Se det første højopløselige billede fra Mars

Illustration: Nasa

Curiosity forsætter med at sende nye fængslende billeder hjem fra den røde planet. Med masten rejst er bilens højopløselige farvekamera, Mastcam, begyndt at taget et detaljeret 360 graders farvepanorama af omgivelserne.

I weekenden begynder opdateringen af Mars-bilens software, så den i højere grad bliver rettet mod de kommende videnskabelige opgaver.

Farvepanoramabilledet er taget på Curiositys tredje dag på Mars, Sol 3. Panoramaet viser Mars-bilens egen skygge på overfladen, det flade område, et mørkt bånd af klitter i det fjerne og kraterkanten på Gale-krateret i horisonten, hvor Mars-bilen er landet.

Curiositys første farvepanoramabillede er sammensat af 130 billeder på hver 144 gange 144 pixels. Her ses et uddrag af billedet. (Foto: Nasa) Illustration: Nasa

Rundt om ses nu i detaljer og farver de områder, hvor styreraketterne fra Skycrane har blæst marsstøv bort. Billedet er sammensat af 130 billeder på hver 144x144 pixels.

Michael Malin fra Malin Space Science Systems i San Diego oplyste på en pressekonference, at en del af disse billeder senere vil blive sendt tilbage til Jorden i fuld opløsning.

Software bliver opdateret til videnskaben

Billedet viser området i dets naturlige farver. Den eneste behandling, som er foregået, er, at det er gjort lidt lysere.

Nasas tekniker er i gang med at forberede en fire dage lang procedure, hvorved Curiositys software skal opdateres fra Jorden.

Det er den flightsoftware, som har styret den mod Mars og indtil landing, som nu skal opdateres med en mere videnskabelig orienteret version.

Opdateringen forventes at gå i lang lørdag, og undervejs vil der være skruet kraftigt ned for de videnskabelige aktiviteter.

Efter opdateringen vil forskerne gerne i gang med at studere en række detaljer, som er fundet på det nye farvepanorama. Der findes i billedet områder som er mørke, meget rødlige samt blålige.

Forskerne vil gerne undersøge, om disse farveforskelle også betyder en forskel i overfladesammensætningen.

Dokumentation

Pressemeddelelse fra Nasa
Artikel fra space.com