Se det overrevne søkabel på 50 meters dybde: Undervandsrobot løste opgaven
Energinet har repareret det overrevne søkablet til Bornholm, og beboerne på solskinsøen kan nu igen få deres elektricitet fra Sverige.
Og selvom kabelreparationen langt fra var problemfri, så mener Energinet, at operationen er gået langt lettere end, hvad man kunne have frygtet.
»Vi har været heldige med vejret, og derfor kunne vi reparere kablet på omkring en måneds tid,« fortæller Anders Geisler Eriksen, som er ingeniør hos Energinet og projektleder på kabelreparationen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
Verden når ikke målet om at alle mennesker skal have adgang til el
Energi8. juni kl. 12:52
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
"Det er mig en gåde at det</p>
<p>Man kunne måske gøre det omvendte og begrave kablet under en tyk sandbunke."</p>
<p>Der skal rigtig meget sand til 42km kabel</p>
<p>Det bliver næppe liggende
Det er en metode der bliver brugt. Sandsugning og dumpning kan udføres effektivt.
"Concrete mattress, rock dumping, and rock bags are used to protect longer cable sections. However, the main solution to protect the longer section of cables (inter-array and export cables) is to bury the cable on the seabed. The rock dumping or the concrete mattress are used when burial is not possible or, in some cases, used as an added measure"
Normalt ikke. Faktisk slet ikke.Kan et anker, af egen vægt, udrulle sig selv
Kæden er alt for tung.
Ofte er det vanskeligt at "sænke krogen".
OT: I sejlskibenes tid, tog det for krigsskibe mange timer at hæve ankeret, med flere skift af mandskab til at betjene maskineriet.
Man kunne måske gøre det omvendte og begrave kablet under en tyk sandbunke.
- Der skal rigtig meget sand til 42km kabel
- Det bliver næppe liggende.
Det er ikke nær så let at spule et existerende kabel ned, som det er at spule et nyt kabel ned, det forudsætter f.eks at man har en del ekstra længde, nogenlunde jævnt fordelt over det relevante stykke kabel.</p>
<p>Dertil kommer havbundens beskaffenhed, det er f.eks ikke smart at spule kablet ned mellem en masse kantede sten og klippestykker.
Man kunne måske gøre det omvendte og begrave kablet under en tyk sandbunke.
Det er mig en gåde at det kabel ikke er spulet længere ned for længst
Det er ikke nær så let at spule et existerende kabel ned, som det er at spule et nyt kabel ned, det forudsætter f.eks at man har en del ekstra længde, nogenlunde jævnt fordelt over det relevante stykke kabel.
Dertil kommer havbundens beskaffenhed, det er f.eks ikke smart at spule kablet ned mellem en masse kantede sten og klippestykker.
Det er ikke alle skibe der fremføres af kompetente og seriøse besætninger. Jævnfør alkoholpromillerne i nogle af de ulykker der har indtruffet i Østersøen ved Bornholm.
Et anker skal jo normalt fastlåses efter hejsning. Har besætningen "glemt" at tjekke dette eller efterse låsen for defekter. Kan et anker, af egen vægt, udrulle sig selv, indtil besætningen bliver opmærksom på problemet, når det griber i bunden.
Så er der jo muligheden for sabotage - chikane - udført af fremmet magt - "uha det var ikke meningen - undskyld, jeg har kikket for dybt i (vodka)flasken...".
Det er (formentlig) en simpel cost/benefit analyse?Det er mig en gåde at det kabel ikke er spulet længere ned for længst. Det er jo ikke ny viden at søkabler er særligt udsatte i områder med stor skibstrafik.
Det er mig en gåde at det kabel ikke er spulet længere ned for længst. Det er jo ikke ny viden at søkabler er særligt udsatte i områder med stor skibstrafik.
Faktisk findes der en guideline med navnet "Cable Burial Risk Assessment" der netop handler om diverse risici og risici nedsættende foranstaltninger i forbindelse med installation af søkabler.
Guidelinen findes her, frit tilgængelig, også for Energinet. https://prod-drupal-files.storage.googleapis.com/documents/resource/public/cable-burial-risk-assessment-guidance.pdf
Bornholm bliver koblet sammen med den nye "Energiø Bornholm". Se mere her: https://pro.ing.dk/gridtech/artikel/aldrig-gjort-foer-energinet-vil-koble-2-gw-havvind-paa-bornholms-60-kv-net?check_logged_in=1
Det gør de nok heller ikke. Men det sker ofte at et anker ikke har 'greb' nok til at holde et skib der er 'parkeret' (ligger for anker) - så ankeret trækkes hen over bunden pga. vind og strøm.Hvorfor sejler skibene med ankeret slæbende hen over havbunden?
Kabler er markeret på søkort, og man må ikke ankre i nærheden. Det kræver opdaterede kort, og navigatører som er interesserede i at overholde reglerne. Så: Hvis én af delene ikke er opfyldt - så sker sådan noget!
Hvad er mon omkostningen ved at lave et ekstra kabel til Bornholm? Klart er den nuværende det geografisk korteste. En mulighed er måske en forbindelse til Kriegers Flak? Afstanden er sammenlignelig med afstanden til Polen, og en Dansk Interconnector her kunne både fungere som backup til Bornholm samt også handle energi.
Hvorfor sejler skibene med ankeret slæbende hen over havbunden? 6 skader på 42 Km kabel over 20 år burde nærmest være en statistisk umulighed.
Det må der være søkyndige der kan svare på.
.... prisen på den tidligere nedspuling af kablet ?
Den kan jo sammenlignes med reparationsomkostningen, ca. kr.33 mio/år i gennemsnit + merudgift til ø-drift.