Se om stigende grundvand vil oversvømme din have

Ekstremregn har de seneste somre oversvømmet dele af Svendborg, Aarhus, Aalborg og København. For at undgå de milliardregninger, som fulgte i kølvandet, offentliggør Miljøministeriet nu et screeningskort, der viser, hvordan grundvandet vil stige og falde frem til midten af dette århundrede.

Se kortet## her.

Med grundvandskortene kan man få indtryk af, om et område bliver berørt af variationer i grundvandsdannelse og dybde i grundvandsspejlet, ændringer i grundvandsstand og i dannelse af grundvand på grund af klimaændringer i fremtiden.

Målgruppen er f.eks. planlæggere i kommuner og vandselskaber, men enhver dansker kan zoome ind på sit område og se fremtidens forandringer. Ifølge Miljøministeriet er kortet dog ikke rettet mod private boligejere, fordi det kræver teknisk indsigt at bruge kortene.

Værktøjet rummer flere forskellige datasæt, blandt andet for middelgrundvandsstand for det øverste frie grundvandsspejl og for en høj grundvandsstand i det øverste frie grundvandsspejl. Det er det, der repræsenterer højeste fem-døgns grundvandsstand, og som overskrides i gennemsnit én gang hvert 10. år.

Der er også data for middelgrundvandsdannelse i den dybde, hvorfra grundvandsindvindinger typisk foregår samt for grundvandsdannelse, der repræsenterer laveste årlige grundvandsdannelse, og som underskrides i gennemsnit hvert 10. år.

På den måde skal kommunerne kunne klimatilpasse fremtidens byer og spare kommende generationer for oversvømmelser og kæmpe klimaregninger. For allerede når de planlægger by- og boligområder skal kommunerne tænke klimatilpasning ind.

»Hvis grundvandet stiger, kan det betyde, at et område, som i dag er tørt, vil være fugtigt om 10-20 år. En effektiv klimasikring kræver et grundigt forarbejde, og her kan det nye værktøj være en stor hjælp, når kommunerne skal planlægge bolig- og byområder,« siger miljøminister Ida Auken, SF.

Auken fremlægger klimatilpasningsplan torsdag

Grundvandskortet er blevet til ud fra beregninger om fremtidens klima, det nuværende grundvandsspejl og de geologiske forhold.

De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) har lavet beregningerne til værktøjet, der er finansieret af Koordineringsenheden for Forskning i Klimatilpasning (KFT).

»Vores børn og børnebørn skal ikke stå med en kæmperegning for oversvømmelser, fordi vi ikke handlede i tide. Det er nu, vi skal være smarte og investere i løsninger, der forhindrer oversvømmelser i fremtiden,« siger Ida Auken, der lancerer kortet som led i sin nye handlingsplan for at klimasikre landet.

Planen, der offentliggøres i sin helhed i morgen, giver et overblik over de initiativer, som staten allerede har sat i gang, og de fremtidige.

Dokumentation

Læs mere her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hvorfor får vi ikke anlagt nogle vandledninger, som kan transportere overskydende grundvand hen til de områder, der mangler? Er det ikke noget med, at mængden af grundvand der dannes hver år i Danmark, ligger på en faktor 10 i forhold til forbruget? Der må da ligge noget økonomi der?

 • 0
 • 0

.. for byplanlæggere. Så kan de lære det. Alt imens der bygges på opfyld i fjorde og gamle deponipladser.

Imens skal landbruget begrænse markvandingen, da der paradoksalt er for meget vand.

 • 0
 • 0

Eller vælge den simple løsning, at nedsætte prisen på vand evt. gøre vand gratis i (vandings)perioder - mon ikke det ville sikre et passende niveau ;o)

Det virker omsonst, at man forsøger at nedsætte forbruget med tårnhøje priser, hvorefter man kaster penge i grams, for at sikre at grundvandet ikke stiger for meget!

Men at opfinde et nyt problem til at opsuge købekraft, er naturligvis god socialdemokratisk politik.

 • 0
 • 0

Jeg foreslår at man laver 10 meters ranzoner rundt langs alle ejendommes skel. Så er alle problemer klaret, og selvfølgelig skal alle have lov til at færdes på dem.

 • 0
 • 0

Eller vælge den simple løsning, at nedsætte prisen på vand evt. gøre vand gratis i (vandings)perioder - mon ikke det ville sikre et passende niveau .

Gratis??? Hvilken kættersk tanke, hvordan skulle de så få afgiftskronerne op af lommen på folk.

Og ja, det virker dybt mærkeligt at vi har SÅ meget vand, at det stadig skal koste penge.

 • 0
 • 0

Og ja, det virker dybt mærkeligt at vi har SÅ meget vand, at det stadig skal koste penge.

Vandet er skam "gratis", når man har boret, behandlet og lagt rør til forbrugerne. Det er gratis på samme måde som sol og vind, eller for den sags skyld gas og olie.

 • 0
 • 0

Vandet er skam "gratis", når man har boret, behandlet og lagt rør til forbrugerne.

Du "glemte" lige pumpet og betalt indvindingsafgift. Strømforbruget er ikke uanselig.

 • 0
 • 0

Hvis du ser på din vandregning vil den store del normalt være en "vandafledningsafgift". Det er en betaling for at få renset vandet.

 • 0
 • 0

Har lige været inde og se på modellen for det område jeg bor i (Rudersdal / Birkerød). Den viser nogle meget specielle forhold. Der er flere steder et felt hvor grundvandet vil falde med mere end 40 mm/år (rødt) der ligger nabo til et felt hvor det vil stige med mere end 100 mm/år (mørkeblåt). Hvordan kan det ske?

 • 0
 • 0

Hvis du ser på din vandregning vil den store del normalt være en "vandafledningsafgift". Det er en betaling for at få renset vandet.

Det er en spildevandsafgift. Hvilket bortfalder, når der ikke er afløb til spildevandsrensning, eller reduceret i forbindelse med eget pileanlæg. Ergo betaling for at få renset spildevand, for de fleste er det en særskilt regning end vandforsyning.

 • 0
 • 0

Der er flere steder et felt hvor grundvandet vil falde med mere end 40 mm/år (rødt) der ligger nabo til et felt hvor det vil stige med mere end 100 mm/år (mørkeblåt). Hvordan kan det ske?

Har selv set lignende i Jylland, med kendskab til typiske nedbør, fordampning og jordbund i lokalområdet. Virker som et system der påføres en dirac-funktion eller anden "støj". Kan der være tale om en fejl, eller er data ufuldstændig? I stedet for at spilde tid på kortet, burde der fokuseres på at forbedre modellen og opsætte krav til datamaterialet bag.

Noget som teori sammenholdt med målinger, er vel ikke længere på mode.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten