Se Dubais 3D-printede ‘fremtidskontor’ blive bygget

Styret i Dubai har en ambitiøs målsætning om, at 25 procent af alt byggeri i emiratet skal 3D-printes i 2030. I sidste uge åbnede de det første eksempel, en 250 m2 stor kontorbygning. Men hvor meget 3D-print, der reelt indgår i projektet, og ikke mindst hvor meget man kan spare ved brugen, er svært at finde ud af. Illustration: Government Office of Dubai Media Office

Knap et år efter at planen blev annonceret, kunne Dubais leder, Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, i sidste uge indvie en futuristisk udseende kontorbygning. Nu er der ikke langt imellem futuristiske udseende bygninger i Dubai, men det fremtidsorienterede i netop denne bygning er, at grundkonstruktionen er 3D-printet.

Futuristisk ser der ud inde i bygningen, som angiveligt er udstyret med et avanceret bygningskontrolsystem. Illustration: Government Office of Dubai Media Office

Bygningen er skabt i et samarbejde mellem Winsun Global, et Dubai-baseret datterselskab af kinesiske Winsun, som i hjemlandet har bygget flere bygninger med 3D-printede betonelementer, og de amerikanske arkitekt- og ingeniørvirksomheder Gensler, Thornton Thomasetti og Syska Hennessy.

Elementerne af beton og ‘andre byggematerialer’ blev printet på en 6 meter høj, 36 meter lang og 12 meter bred printer. Desuden var det er på byggepladsen mindre printere.

Betonelementerne er blevet printet i Kina og sejlet til Dubai. Her er de blevet samlet og monteret på byggepladsen på to dage. Illustration: Government Office of Dubai Media Office

Ifølge en pressemeddelelse fra emiratets informationskontor tog det 17 dage at printe elementerne til den omkring 250 m2 store bygning. Herefter blev der monteret indvendig og udvendig beklædning. Pressemeddelelsen fortæller ikke, hvad disse materialer består af, eller hvordan de er blevet produceret.

Læs også: Kontorbygning med alt inventar skal 3D-printes

Ifølge den oprindelige meddelelse om projektet var det også planen at 3D-printe interiør, strukturelle komponenter og forskellige ‘indvendige detaljer.’ Om denne del af planen også er lykkedes, melder pressemeddelelsen heller ikke noget om. Men i en video, som Dubai Media Office har offentliggjort på Twitter, ser det ud til, at der er brugt en del standardløsninger med gipsplader i lofter og på vægge, etc.

En stor del af bygningen og dens interiør skulle efter planen 3D-printes, men hvor meget teknologien er blevet brugt, er meget svært at sige. Illustration: Government Office of Dubai Media Office

En af målsætningerne med projektet var at reducere både materialespild og mandskab. Ifølge pressemeddelelsen blev i hvert fald den sidste målsætning delvist opfyldt.

Selve printprocessen krævede kun én mand, mens der skulle syv mand til at montere elementerne på byggepladsen. Derefter skulle ti elektrikere og specialister klare vvs og el. Ifølge pressemeddelelsen er det omkring halvt så mange, som man normalt har brug for i en sædvanlig bygning i samme størrelse.

Bygningen skal midlertidigt huse Dubai Future Foundation, som har til formål at etablere og bygge en slags fremtidsmuseum, der efter planen skal åbne i december 2018.

Desuden skal bygningen tjene som et eksempel og et mødested for folk for med interesse i 3D-print af bygninger. Emiratet har nemlig en målsætning om at blive et globalt center for 3D-print i byggeri og har lanceret en national strategi for 3D-print, der blandt andet har som mål, at 25 procent af alt byggeri i emiratet skal være 3D-printet i 2030.

Hvis din browser ikke kan vise videoen, kan du se den HER