Se de danske VM-kampe i 3D i biffen

11. juni 2010 kl. 15:351
Den københavnske biograf Imperial viser alle tilgængelige danske VM-kampe live i 3D. Allerede på mandag vil 1.100 biografgængere kunne se kampen mellem Danmark og Holland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Når den første danske VM-kamp fløjtes i gang mandag eftermiddag, har 1.100 biografgængere sat 3D-brillerne på næsen for at følge kampen live i 3D.

Den store københavnske biograf Imperial har nemlig i 11. time sikret sig rettigheder til at vise kampene på det store sølvlærred og er lige nu ved at konfigurere systemet, så det kan testes under åbningskampen i eftermiddag, fortæller teknologichef i Nordisk Film Jan Petersen.

»Det bliver meget spændende. Vi gik i gang med at planlægge opsætningen i forgårs, så har haft rigtig travlt. Men mine forventninger er, at vi viser alle de danske kampe, der bliver optaget i 3D,« siger Jan Petersen, som dog vil evaluere situationen, når den første kamp er blevet vist.

Indtil nu har der nemlig været fuldt kul på for at få systemet op at køre. Jan Petersen og Nordisk Film havde ellers arbejdet på en aftale i to måneder, men grundet leverandørbøvl havde han egentlig afskrevet tanken igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men for et par dage siden var der hul igennem hos FIFA's nye rettighedshaver Eurelsat, og så gik det stærkt.

Første live-udsendelse i 3D

Det er ikke første gang, Imperial inviterer til live-forestillinger. Tidligere bar biografen budt på både opera og Formel 1 fra biografsædet. Men det er første gang, det skal foregå i 3D, og derfor har det ikke alene krævet eksternt udstyr fra Eurelsat, men også indkøb af et par store paraboler, som kan sikre et ordentligt signal.

Satellitboksen (Superflex SFX4104 Pro), som således er blevet leveret udefra som en del af aftalen, er herefter Imperials navlestreng til Sydafrika, hvorfra dobbeltkameraer sørger for at kreere dybden i det billede, der bliver sendt til Imperials netværk. Leverandøren fjernstyrer alt input, som biografen tilpasser projektoren, der er koblet op til MasterImage-systemet i biografen

Arkivartikel: Sådan får Avatar 3D-effekter

Artiklen fortsætter efter annoncen

Båndbredden vil være noget lavere end under de traditionelle fremvisninger af 3D-film, hvor Imperials filserver sikrer en 250 Mbit-forbindelse.

VM-kampene vil blive sendt på 40 Mbps, hvilket Jan Petersen vurderer som fint og i den gode ende af, hvad man kan forvente af en HD-fremvisning via satellit.

»Det er ret nyt for mig med dual HD-SD på satellitudstyr, så det er bestemt professionelt udstyr. Nu skal vi bare kode formatet ind i vores projektor, så skulle det gerne køre,« siger Jan Petersen, som selv har prøvet at se basketball og amerikansk fodbold i live 3D.

Bedste effekter på nærbillederne

Ud fra sine egne erfaringer kan han fortælle, at det især vil blive på nærbillederne og evt. de langsomme gengivelser, at biografgængerne kan glæde sig over stadionstemning og en nærværende dybde i billedet.

På oversigtsbillederne vil der imidlertid være knap så meget at hente, forklarer han. Årsagen er, at 3D-kameraerne øverst på stadion befinder sig så langt væk, at dobbeltoptagelserne til henholdsvis højre og venstre øje vil blive så ens, at det stort set vil blive samme billede. Man skal heller ikke regne med, at der pludselig kommer en virtuel bold eller en arm springende ud af skærmbilledet.

»Men man vil få en oplevelse af at være tættere på, og laver leverandøren et ordentligt lydmiks, vil det forhåbentligt nærme sig oplevelsen af at være på stadion. Vi er mange, der krydser fingre for, at det her går godt, og bliver det en succes, kan det være at vi gør det i de andre Nordisk Film-biografer også. Men til på mandag kan vi kun nå én biograf,« siger Jan Petersen.

Foreløbig er 25 kampe planlagt optaget i 3D fra Sydafrika, men Jan Petersen ved endnu ikke, hvor mange af dem Imperial vil vise.

Klokken 14 fredag var der 300 billetter tilbage til kampen mandag, så det er ved at være sidste chance, hvis man vil sikre sig en ekstra dimension på Danmarks første kamp.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. juni 2010 kl. 01:37

Hvorfor streamer de det ikke over nettet?