Se gennem væggen med wifi-scanner

To robotter kører rundt om en nedstyrtet bygning efter et jordskælv. Redningsarbejderne ved ikke, hvor meget af strukturen der er intakt inde i bygningen, og om der ligger sårede. Den ene robot udsender et helt almindeligt wifi-signal, som den anden modtager. På baggrund af en algoritme kan hele bygningens struktur beregnes og vises grafisk.

Ved hjælp af to robotter, en, der sender, og en, der modtager et wifi-signal, er det muligt at opbygge en model af en bygning. Illustration: University of California

Det er resultatet af et seks år langt forskningsprojekt på University of California med lektor Yasamin Mostofi i spidsen. Lige nu udføres opgaven af specialbyggede robotter, men ifølge Yasamin Mostofi vil enhver wifi-enhed, også håndholdte, være i stand til at udføre scanningen.

Læs også: 3D-scanner i rygsæk viser, hvor du bør isolere

To robotter sættes altså til at scanne en bygning på alle leder og kanter. Signalet vil gå igennem strukturer med forskellige åbne rum og materialeegenskaber. Men umiddelbart siger det opsamlede signal ikke noget om bygningens indre struktur. Derfor satte forskerne et beregningssystem op, som blandt andet tog hensyn til ændringer i bølgelængde og spredning af signalet.

Resultatet er, at forskerne på baggrund af det opsamlede wifi-signal er i stand til at skabe et billede af det indre af en konstruktion. Opløsningen er måske lidt rå, men alt i alt er det muligt at placere et objekt inde i bygningen med en nøjagtighed på fem cm.

I kombination med en laserscanner, som scanner det ydre af bygningen, forventer forskerne, at systemet kan forfines til at opbygge en fuld 3D-model af strukturen og endda fortælle, hvilke materialer eller personer der befinder sig inde i den.

Læs også: Amerikansk politi affotograferer gerningssted med 3D-scanner

Sådan et billede kan være særdeles nyttigt. For eksempel i forbindelse med jordskælv, hvor det er muligt at se, om der skulle være overlevende inde i en bygning, eller ved en arkæologisk udgravning, hvor man gerne vil vide, hvad der er inde bag en væg uden at nedbryde væggen.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten