Se her, hvad du kan tjene som ingeniør i Norge
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se her, hvad du kan tjene som ingeniør i Norge

Norge har i øjeblikket 16.000 ingeniørjob, viser en opgørelse fra NAV, Norges arbeids- og Velferdsetat, og rygtet om det norske job-eldorado er nået til Danmark, hvor fyringsrunder og høj ledighed blandt nyuddannede får folk til at vende blikket nordpå.

Hos ingeniørforeningen IDA får man langt flere henvendelser end tidligere fra ingeniører, der har fået kig på mulighederne i Norge.

Men det er ikke helt ligegyldigt, hvilken branche man søger til, hvis man drømmer om at tjene gode penge. Det viser lønstatistikken fra Nito, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon, som tu.no netop har offentliggjort.

Årslønnen varierer nemlig meget kraftigt mellem de forskellige brancher, og afspejler, hvor der er gang i væksten i det norske samfund.

Således tjener ingeniører i offshorebranchen i gennemsnit 738.662 norske kroner (716.502 danske kroner) om året, og topper dermed listen, mens ingeniører, der arbejder med produktion af farmaceutiske præparater, får en bundplacering med en årlig gennemsnitsløn på 502.060 kroner (486.998 danske kroner). Med andre ord en årlig lønforskel på cirka 230.000 danske kroner mellem top- og bundbranche.

Ifølge opgørelsen er ingeniører, der arbejder med henholdsvis udvinding af naturgas og udvinding af råolie, de eneste, som i gennemsnit får udbetalt over 700.000 norske kroner om året.

Norske vej- og jernbaneingeniører står ifølge tu.no for årets højeste lønhop, hvilket ifølge Stig Lægreid, leder af Nitos forhandlingsudvalg for den private sektor, sandsynligvis skyldes, at ingeniørmanglen er størst inden for de klassiske ingeniørfag, som vej og bane hører under. I gennemsnit tjener ingeniører i den branche nu 657.871 norske kroner om året (638.134 danske kroner).

Den gennemsnitlige lønstigning for norske ingeniører fra oktober 2010 til oktober 2011 er 5,1 procent. Til sammenligning fik danske ingeniører i gennemsnit en knap så prangende lønstigning på 2,9 procent fra september 2010 til september 2011.

Højere leveomkostninger 'æder' højere løn

Lønforskellen mellem norske og danske ingeniører ikke specielt høj. Danske ingeniører, der arbejder inden for 'råstofudvinding, landbrug, skovbrug og fiskeri' tjener herhjemme i snit 674.076 danske kroner om året, hvilket også er det højeste danske gennemsnit.

Vælger danske ingeniører i den branche at bytte jobbet ud med et tilsvarende i den norske offshorebranhce, ville de tjene 716.605 danske kroner om året. Det svarer til en lønstigning på 42.436 danske kroner, eller godt 3.500 danske kroner mere hver måned.

Ifølge en undersøgelse, som IDA har foretaget blandt 55 danske ingeniører, der bor og arbejder i Norge, skal lønstigningen kompensere for højere leveomkostningerne i Norge. Alligevel vurderer over halvdelen af de adspurgte, at de har en højere levestandard end i Danmark.

Se lønstatistik fra NITO, Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

Alle beløb er i norske kroner
Kilde: tu.no

Danske ingeniørlønninger

Den danske ingeniørforening IDAs lønstatistik er ikke opdelt på samme måde som den tilsvarende norske, men følger nogle af tallene fra IDAs seneste lønstatistik, opgjort efter lønninger i september 2011.

Kilde: IDAs lønstatistik 2011

Glemmer aldrig da jeg i Oslo betalte næsten 200 NKr for den mindste pizza jeg nogen sinde har købt før.
Har også prøvet at købe et stykke agurk, fremfor en hel !! men det hører vist nok fortiden til :-))

  • 0
  • 0

Glemmer aldrig da jeg i Oslo betalte næsten 200 NKr for den mindste pizza jeg nogen sinde har købt før.
Har også prøvet at købe et stykke agurk, fremfor en hel !! men det hører vist nok fortiden til :-))

Jeg har ikke kunnet finde et eneste pizzaria som sælger en pizza for 200 kr. Der skal selvfølgelig nok være nogle upscale restauranter der gør det, ligesom i Danmark.

Sangen om de megadyre priser i Norge er vildt overdrevet. Restaurantbesøg er især dyrere i Norge end i DK, til gengæld er andre varer billigere.

Alt i alt er forskellen i leveudgifter i Norge og DK minimal.

  • 0
  • 0