Se modellerne: Frisører og tandlæger kan åbne uden flere smittede

Hvis halvdelen af os bliver ved med at holde afstand, går epidemien kurven fortsat ned eller stagnerer. Hvis vi ikke gør, går det galt. Illustration: SSI

De nye udregninger, som SSI's Kåre Mølbak i går henviste til, da han i et interview her på siden fortalte, at samfundet kan åbne mere end hidtil antaget, samtidig med at epidemikurven går ned, ligger nu fremme.

Læs også: Kåre Mølbak har ændret mening: Vi kan 'danse' os frem til vaccinen uden flokimmunitet

Og ifølge notatet, som undersøger hvad konsekvenserne vil være, hvis man genåbner de såkaldte liberale erhverv, kan det ske relativt udramatisk. I hvert fald hvis flertallet af os fortsætter med at holde social afstand samtidig.

Liberale erhverv er ikke en klart defineret gruppe, men begrebet henviser til selvstændige som frisører, arkitekter, advokater, kiropraktorer, konsulenter og tandlæger, som ikke sælger varer, men tjenesteydelser.

Illustration af udviklingen i antal indlagte på intensive sengepladser i scenariet, der kombinerer den vedtagne åbning plus åbning af de liberale erhverv fra 14. april. Til venstre vises scenariet med fysisk afstand på niveau før påske, i midten med halvdelen af niveau før påske, og til højre med normal fysisk afstand. Illustration: SSI

»Simuleringerne viser, at såfremt alle eller halvdelen af den voksne befolkning fortsætter med at holde fysisk afstand som niveauet før påske, så har vi højest sandsynligt allerede set den maksimale belastning på intensive sengepladser,« lyder bundlinjen fra SSI.

Instituttet advarer dog også – som Kåre Mølbak i går – om at social afstand hos flertallet af os er ekstremt vigtigt. Uden den går det galt.

»Hvis den voksne befolkning derimod ophører med at holde fysisk afstand, så forventes der en kraftig stigning i belastningen både alment og på intensiv fra medio juni,« skriver SSI.

SEIR-model er blevet justeret

Beregningerne bygger på en justering af SSI's såkaldte SEIR-model, som først blev præsenteret 6. april, da seruminstituttet fremlagde sine beregninger af, hvad åbningen af skoler og institutioner ville betyde.

Justeringerne skyldes blandt andet, at antallet af indlæggelser er faldet hurtigere end forventet. Samtidig lader det til, at færre danskere fysisk tager på arbejde end man oprindeligt lagde til grund.

Sammenlagt betyder det, at modellen nu kommer frem til et væsentligt lavere R0 – hvor mange hver covid-19-positive smitter – end det blev antaget i første kørsel.

Illustration af udviklingen i antal indlagte i scenariet, der kombinerer den vedtagne åbning plus åbning af de liberale erhverv fra 14. april. Til venstre vises scenariet med fysisk afstand på niveau før påske, i midten med halvdelen af den nuværende fysiske afstand og til højre med normal fysisk afstand. Illustration: SSI

Derfor er der pludselig "råderum" til en større åbning end man først var tryg ved.

»Skiftet i antal nyindlagte patienter formodes bedst forklaret med effekten af myndighedsindgrebet, som først slår fuldt igennem efter, at model og data var “låst” den 28. marts. Effekten af myndighedernes tiltag og ikke mindst befolkningens efterlevelse har ligget i den høje ende af, hvad var forventet af ekspertgruppen,« fremgår det af notatet.

Midt-maj viser konsekvensen sig

For at finde frem til, hvad åbningen af de liberale erhverv vil betyde for smitteraten og aktiviteten på hospitalerne, har ekspertgruppen bag udregningerne anslået at gruppen tæller 27.000 personer.

Det får dem til at lægge 1 pct. point oveni antallet af personer som går fysisk på arbejde. Udearbejdende har i modellen et større antal "kontakter" og dermed en større risiko for at udveksle virus.

Samtidig har eksperterne lagt en 5 procentpoint stigning i kontakter for alle danskere under 70. Denne skal kompensere for, at for eksempel frisører og massører har en stor kontaktflade i løbet af en arbejdsdag.

Medianer og 90% simulationsintervaller for almene og intensive sengepladser d. 15. maj for de tre scenarier. Illustration: SSI

Som Mølbak i går, understreger eksperterne, at vi først ser modellernes nøjagtighed og danskernes samvittighedsfuldhed når det gælder social afstand, når skaden potentielt er sket.

»Uanset scenariet så forventes et fald frem til starten af maj måned. Det er først omkring midten af maj (altså en måned efter lempelsen), at man kan se en påvirkning af belastningen af sygehuset af de valgte lempelser,« fremgår det af notatet.

Modelleringsekspertgruppen ledes af SSI, og har medlemmer fra Danmarks Statistik, DTU, Københavns Universitet og Roskilde Universitet.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Med mindre der er strenge krav om mundbind baade for frisoer og kunde, er det et eksempel paa det man i peer2peer-system ville kalde en "supernode", altsaa en knude med rigtig mange kanter i en graf. Mon ikke man burde modellere effekterne af disse eksplicit, i stedet for bare at justere paa de andre parametre?

 • 5
 • 1

Med mindre der er strenge krav om mundbind baade for frisoer og kunde, er det et eksempel paa det man i peer2peer-system ville kalde en "supernode", altsaa en knude med rigtig mange kanter i en graf. Mon ikke man burde modellere effekterne af disse eksplicit, i stedet for bare at justere paa de andre parametre?

De bagere og kiosker, som har åbent, har langt flere daglige kunder end de "liberale erhverv" som der her tales om. Og der er rig lejlighed til at overføre smitte bare i det dørhåndtag som 100+ andre har taget i inden jeg køber den sidste kajkage inden lukketid.

 • 3
 • 7

Derfor du skal vaske hænder ? Et dørhåndtag er jo ikke helt det samme som en frisør der står og ånder dig i hovedet, det er vel spild tid at går til frisør eller tandlæge hvis de skal holde de 2 meter afstand. Så hvis man åbner de erhverv hvor dæ afstanden ikke kan holdes, er det vel altid den sidste kurve der gælder...

 • 8
 • 2

Derfor du skal vaske hænder ? Et dørhåndtag er jo ikke helt det samme som en frisør der står og ånder dig i hovedet, det er vel spild tid at går til frisør eller tandlæge hvis de skal holde de 2 meter afstand. Så hvis man åbner de erhverv hvor dæ afstanden ikke kan holdes, er det vel altid den sidste kurve der gælder...

 1. Andelen af kunder der vasker hænder lige inden de tager i dørhåndtaget til bageren er nok temmelig lille...
 2. Antallet af samtidige kunder og antallet af kunder i alt og antallet af frisører er forsvindende lille i den store sammenhæng. At sammenligne det, at alle danskere pludseligt glemmer alle nye vaner om distance, håndtryk og håndvask med et månedligt besøg hos frisøren er skudt ret langt forbi.
 • 4
 • 6

Vi ved først hvor mange danskere der reelt har været smittet, når der åbnes for flere tests.

En god mulighed kunne være at man frivilligt kunne lade sig teste, og hvis det viser sig, at man har været smittet, så kunne få lov at åbne.

En anden mulighed er at der er tvang til mundbind for dem som åbner. Og, at man f.eks. hos frisør og tandlæge ikke bruger samme stol til to efter hinanden og andre simple regler.

 • 3
 • 1

Hvad skal man med mundbind hvis de ikke virker?

Er vi oppe og bruge masker i kategori FFP1 må du kun bruge det i 3 timer på en arbejdsdag.

Vil man bruge ånddragtværn i længere tid kræver det friskluft tilførelse. Så har man 6 timer.

Hvor mange små virksomheder som vil gøre brug af dette?

Som altid har vi mange krav til det danske arbejdsmarked for personlig beskyttelse i jobs hvor man er særlig udsat, hvilket må siges at være tilfældet hvis man arbejder med folk som kan være smittebærer.

Hvor mange fagforeninger vil være inde over? Hvor tit mon arbejdstilsynet vil være inde over?

Så enten må deres være en officiel udmeldning der siger at COVID19 ikke udgør en særlig fare for ens arbejde, ellers så skal fagforeninger og arbejdstilsynet vel snart til at trække i arbejdstøjet og gøre det de er sat i verden for.

 • 6
 • 0

Andelen af kunder der vasker hænder lige inden de tager i dørhåndtaget til bageren er nok temmelig lille... Antallet af samtidige kunder og antallet af kunder i alt og antallet af frisører er forsvindende lille i den store sammenhæng. At sammenligne det, at alle danskere pludseligt glemmer alle nye vaner om distance, håndtryk og håndvask med et månedligt besøg hos frisøren er skudt ret langt forbi.

Men frisoeren har langt stoerre risiko for at blive smittet, og blive en smittecentral fremover, end bagerjomfruen m/k. Kontakten er jo indenfor 2m i mere end et kvarter, hvilket faktisk taeller som en officiel "kontakt" i coronahaandteringssprog. Naar foerst en frisoer er smittet maa man antage at samtlige fremtidige ikke-immune kunder ogsaa bliver det, hvorefter de gaar hjem og smitter alle i deres husstande.

Nyeste studier indikerer at 44% af smitten foregaar foer symptomdebut, se https://www.nature.com/articles/s41591-020... .

 • 4
 • 2

Antallet af samtidige kunder og antallet af kunder i alt og antallet af frisører er forsvindende lille i den store sammenhæng. At sammenligne det, at alle danskere pludseligt glemmer alle nye vaner om distance, håndtryk og håndvask med et månedligt besøg hos frisøren er skudt ret langt forbi.

Mange danskere har allerede glemt alt om forholdsreglerner.

På min cykeltur her til eftermiddag, så jeg bl.a. langt over 10 mennesker samlet i den lokale hundeskov. En flok unge i gymnasiealderen komme gående med tæt kontakt mellem hinaden samt en flok løbere der stønnede absolut skulle træne sammen på det lokale stadion.

Bare der er talt om at åbne op, er nok til at mange glemmer alt om forholdsregler og tro at de bliver bedre bare frisøren åbner igen er desværre direkte naivt.

 • 3
 • 2

Det er lovgivning. Ud fra et sikkerhedssynspunkt er intet problem at bruge maske hele dagen. Det gør de i Korea.

Tror du lovgivningen blot et udført uden et fagligt grundlag ?

Brug af FFP3 masker i mere end 3 timer dagligt giver risiko for vand i lungerne - derfor er denne tidsbegrænsning sat af arbejdstilsynet. Hvis man vil benytte maske i længere tid, så kræves der et luftforsynet åndrætsværn - men måske frisøren skal tilbyge røgdykkerudstyr til kunderne :-)

De masker der benyttes i Korea er stortset udelukkende mundbind, som der er stor usikkerhed omkring de virker - selvom mange også før Coronanen benyttede mundbind i Østen, så skete der alligevel Corona smitte...

 • 7
 • 1

Næsten samtlige mennesker, som jeg er i nærheden af, de sutter fingre når de spiser, bider i kuglepenne, holder kreditkort i munden, pille bussemænd, klør sig i øjnene og tørre/gnubber sig i skægget og mundvige, slikker fingre for at bladre i papire og sedler - ofte. Og så kan det godt være de lige har sprittet hænder.... men når fingrene 2 sekunder senere har smurt hele hærligheden rundt i ansigtet, gravet lidt i næsen og tørt resten af i bukserne. Så er effekten måske nogle gange, en smule begrænset. Vaner er bare svære at lave om på.... hvilket jeg er vidne til hver eneste dag. Så man kan vel kun holde afstand og undgå at pille sig selv i ansigtet, når man er i nærheden af andre - eller bruger fælles ting.

 • 1
 • 3

I min optik er det lige her systemet meget nemt kortslutter sig selv, og risikerer at smadrer det vi hidtil har opnået. Sådan lidt i det sædvanlige danske folketings ånd.

 • 3
 • 5

Mange danskere har allerede glemt alt om forholdsreglerner.

På min cykeltur her til eftermiddag, så jeg bl.a. langt over 10 mennesker samlet i den lokale hundeskov. En flok unge i gymnasiealderen komme gående med tæt kontakt mellem hinaden samt en flok løbere der stønnede absolut skulle træne sammen på det lokale stadion.

Bare der er talt om at åbne op, er nok til at mange glemmer alt om forholdsregler og tro at de bliver bedre bare frisøren åbner igen er desværre direkte naivt.

Så bare for at få det på plads, du argumenterer for at det signal at åbne frisører vil sende et signal, som får os på ANDRE områder til ikke at overholde afstandskrav osv. Hvis en lille åbning får alle danskere til at opgive at holde afstand, så har vi ikke en chance imod Covid-19. Så er det ligegyldigt om det er frisøren der åbner eller børnehavebørnene der kommer i børnehave igen, for så kan vi først åbne når der er en vaccine og så vil det være et land vi ikke kan genkende.

Med hensyn hundeskoven og gymnasieeleverne, så er det observationer jeg har læst fra dag et, så det er ligesom bagt ind i det smittetryk på 0,6 som vi ser nu. Og det er noget som du selv har konstateret nu på et tidspunkt hvor vi IKKE har åbnet for de liberale erhverv...

 • 4
 • 1

Der er 6000 frisoersaloner i DK iflg https://www.berlingske.dk/business/frisoer.... En soegning paa branchekoder siger ca. 7700.

Hvis man antager at 2% er smittede og at hver har 12 kunder om dagen som de alle smitter, giver det 1440 nye smittede om dagen.

Godt lad os prøve dine tal...

2% af frisørerne er smittede, det svarer til 120000 aktuelt smittede i befolkningen. Så du tilføjer ca 1% om dagen.

Så lad os prøve nogle mere realistiske tal.

0,25% er smittede, svarende til 15000 i hele befolkningen. Det tal havde Norge for to uger siden hvor de IKKE var kommet så langt ned i kurven over indlagte som vi er i dag. Nå vi ser på NYindlagte i Danmark, så er det stort set gået i stå for ca 10 dage siden. 0,25% er 15 frisører. En del af dem vil selvfølgelig være asyptomatiske, enten fordi de aldrig vil mærke sygdommen eller fordi de er tidligt i sygdomsfasen, men ikke dem alle. Og det er temmeligt urealistisk at de skulle smitte ALLE deres 12 kunder, de er også pålagt at bruge værnemidler. Men lad os bare sige alle 15 frisører går på arbejde og smitter 12 hver. Det er 180 ekstra smittede om dagen...

 • 2
 • 0

2% af frisørerne er smittede, det svarer til 120000 aktuelt smittede i befolkningen. Så du tilføjer ca 1% om dagen.

Så lad os prøve nogle mere realistiske tal.

0,25% er smittede, svarende til 15000 i hele befolkningen.

SSI antager selv mellem ca. 2.5% og 7% smittede i deres modeller (30-80 x 5000 smittede da de udgav deres anonyme modelleringsrapport). Men selv hvis tallet kun er 1% (tror jeg selv ogsaa mere paa, men saa holder deres lave R0 nok ikke, desvaerre) til at starte med, vil frisoerer jo blive smittet langt hyppigere end andre, og hurtigt komme op paa 2% smittede.

Du antager at de har adgang til masker, det gjorde jeg ikke. Det skal saa vaere til dem selv og til kunden, det ville jeg ogsaa haabe var tilfaeldet, men naar ikke engang plejehjemsansatte kan faa bevilliget masker som det er nu, medmindre de positivt ved at beboeren eller de selv er smittet, tvivler jeg desvaerre paa at det vil blive tilfaeldet ret mange steder. Derudover roerer frisoeren ogsaa ved dit haar og dit ansigt, saa selv med masker er der ingen garanti for at undgaa smitte.

 • 0
 • 1

En anden mulighed er at der er tvang til mundbind for dem som åbner. Og, at man f.eks. hos frisør og tandlæge ikke bruger samme stol til to efter hinanden og andre simple regler.

Og så lige det selvindlysende: Det er ikke nemt at få tandbehandling med maske eller mundbind på. Tandlæge og -plejer har sædvanligvis mundbind på, og der rengøres mellem patienter på eksponerede flader.

Og så lige den her: Mundbind og maske hindrer bæreren i at smitte andre - ikke (eller kun i ringe grad) at blive smittet.

 • 2
 • 0

I Deres indlægstekst forudsætter De, at frisøren eller tandlægen er smittetbærer af coronavirus, og De forudsætter at frisøren står og ånder kunden i hovedet.

Mine frisørere igennem 71 år har aldrig stået og åndet mig i hovedet. Og jeg er ret sikker på, at også frisører og tandlæger og alle andre i de små liberale serviceerhverv kan finde ud af den professionelle hygiejne og blive hjemme hvis de er sygdomsramt, mindst lige så godt som alle andre. Og også bedre, fordi de som professionelle naturligvis vil indarbejde det i deres arbejde.

"Rolig Nu, " som tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen ofte sagde når omgivelserne overreagerede. Det kunne den nuværende lære af . . . . .

 • 5
 • 1

Der er jo forskel på masker.

Masker på operationsstuerne er til for at forhindre at lægen og sygeplejersken står og kommer til at "spytte" ned i dine åbne sår når de puster ud.

masker som er beregnet til brug ved luftbårne vira og lign. skal slutte tæt om næse og mund og have en max lækage på 2% med en FFP1 når du trækker vejret og hiver luft ind.

En maske brugt på operationsstuer ligger ikke nede på 2%, men har større åbninger ved næse/mund regionen på ansigtet, så de dur jo reelt ikke når du tager trækker vejret ind, siden luften vil tage den letteste vej ind forbi masken.

 • 1
 • 0

SSI antager selv mellem ca. 2.5% og 7% smittede i deres modeller (30-80 x 5000 smittede da de udgav deres anonyme modelleringsrapport). Men selv hvis tallet kun er 1% (tror jeg selv ogsaa mere paa, men saa holder deres lave R0 nok ikke, desvaerre) til at starte med, vil frisoerer jo blive smittet langt hyppigere end andre, og hurtigt komme op paa 2% smittede.

Det er fuldstændigt urealistiske tal på aktuelt smittede. Prøv at se på kurven for nyindlagte:

epicurve_newly_inpatient.ashx?h=600&la=da&w=1000&hash=7395C695ACD6D0C75152B0BF718B18D896F2163F

Det tager ca to uger i snit fra smitte til du indlægges, så kurven skal skydes ca 14 dage tilbage i tiden og så har du en cirkakurve for forholdet imellem smittede på forskellige dage. En "ukompliceret" (uden indlæggelse) er overstået på også ca 14 dage.

Hvis bare 1% af befolkningen er smittet i dag, så er det enten gået fuldstændigt galt de sidste to uger eller også har så mange allerede været smittet, så vi allerede er halvvejs til flokimmunitet.

 • 2
 • 1

. . . og de har et kundekartotek, så hvis uheldet skulle være ude et sted kan der opspores og foretages isolation af de få aktuelle. Det er vist det der hedder "Sydkoreamodellen" og som i øvrigt har været ganske virksom.

Derudover: Test fra blodonorkorpset tyder på, at alle tal for allerede immune er rigtig meget undervurderet, hvorfor corona-virus må have været i landet meget tidligere end antaget af alle kurve-magerne.

Uviljen imod at teste for immunitet og for aktuelt smittet har formentligt været årsag til mange misforståelser og meget forkert handling.

 • 2
 • 1

Jeg er ikke grundlæggende uening, jeg tager bare udgangspunkt i de tal der som jeg forstår det indgår i SSIs model. 1% svarer til mindre end 10x mørketal, da vi er over 6000 registrerede smittede. SSI antager så vidt vides 30-80x. Hvad er dit gæt?

 • 0
 • 1

Måske mangler vi i alle beregninger at erkende, at vi ikke har nogen valid forklaring på hvornår corona-virus kom ind i Danmark og begyndte at sprede sig. Og vi har heller ikke valide tal for hvor mange der har været smittet og nu er immune.

Det bedste vi har er vel bloddonorkorpsets indikationer der tyder på, at smitten kom langt tidligere end hidtil lagt til grund, og at immuniteten er mere udbredt end antaget.

Så så længe der ikke testet bredt nok til at skaffe valide data for immunitetens udbredelse og dermed også bedre indikation for smittens ankomst, er alle kurver og beregninger som at spå i kaffegrums.

 • 2
 • 3

Jeg tror ikke der findes et beredskab som staar klar til at smitteopspore hos en frisoer. Det gjorde der lige i starten af epidemien, men hele den indsats er aflyst nu, desvaerre. Desuden kan frisoeren godt smitte, uden selv at faa saa mange symptomer at han/hun gaar til laegen for at blive testet.

En mulighed kunne vaere at teste alle frisoerer fx en gang om ugen. Det tror jeg nok de goer i de lande hvor man har styr paa epidemien. Derudover burde der vaere krav om masker hos begge parter.

 • 0
 • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten