Se Hubbles foto af Mælkevejens tvilling

Hubble-rumteleskopet har taget et imponerende billede af spiralgalaksen NGC-1073, som ligner en tro kopi af Mælkevejen. Billederne giver astronomerne ny viden om Mælkevejen, da de nu har fået mulighed for at studere en lignende galakse udefra, mens Mælkevejen selvsagt studeres indefra.

En moden galakse

Hubbles' billede af NGC-1073 viser blandt andet den centrale bjælke i galaksens midte i detaljer.

Bjælkens eksistens kan sige noget om galaksens alder, idet nogle astronomer mener, at skabelsen af den centrale bjælke er tegn på, at en spiralgalakse skifter fra at være ung med kraftig stjernedannelse til sit voksenliv. Bjælker optræder nemlig oftere i galakser fyldt med ældre røde stjerner, end i dem med unge blå stjerner. Samtidig fandtes der kun centrale bjælker i omkring en femtedel af alle spiralgalakser i det tidligere univers, mens de i nutidens univers findes i en ud af tre spiralgalakser.

Den central bjælke opstår, når den gravitionelle tiltrækning samler gas i galaksens centrum. Her er materialet med til at danne nye stjerner, og transporten af gas kan også føde et kæmpe sort hul, som astronomerne mener findes i midten af de fleste galakser.

Billedet afslører også en anderledes grov ringstruktur omkring galaksen, som er resultat af den nyeste stjernedannelse. I ringen findes en røntgenkilde kaldet IXO-5, som består af en stjerne og et stort hul, der kredser omkring hinanden.

Øverst i billedet findes en række objekter med en rødlig tone. Hvert af disse er en fjern galakse, der findes langt væk fra NGC-1073. Herudover findes tre ekstra klare objekter, som er kraftigt sammenvævede og ikke hører til NGC-1073 eller Mælkevejen. Det er kvasarer, der lyser kraftigt på grund af materialet, der opvarmes og falder ind i det kæmpe store sorte hul.

Mælkevejens tvilling befinder sig 55 millioner lysår borte i stjernebilledet Hvalfisken.

Emner : Universet