Se det overrevne søkabel på 50 meters dybde: Undervandsrobot løste opgaven

Plus11. april 2022 kl. 06:0314
Se det overrevne søkabel på 50 meters dybde: Undervandsrobot løste opgaven
Energinet måtte udskifte 10 procent af det oprindelige søkabel mellem Bornholm og Sverige. Illustration: Energinet.
Søkablet mellem Bornholm og Sverige er blevet repareret med hjælp fra specialskibe og over fire kilometer nyt kabel.
Artiklen er ældre end 30 dage

Energinet har repareret det overrevne søkablet til Bornholm, og beboerne på solskinsøen kan nu igen få deres elektricitet fra Sverige.

Og selvom kabelreparationen langt fra var problemfri, så mener Energinet, at operationen er gået langt lettere end, hvad man kunne have frygtet.

»Vi har været heldige med vejret, og derfor kunne vi reparere kablet på omkring en måneds tid,« fortæller Anders Geisler Eriksen, som er ingeniør hos Energinet og projektleder på kabelreparationen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
14 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
14
8. marts kl. 10:00

"Det er mig en gåde at det</p>
<p>Man kunne måske gøre det omvendte og begrave kablet under en tyk sandbunke."</p>
<p>Der skal rigtig meget sand til 42km kabel</p>
<p>Det bliver næppe liggende

Det er en metode der bliver brugt. Sandsugning og dumpning kan udføres effektivt.

"Concrete mattress, rock dumping, and rock bags are used to protect longer cable sections. However, the main solution to protect the longer section of cables (inter-array and export cables) is to bury the cable on the seabed. The rock dumping or the concrete mattress are used when burial is not possible or, in some cases, used as an added measure"

13
8. marts kl. 08:41

Kan et anker, af egen vægt, udrulle sig selv

Normalt ikke. Faktisk slet ikke.

Kæden er alt for tung.

Ofte er det vanskeligt at "sænke krogen".

OT: I sejlskibenes tid, tog det for krigsskibe mange timer at hæve ankeret, med flere skift af mandskab til at betjene maskineriet.

10
7. marts kl. 22:20

Det er mig en gåde at det kabel ikke er spulet længere ned for længst

Det er ikke nær så let at spule et existerende kabel ned, som det er at spule et nyt kabel ned, det forudsætter f.eks at man har en del ekstra længde, nogenlunde jævnt fordelt over det relevante stykke kabel.

Dertil kommer havbundens beskaffenhed, det er f.eks ikke smart at spule kablet ned mellem en masse kantede sten og klippestykker.

9
7. marts kl. 21:34

Det er ikke alle skibe der fremføres af kompetente og seriøse besætninger. Jævnfør alkoholpromillerne i nogle af de ulykker der har indtruffet i Østersøen ved Bornholm.

Et anker skal jo normalt fastlåses efter hejsning. Har besætningen "glemt" at tjekke dette eller efterse låsen for defekter. Kan et anker, af egen vægt, udrulle sig selv, indtil besætningen bliver opmærksom på problemet, når det griber i bunden.

Så er der jo muligheden for sabotage - chikane - udført af fremmet magt - "uha det var ikke meningen - undskyld, jeg har kikket for dybt i (vodka)flasken...".

7
20. april 2022 kl. 13:30

Det er mig en gåde at det kabel ikke er spulet længere ned for længst. Det er jo ikke ny viden at søkabler er særligt udsatte i områder med stor skibstrafik.

Faktisk findes der en guideline med navnet "Cable Burial Risk Assessment" der netop handler om diverse risici og risici nedsættende foranstaltninger i forbindelse med installation af søkabler.

Guidelinen findes her, frit tilgængelig, også for Energinet. https://prod-drupal-files.storage.googleapis.com/documents/resource/public/cable-burial-risk-assessment-guidance.pdf

5
12. april 2022 kl. 09:54

Hvorfor sejler skibene med ankeret slæbende hen over havbunden?

Det gør de nok heller ikke. Men det sker ofte at et anker ikke har 'greb' nok til at holde et skib der er 'parkeret' (ligger for anker) - så ankeret trækkes hen over bunden pga. vind og strøm.

Kabler er markeret på søkort, og man må ikke ankre i nærheden. Det kræver opdaterede kort, og navigatører som er interesserede i at overholde reglerne. Så: Hvis én af delene ikke er opfyldt - så sker sådan noget!

4
11. april 2022 kl. 22:30

Hvad er mon omkostningen ved at lave et ekstra kabel til Bornholm? Klart er den nuværende det geografisk korteste. En mulighed er måske en forbindelse til Kriegers Flak? Afstanden er sammenlignelig med afstanden til Polen, og en Dansk Interconnector her kunne både fungere som backup til Bornholm samt også handle energi.

3
11. april 2022 kl. 10:48

Hvorfor sejler skibene med ankeret slæbende hen over havbunden? 6 skader på 42 Km kabel over 20 år burde nærmest være en statistisk umulighed.

Det må der være søkyndige der kan svare på.

2
11. april 2022 kl. 10:38

.... prisen på den tidligere nedspuling af kablet ?

Den kan jo sammenlignes med reparationsomkostningen, ca. kr.33 mio/år i gennemsnit + merudgift til ø-drift.