Se en lam kvinde styre en robothånd med tankens kraft

På grund af en neurologisk lidelse har 55-årige Jan Scheuermann fra USA været lam fra halsen og ned siden 2003. Alligevel er hun i stand til at tage fat i forskellige genstande, vende og dreje dem som ønsket og flytte rundt på dem. Hun kan nemlig styre en robotarm og ikke mindst hånden for enden af den blot ved at tænke på de bevægelser, hun vil have den til at udføre.

Via et computersystem får armen og hånden instrukser direkte fra kvindens hjerne. Hun har fået implanteret to ganske små chips på 4x4 millimeter, hver med 96 halvanden millimeter lange elektroder, direkte på sin hjernebark.

Robothånden kan blandt andet få fat i ting ved at føre tommelfingeren mod pege- og langefinger. (Foto: Journal of Neural Engineering/IOP Publishing) Illustration: Journal of Neural Engineering/IOP Publishing

Elektroderne registrerer den elektriske aktivitet mellem hjerneceller i det område af hjernen, der har at gøre med bevægelser af højre hånd og arm. Signalerne oversættes så til de bevægelser, som robotarmen og -hånden skal foretage.

Læs også: Lam kvinde drikker kaffe med hjernestyret robotarm

Allerede for to år siden kunne Jan Scheuermann styre en robotarm udviklet af forskere fra University of Pittsburgh, men siden dengang er systemet blevet kraftigt forbedret. Før kunne hun kun få robothånden til at lave en simpel gribebevægelse, men nu kan den bevæges på mange flere måder, og systemet er gået fra at have syv til ti frihedsgrader.

Nu kan hun sprede eller samle robothåndens fingre, føre pege- og langefinger sammen med tommelfingeren i en knibebevægelse, styre tommelfingeren for sig selv og bevæge ring- og lillefingeren uafhængigt af de andre fingre.

Derfor kan hun nu – efter at have trænet med systemet i ti uger – opsamle og flytte objekter med langt større præcision, end det hidtil har været muligt. Det fremgår af en artikel, der netop er publiceret i tidsskriftet Journal of Neural Engineering.

Nu kan Jan Scheuermann få fat i terninger, der måler helt ned til 2,5 cm på hver led, og det går også fint med rør, der har en diameter på ned til en enkelt centimeter, lidt større bolde og uregelmæssige sten.

Læs også: Dansker tester verdens første håndprotese med indbygget følesans

Forsøget viser, at det er muligt at give lamme mennesker tankekontrol over robotter, der kan foretage ganske præcise arm- og håndbevægelser omtrent som den, mennesker ville udføre. På den måde kan lamme blive langt mere selvhjulpne.

Der er dog grænser for, hvad der lader sig gøre med robotarmen i den nuværende konfiguration. Det lykkedes ikke Jan Scheuermann at hælde vand fra et glas til et andet, og forskerne opgav på forhånd at få robothånden til at opsamle ganske små objekter som for eksempel glaskugler.

Nu vil forskerne prøve at forsyne robothånden med sensorer, som kan give besked tilbage til brugeren, som på den måde får en form for følesans. Med sådan et sensorisk feedback om genstandens hårdhed og overflade kan robotten blive nemmere at styre.

I denne video fra University of Pittsburgh kan man se, hvordan den lamme kvinde kan flytte mange forskellige ting ved hjælp af den tankekontrollerede robotarm:

Emner : Robotter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvordan ændres betydningen af følgende, hvis man fjerner "direkte"?

Via et computersystem får armen og hånden instrukser direkte fra kvindens hjerne.

  • 0
  • 0

Hej Morten,

Jeg brugte ordet "direkte" for at understrege, at metoden her adskiller sig fra systemer, hvor proteser styres af signaler fra nervebaner, fx i armen. Her er elektroder implanteret i kvindens hjerne. Men ordet kunne da godt være udeladt. Håber ikke det forstyrrede din læsning for meget.

Mvh Henrik Bendix Journalist

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten