Se kortet over Danmarks test-faciliteter: Viser vej til 3D-print, vindtunneler og batteri-labs

4. april 2022 kl. 06:57
Se kortet over Danmarks test-faciliteter: Viser vej til 3D-print, vindtunneler og batteri-labs
Det interaktive kort giver virksomheder mulighed for at søge faciliteter frem, der passer til deres behov. Illustration: Screendump fra virksomhedsguiden.dk.
Fra i dag kan danske virksomheder for første gang finde en samlet kortlægning af alle landets test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter.
Artiklen er ældre end 30 dage

Hvordan skal fremtidens biobrændsler sammensættes? Hvilken type batterier passer bedst sammen med vedvarende energikilder? Hvad sker der med vores broer, når de udsættes for ekstremt vejr?

Både små opstartsvirksomheder og store veletablerede selskaber kan have brug for at afprøve nye idéer og teste eksisterende produkter i nye opsætninger, når de skal udvikle deres forretning. Og nu får virksomhederne en vejviser, når de skal finde hen til de rette test-faciliteter, der passer til deres behov.

I dag præsenteres Danmarks første kortlægning af samtlige test-, demonstrations- og udviklingsfaciliteter i landet.

Kortlægningen er lavet af Forskningsalliancen, som består af DI, ATV, Dansk Metal og IDA, med støtte fra Industriens fond. Kortet bliver præsenteret i form af et interaktivt offentligt tilgængeligt kort. Ved hjælp af søgefunktioner giver kortet store som små virksomheder landet over mulighed for at søge oplysninger frem om cirka 400 faciliteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Via det digitale værktøj kan man:
• Søge efter faciliteter i fritekst-søgning
• Lokalisere faciliteter baseret på geografisk placering via kortet
• Filtrere faciliteter på ”brancher”, ”kategorier”, ”services” og/eller ”udbydertyper”
• Finde mere information om den enkelte facilitet – og klikke sig videre til deres hjemmeside for at booke tid.
Kortet dækker både over offentlige og private testfaciliteter med og uden brugerbetaling.
Kilde: Forskningsalliancen

Storskala 3D-print for alle

En af de faciliteter, som kommer op, hvis man søger efter adgang til 3D-print med mulighed for rådgivning fra et GTS-institut, er Skandinaviens største 3D-printer til print af metalelementer i storskala.

Faciliteten, der drives af GTS-instituttet Force Technology, ligger på Odense Havn og bliver allerede i dag brugt af virksomheder af forskellig størrelse og med forskelligt sigte.

Her kan skibsskruer printes i stedet for at blive støbt. Unikke design kan produceres i små serier, og væsentlige komponenter til alt fra tog til forbrændingsanlæg kan repareres ved hjælp af facilitetens svejseteknologi.

»Vi har haft et samarbejde med Ørsted, som medbragte en såkaldt brandnæse, der er en slags dyse i forbrændingsanlæggene, som bliver slidt over tid. De undersøgte, om det var muligt at reparere brandnæsen i stedet for at investere i en ny,« eksemplificerer Peter Tommy Nielsen, der er afdelingschef for 3D Print & AM Technology ved Force Technology.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Danske virksomheder i opråb: »Vi har en unik videnbase, vi skal værne om og udvikle«

Men det er ikke kun store etablerede virksomheder som Ørsted, der har adgang til GTS-instituttets facilitet. Muligheden er åben for enhver virksomhed fra start-up til big business, som ønsker at leje 3D-printeren på dagsbasis eller indgå et superviseret projektsamarbejde med GTS-instituttet. Det er blandt andet kommet en mindre fynsk virksomhed til gode.

Hvis en virksomhed, fx Svendborg Motorværksted, er på udkig efter en facilitet som den store 3D-printer, kan kortet eksempelvis vise vej ved en søgning på faciliteter, der henvender sig til den maritime branche og hvor der samtidig er mulighed for rådgivning fra et GTS-institut. Illustration: Screendump fra virksomhedsguiden.dk.

»Vi har lige haft SMV’en Svendborg Motorværksted forbi for nylig. De arbejder med overfladebehandling, hvilket de er rigtigt gode til. Men vi introducerede dem for en ny metode, som måske kan gøre deres arbejde lettere i fremtiden,« fortæller Peter Tommy Nielsen om maskinen, der både kan lave 3D-print, overfladebehandling, reparationsarbejde og svejsning.

Behov for kortlægning

Kortlægningen af test- og demonstrationsfaciliteterne er den første samlede oversigt over, hvor danske virksomheder kan få adgang til at udvikle og afprøve elementer i deres forretninger. Erhvervsminister Simon Kollerup håber, at kortet kan være med til at understøtte virksomhederne.

»Når vores virksomheder skal lave morgendagens løsninger, så skal de også have adgang til det bedste testudstyr og -faciliteter. Derfor glæder det mig meget, at der er blevet udviklet et digitalt kort, hvor virksomhederne nemt og hurtigt kan se, hvor de kan teste alt fra nye robotarme til IT-udstyr og kæmpe vindmøller. På den måde får virksomhederne mere tid til kerneforretningen og innovation, så Danmark også i fremtiden vinder det teknologiske kapløb,” siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Læs også: Ministeriet i kovending: Fordobler pludselig midler til laboratorier og udstyr

Som Ingeniøren tidligere har beskrevet, er adgang til test- og demonstrationsfaciliteter et vigtigt grundlag for, at Danmark kan bevare internationale styrkepositioner inden for eksempelvis lydteknologi, vindkraft og life science.

Derfor håber Lia Leffland, akademidirektøren i ATV, som også står bag kortet, at kortlægningen kan bruges til at lave mere prioriterede, politiske investeringer i udstyr og laboratorier, idet kortet vil give et bedre overblik over udbud og efterspørgsel af faciliteter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Det er Forskningsalliancens ambition, at vi skal bruge den data til at diskutere den overordnede sammenhængskraft af vores test- og demonstrationsfaciliteter og lave en national strategi for området,” siger Lia Leffland i pressemeddelelsen.

Kortet over testfaciliteter vil være tilgængeligt for virksomheder via virksomhedsguiden.dk og kan bruges både fra computer og mobiltelefon.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger