Se komet med det blotte øje
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se komet med det blotte øje

I flere millioner år har kometen C/2011 L4 med tilnavnet Panstarrs haft retning mod Jorden. I næste uge vil det være muligt at se den med det blotte øje.

Det bedste tidspunkt at se Panstarrs på vil være om aftenen den 12. eller 13. marts. Se i retning mod vest lige efter solnedgang.

Det er nymåne 11. marts, og den 12. marts vil Panstarrs ses øverst til venstre for nymånen. Den 13. marts vil den være nederst til højre.

Illustration: Nasa

Problemet er, at kometen og Månen står lavt i horisonten, så det kræver uhindret udsyn mod vest.

Panstarrs spås at have samme lystyrke som stjernerne i Karlsvognen. Om det er muligt at se halen med det blotte øje er usikkert. Her vil en lille kikkert under alle omstændigheder hjælpe.

Kometen er opkaldt efter teleskopet Pan-Starrs 1, som opdagede kometen 6. juni 2011, da den var omkring 1,2 milliarder kilometer borte.

Teleskopet er forsynet med et spejl med en diameter på 1,8 meter og et digitalt kamera med 1,4 milliarder pixels. Teleskopet tager et billede hvert 45. sekund.

Kommer fra Oortskyen

Panstarrs stammer fra Oortskyen, som ligger i en fjern afkrog af solsystemet. Herfra blev den sendt af sted på sin færd indad i solsystemet for nogle millioner år.

Efter den har forladt det indre solsystem igen, skønnes det, at den vil have et kredsløb om Solen, der varer omkring 110.000 år.

Nasa har produceret en udmærket lille video om Panstarrs.

Glæd dig til november

Panstarrs var nærmest Jorden 5. marts i en afstand af 1,09 astronomiske enheder (163 millioner kilometer).

Panstarrs er ikke den eneste komet, der vil kunne ses på himlen i 2013. I slutningen af november kommer kometen ISON forbi. Det menes, at den vil lyse klarere end fuldmånen.

ISON skulle dermed blive et endnu flottere skue end Panstarrs. Og to synlige kometer i samme år hører til sjældenhederne.

Emner : Kometer
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"Også kendt som 14 megapixel, eller 1,4 Gigapixel hvis man føler for det."

Noget siger mig at 14 megapixels ikke er det samme som 1,4 Gigapixels.
Ville umildbart tro at 1,4 Gigapixels var 1400 Megapixels ;)

  • 0
  • 0

"Hvordan kan den have været undervejs i flere millioner år, blot for at returnere igen om 110.000 år?"

Jeg vil tro at den udveksler energi med solen. Den trækker sandsynligvis en tidevandsbølge af sol-plasma hen over solen overflade. Omvendt vil solen tyngdekraft også deformere kometen.
Begge dele vil ende som friktionsvarme, og være tabt for kometens dynamik.
Den slags tab vil typisk gøre banen mere cirkulær, fordi tabet er asymmetrisk, størst når kometen er nærmest.
:-)

  • 0
  • 0

Har fundet en fin side hvor jeg kan regne tusmørke ud som vel er det vi går efter når der skrives "lige efter solnedgang"
Men nu er der iflg. sitet både Borgerlig, Nautisk og Astronomisk tusmørke med et spillerum på omkring 28 minutter den 12. & 13. marts på mine breddegrader. Hvis man nu bare VIL se fætter flyve hvad skal man så gå efter?
http://www.torbenhermansen.dk/almanak/alma...
Findes der en tidsramme fra tid A til tid B hvor den er synlig?
//Beach

  • 0
  • 0