navnet Legoland ejes nu af en udenlandsk fond, Blackstone, som også ejer Madame Tussauds-kæden og Sealife. Produktion, pakning og distribution sker nu i Østeuropa og i Mexico, skriver CNN og Time.

Alligevel er firmaet verdens femtestørste legetøjsfirma.

Utallige nye anvendelser af de små plasticklodser har i tidens løb set dagens lys, også mange som Lego-koncernen slet ikke har haft noget at gøre med.

Der findes i dag en international forening af lego-brugere, Lugnet (Lego User Group Network), og der findes en bibel, illustreret med billeder af religiøse motiver, bygget i legoklodser.

Dokumentation

Den amerikanske videreførelse af Legos originale patentansøgning
Legos fødselsdagsmeddelelse
Den internationale brugergruppe
En privat bibel med Lego-illustrationer

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Så vidt jeg husker, skulle man dengang indlevere en model eller prøve på dimsen man ville patentere, så jeg spørger mig selv om Patent & Varemærke styrelsen også har to LEGO klodser et sted i arkivet ?

Poul-Henning

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten