Se Nasas raketmotor forvandle sand til glas

Ørkenen i den amerikanske stat Utah rystede i går, da Nasa og Orbital ATK tændte verdens hidtil største raketmotor på fastbrændstof. I løbet af to minutter slugte motoren 630 ton brændstof i en test, der indtil videre tyder på at være en stor succes.

»Det var en meget ren test denne morgen, og jeg er stolt af vores team og alt det hårde arbejde, der gik med at gøre denne milepæl til en succesfuld begivenhed for alle involverede,« lyder det fra Charlie Precolurt, chef for Orbital ATK´s raketmotorafdeling i en pressemeddelelse. Nu skal teknikkerne i gang med at gennemgå data fra de flere end 500 sensorer.

Under testen blev brændkammeret over 3.000 grader (celsius) varmt, hvilket ikke bare får stål til at smelte, men til at koge, skriver Orbital ATK selv. Motoren klarede sig dog fint, selvom varmen fra motoren - som forventet - forvandlede sandet omkring betonelementerne på jorden til glas.

Læs også: På vej til Mars: Raketmotor med kraft som 14 jumbojetter tænder i dag

Det er tredje gang, Nasa tester QM-1, men første gang, det sker specifikt med henblik på at gøre raketmotoren flyveklar til den såkaldte SLS-raketkonfiguration, der består af to QM-1-motorer og fire hovedmotorer fra rumfærgen.

Testen af QM-1 i Utah var en såkaldt 'hot test', hvor motoren inden start var 32 grader varm. Ved næste test skal motoren køles ned til 5,5 grader for at teste dens performance under kolde temperaturer.

Næste test bliver i foråret 2016, og hvis alt fortsat går efter planen, så skal to QM-1-motorer hjælpe med at løfte SLS ud i rummet i slutningen af 2018.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Med et brændstofforbrug på 630 ton forvandlede Nasas hidtil kraftigste fastbrændstofmotor på to minutter Utahs ørken til glas under en succesfuld test"

630 tons brændstof for forvandle en hel ørken til glas. Det godt nok billigt. Sådan en må jeg have

  • 0
  • 1

Og lige netop dette så jeg så ikke. Det ville hjælpe at der var billeder som svarede til overskriften. Alternativt kunne de lave en overskrift der svarede til det man så, men det er måske ikke moderne.

  • 2
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten