Se, hvor du skal bo for at hæve den største løncheck

11.385 kroner hver måned. Så meget mere ruller der i snit ind på lønkontoen hver måned hos privatansatte ingeniører, der bor i Nordsjælland, i forhold til dem, der er bosat på Fyn.

Det fremgår af en opgørelse af lønningerne i IDAs otte regioner, som er baseret på Ingeniørforeningens lønstatistik 2013.

Lyst til nye udfordringer? Tjek Jobfinder.

Der er simpelthen mere konkurrence i hovedstaden - buschaufførerne tjener jo også mere.Morten Thiessen, formand for IDAs Arbejdsmarkedsudvalg.

Nordsjællænderne er vindere i ingeniørernes lønspil - og sejren er suveræn. Der er en forskel på næsten 4.000 kroner ned til de sjællandske ingeniører på andenpladsen.

Regionerne i bunden af lønstatistikken ligger væsentligt tættere. Således får vestjyderne på andensidste pladsen kun 278 kroner mere hver måned end deres fagfæller på Fyn.

Forskellene overrasker ikke Morten Thiessen, formand for IDAs arbejdsmarkedsudvalg. Han mener, der er en ganske simpel forklaring på, at ingeniørerne i hovedstadsområdet tjener mest:

»Det helt korte svar er: ’Fordi de kan’. Lønniveauet i hovedstadsområdet er klart over landsgennemsnittet, og det har altid ligget godt ti procent over gennemsnittet og tallene her viser, at den forskel ikke bliver mindre.«

Buschauffører i København får også mere

Ifølge arbejdsmarkedsudvalgets formand er den vigtigste årsag de højere leveomkostninger tæt på hovedstaden, som sætter sit præg på hele området. Han peger på, at københavnere generelt får højere løn end folk i Nordjylland.

Hertil kommer, at de store virksomheder, som skal ansætte mange ingeniører, også ligger omkring København, påpeger Morten Thiessen:

»Der er simpelthen mere konkurrence i hovedstaden - buschaufførerne tjener jo også mere,« konkluderer han.

Ingeniørarbejdsmarkedet i andre dele af landet er skruet anderledes sammen, og store ingeniørtunge virksomheder, som f.eks. Grundfos i Bjerringbro og Danfoss i Nordborg på Als, spiller ikke den store betydning for ingeniørernes løndannelse.

Se på rådighedsbeløb - ikke løn

Lønniveauet er derimod justeret i forhold til, hvor attraktivt det er at bo i f.eks. Bjerringbro. Hertil kommer, at der er en vis kamp om jobbene, fordi der er et relativt stort udbud af ingeniører i Jylland, forklarer Morten Thiessen:

»Jyske virksomheder har på den måde været privilegerede – i hvert fald de seneste år. Udbud og efterspørgsel betyder virkelig noget på vores
marked,« forklarer Morten Thiessen

Umiddelbart kan en forskel på op til 11.000 kroner hver måned virke voldsom, men Morten Thiessen mener, at det er vigtigt for den enkelte at kigge på sit rådighedsbeløb frem for beløbet på lønkontoen:

»Det er markant dyrere at bo i hovedstadsområdet, og det giver ikke til mange røde bøffer, at man har alle sine millioner gemt væk i mursten på Frederiksberg. Derfor er forskellen rimeligt. Hvis det var meget attraktivt at flytte til hovedstaden, ville mange flere nok gøre det,« siger Morten Thiessen.

Læs også: Laveste lønstigning for ingeniører siden 1993

Thailand, kæmpeopgaver venter miljøingeniører.
Aha - Isidoro, den danske E-ingeniør Izydor Sokoler