Se hvilke kanaler, der bliver ramt af 4G-støj 1. januar

Det bliver først og fremmest tv-kanaler med sport og børneunderholdning, der er i fare for signalforstyrelser, når teleselskaberne den 1. januar åbner for det nye telenet.

Det fortæller kabeltv-leverandøren Yousee i en meddelelse om de mulige konsekvenser af støj fra det nye mobilnet.

Læs også: På vej til Danmark: Svenskere ramt af sort skærm fra 4G-støj

Hundredvis af svenskere har allerede oplevet forstyrelser af tv-signalet fra 4G/LTE-nettet i 800 MHz-båndet. Illustration: Torben R. Simonsen

Det nye såkaldte LTE-800 eller 4G-net sender nemlig på frekvenser fra 791 til 862 MHz, der er de samme som Yousee benytter til tv-kanaler som bl.a. Eurosport, Disney og TV3 Puls.

Forstyrrelserne er afhængig af, hvor i landet man bor. Ifølge Yousee vil analoge kanaler som TV 2 Sport, TV3 Puls, Eurosport 1, Disney XD og Nickelodeon, MTV og Cartoon Network være i risikogruppen, mens det for de digitale kanaler kan være TV 2 Sport HD, Eurosport 1 HD og 2 HD, Nickelodeon HD, Disney HD, TLC HD, TNT HD og MTV HD.

Den hyppigste årsag til, at der opstår forstyrrelser på tv-modtagelsen er, at husstandens antenne-installation ikke er korrekt udført, eller der er brugt kabler af dårlig kvalitet.

»Der vil utvivlsomt være husstande, der vil opleve forstyrrelser, fordi installationen i boligen ikke er god nok. Derfor opfordrer vi til, at man tjekker, om antenne-kabler og stik er i god stand,« siger underdirektør Mads Arnbjørn Rasmussen, der er leder af driftsafdelingen i YouSee.

Selskabet vil dog ikke sætte tal på, hvor mange der blive berørt.

»Der har været budt på op til 25 pct. af alle husstande, men det er et gæt. Jeg forventer ikke, at det bliver noget særligt udbredt fænomen, men det reelle omfang får vi først en fornemmelse af, når der kommer strøm på de nye sendere,« lyder meldingen fra Mads Arnbjørn Rasmussen.

Læs også: 4G-mareridt: Staten lader tilfældige tv-seere i stikken med sort skærm

Han fortæller videre, at eventuelle signalforstyrrelser vil vise sig som 'sne' eller striber på traditionelle billedrørs-tv. På moderne digitale fladskærme viser det sig som pixeleringer, frysninger af billedet eller kortvarig sort skærm.

»I langt de fleste tilfælde vil årsagen være, at der er opsat ekstra antennestik og trukket nye kabler i boligen, uden man har været opmærksom på at skærme signalet ordentligt. Det er gået godt, så længe der ikke har været forstyrrende signaler i nærheden af husstanden, men nu kan vi pludselig have balladen,« siger Mads Arnbjørn Rasmussen.

Risikoen for forstyrrelse er større, jo tættere man befinder sig på 'støjkilden'. Men da både sendemaster og mobiltelefoner kan forstyrre tv-signalerne, er man ikke beskyttet, blot fordi boligen ligger langt fra en mobilmast. 'Støjen' kan komme fra hjemmets egen eller naboens mobiltelefon.

Blot fordi man ikke oplever forstyrrelser efter den 1. januar, er man dog ikke 'home free'. Dels er det nye mobilnet ikke fuldt udbygget, hvilket vil betyde, at der løbende vil blive stillet nye master op, der kan give forstyrrelser nye steder. De nye 4G-mobiltelefoner eller 4G-modems er i sig selv også en støjkilde og i takt, at markedet for disse produkter vokser, risikerer man derfor, at fænomenet bliver mere udbredt.

Radiostøj fra luftbårne signaler i kabel-tv er ikke et nyt fænomen. Da det analoge sendenet lukkede i 2009, skabte de nye digitale sendere problemer for kabel-kunder flere steder i landet. Radiosendere på by-busser har i hovedstadsområdet voldt problemer for kunder i bl.a. København, og i sommer var ændringer i DAB-sendernes frekvenser årsag til forstyrrelse hos flere husstande i Jylland.

Dokumentation

Godtsignal

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hos os er vi skiftet 100% til internet-TV så ingen problemer her. Live licens-TV modtages via XBMC direkte fra Danmarks Radios hjemmeside. Derudover er der Netflix, HBO Nordic, YouBio, ViaPlay og TV2 Play.

Efter en nylig flytning har jeg derfor konkluderet at der ikke er nogen grund til at besvære sig selv med en stueantenne eller til at tegne abonnement på en TV-pakke. 2012 blev året hvor vi så startskuddet til enden for traditionel luft og kabelbåret TV.

Hvornår mon YouSee og Stofa indser at de bliver reduceret til rene internetleverandører?

YouBio er ok men har strengt taget ikke noget at gøre med den del af forretningen der står for kablerne.

 • 0
 • 0

Samme her minus ViaPlay og YouBio da de ikke rigtigt giver noget ekstra ud fra hvad jeg har set på. Tv2 Spunik/Play's film udbud er faktisk via YouSee da de allerede for lang tid siden fik aftaler i stand til YouSee boksen. Vi lukker snart vores Boxer.

DR og TV2 skal dog tage sig sammen og komme med et HD signal man logger ind for at få! Vi betaler sgu for det og så meget mere koster det jer slet ikke i forhold til hvad I får mere end når vi betaler for TV sende nettet og udbyder oven i jeres services. Også åbenlyst licens motiverende for DR's kunder. DR er faktisk også forpligtet til at følge befolkningen specielt med nyere teknologi der med sikkerhed vides at blive mainstream da langt flertallet allerede har HD modtagere.

Forresten så kan man vis signal og alt giver sig faktisk bruge 4G til at se f.eks. Netflix i HD.

Hos os er vi skiftet 100% til internet-TV så ingen problemer her. Live licens-TV modtages via XBMC direkte fra Danmarks Radios hjemmeside. Derudover er der Netflix, HBO Nordic, YouBio, ViaPlay og TV2 Play.

Efter en nylig flytning har jeg derfor konkluderet at der ikke er nogen grund til at besvære sig selv med en stueantenne eller til at tegne abonnement på en TV-pakke. 2012 blev året hvor vi så startskuddet til enden for traditionel luft og kabelbåret TV.

Hvornår mon YouSee og Stofa indser at de bliver reduceret til rene internetleverandører?

YouBio er ok men har strengt taget ikke noget at gøre med den del af forretningen der står for kablerne.

 • 0
 • 0

Jeg synes ikke artiklen tilstrækkeligt godt definerer hvilken type TV-modtagelse der er tale om. Overskriften "Se hvilke kanaler, der bliver ramt af 4G-støj 1. januar" er helt generel, så man kunne tro at artiklen ville omhandle alle typer TV-modtagelse: digitalt TV via egen antenne (DVB-T), digitial og/eller analogt TV fra YouSee, ditto fra Stofa, etc. Artikelteksten citerer YouSee, så mit gæt er, at artiklen kun omhandler kabel-TV fra YouSee, men frasen "Den hyppigste årsag til, at der opstår forstyrrelser på tv-modtagelsen er, at husstandens antenne-installation ikke er korrekt udført, eller der er brugt kabler af dårlig kvalitet." gør mig dog i tvivl, for antenneinstallation skulle vel ikke være relevant for kabel-TV (kun selve kabel-TV kablerne, som allerede er nævnt i denne sætning).

 • 0
 • 0

Opsætningen af TETRA master og anvendelsen af denne teknologi i busser, politibiler, ambulancer, brandbiler etc giver allerede de nævnte problemer. Dog ligger TETRA teknologiens frekvensområde et lidt andet sted, men det karambolerer stadig med TV signalerne.

Men er det antenne installationen den er gal med ? Eller er der tale om, at man har valgt at indføre en teknologi, der på ingen måde er testet ordenligt igennem, som interfererer med eksisterende teknologier fordi man har valgt at sælge licenser til de samme frekvensområder til flere operatører og fordi LTE strålingen og TETRA signalet er ekstremt kraftigt sammenlignet med de relativt svagere TV signaler.

Hvordan forholder det sig så med de endnu svagere biologiske signaler i menneskekroppen ? Hvordan forholder kroppens interne cellekommunikation, Calcium-stofskiftet, nerveimpulser, elektrisk overledning i hjertet, blod-hjerne barrieren og andre fysiologiske og biologiske faktorer ?

Er det undersøgt ? Ja det er det. Det vidste man allerede i 1976 hvordan påvirker den menneskelige organisme på førnævnte områder og en lang række yderligere. Dengang udfærdigede United States Defense Intelligence Agency en rapport om anvendelsen af pulserede mikrobølgesignaler som blandt andet antipersonel elektronisk krigsførelse. De fleste kender historien om de amerikanske ambassadeansatte i Moskva, som faldt om som fluer med cancer efter at russerne havde udsat ambassaden for noget der ækvivalerer svag radarstråling gennem flere år.

Tidligere efterretningsansat i British Navy, fysikeren med speciale i mikrobølgevåben Barrie Trower siger da også, at det er de svage signaler som kommer fra stor afstand, men som er vedvarende og konstante, som udgør den største sundhedsmæssige risiko. De påvirker i ubemærkethed kroppens interne kommunikation, laver ravage i cellernes indbyrdes koordination, forstyrrer flere former for stofskifte, åbner blod-hjerne barrieren for fremmede stoffer, der dermed invaderer hjernen, herunder tungmetaller og stoffer som aluminium m.m. Samtidig ser vi en eksplosion i "nye" hjernekræftformer, som de lærde ikke kan forklare årsagen til, vi ser mennesker i relativ ung alder udvikle Alzheimers Demens, som kan sættes i direkte forbindelse med aluminium og eksponering for andre "bløde metaller", der flytter ind i hjernen og destruerer dens fedthinder med vævsdød til følge.

Rapporten fra 1976 nævner endvidere vigtigheden af at sætte grænseværdier for eksponering for ikke-ioniserende stråling (her kommer alle former for trådløs kommunikation og telefoni ind under) skal sættes tilpas højt, så det ikke får opsættende betydning for udrulningen af trådløse teknologier og den militære anvendelse heraf.

Rapporten kan læses i en "næsten" fuld version her: http://www.magdahavas.com/wordpress/wp-con... Kun ganske få oplysninger er fortsat klassificerede.

Konklusion: LTE og TETRA er sammen med både 2G og 3G samt WiFi signaler en tikkende bombe under folkesundheden. Ekstremt mange sygdomme og kroniske tilstande igangsættes og vedligeholdes i deres biologiske ugunstige situation ved hjælp af påvirkning og cellulær stress fra trådløse teknologier.

Symptomatisk er problemet, idet det tilsyneladende er vigtige og får folk hurtigere op af sofaen når deres TV signal er truet end når de i årevis har været ufrivilligt el af et globalt forsøg med elektromagnetiske signaler og pulserende mikrobølger. Sundhedsstyrelsen indrømmer endda, at man skal søge at begrænse eksponeringen. De har bud på hvordan man skal begrænse WiFi påvirkninger, men på samme tid rulles der LTE/4G og TETRA ud over hele landet, der potentielt får endnu større sundhedsmæssig betydning. Men det vil kun fremtiden vise.

 • 0
 • 0

Oh ja halijula

Det var vist en ægte bybo det der.

I min omgangskreds, er der en familie der bor på landet. I øjeblikket er der et 3 modem der i medvind kan slæbes op til 1½ mbit, der er husets internetforbindelse. Hvor mange tv kanaler er der plads til der? På kobbersiden kan TDC levere en ISDN forbindelse som max. Så de ser nødigt at tv kanalerne forsvinder fra luften.

4 G? Det betaler telia/telenor for at undlade at udbygge nord for Limfjorden.

Benny

 • 0
 • 0

Ved ikke om det var mig du hentydede til som værende bybo. Til din orientering kan jeg oplyse, at jeg er bosiddende på landet, i Sønderjylland, som er nærved 100% forsynet med lyslederforbindelse. Vi har knap 100/100, kablet IP-telefoni og TV-løsning oveni. Der er ingen kapacitetsproblemer. Og tror faktisk vores løsning er billigere end det som mange ender med at betale for deres "smarte" trådløse løsninger - i hvert fald hvis de helbredsmæssige konsekvenser regnes med ;-)

 • 0
 • 0

Måske er der problemer med støj på nogle kanaler, men så længe der bliver udsendt mange genudsendelser er problemet ikke så stort. Der skulle måske være færre kanaler med bedre indhold.

 • 0
 • 0

Den hyppigste årsag til, at der opstår forstyrrelser på tv-modtagelsen er, at husstandens antenne-installation ikke er korrekt udført, eller der er brugt kabler af dårlig kvalitet.

ja men før virkede det. nu har i givet mig et problem. tusind tak.

 • 0
 • 0

Tak Mads fordi du satte de kommende kanalforstyrrelser ind i et bredere perspektiv. Ja, det er ikke nok at have fokus på snævre tekniske finesser, markedsaktører og EU direktiver, der nedprioriterer mulige miljø og helbredsmæssige følgevirkninger af nye trådløse teknikker. Mennesker der er dybt fascineret af ny teknik er desværre blinde og døve overfor advarsler om biologiske skadevirkninger.

 • 0
 • 0

Det var vist en ægte bybo det der.

I min omgangskreds, er der en familie der bor på landet. I øjeblikket er der et 3 modem der i medvind kan slæbes op til 1½ mbit, der er husets internetforbindelse. Hvor mange tv kanaler er der plads til der?

Der er plads til uendeligt mange tv-kanaler hvis vi tæller antal der er adgang til. Der er plads til 1-2 samtidige TV-skærme hvis vi tæller visninger. Man kan se internet-TV på selv den dårligste internetlinje men kvaliteten falder tilsvarende.

At tale om TV-kanaler er dog misforstået. Bortset fra nyhederne og sport, så er det format forældet og på vej ud. De nye streamingtjenester tilbyder on-demand visning af film og serier fra et katalog med tusind film.

Netop derfor vil det ikke hjælpe dine venner selvom de fortsat kan modtage de luftbårne signaler fejlfrit. De vil ikke kunne se TV på samme måde som os andre før at de får orden på deres internet.

Dine venner har internet med 1,5 Mbit/s hvilket er nok til at se med i ringe kvalitet - andre er endnu dårligere stillet. Og det er jo lige præcis det som de nye frekvenser til mobilt bredbånd skal hjælpe med.

PS.: Jeg bor på Lolland i en lille landsby. Vi har naturligvis fibernet. Det tjekkede jeg var muligt før jeg flyttede hertil.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten