Se Danmark i 1954 fra oven

Cowi har lagt Danmark anno 1954 på nettet og gjort det muligt at sammenligne landet, som det så ud dengang og nu, set fra oven. Tjenesten er så populær, at den foreløbig er taget ned.

Nu kan enhver blive klogere på, om byens forsamlingshus er opført i nyere tid eller ej.

I 1954 gennemfotograferede det amerikanske luftvåben nemlig landet som et led i den hemmelige aktion 'Basic Cover 1954', skriver Jyllands-Posten. Operationen skulle give brugbart materiale, skulle det komme til en konfrontation med den daværende Østblok.

Resultatet af gennemfotograferingen har ingeniørfirmaet Cowi sidenhen scannet ind og nu lagt på nettet. Dermed er det muligt at se før og nu billeder af bestemte områder af Danmark.

Se Cowis før-og-nu-fotoarkiv her.

»To grupper kan have interesse i billederne: private, der gerne vil se deres eget eller forældrenes barndomshjem for 58 år siden, og mere professionelle inden for f.eks. miljø, der kan identificere potentielle forureningskilder som gamle oplagspladser, tankstationer og produktionsvirksomheder,« siger Henning Andersen, projektkoordinator og landinspektør fra Cowi til Jyllands-Posten.

Billederne kan ses på kortal.dk - her er det desuden også muligt at se, hvordan et område så ud for seks og 15 år siden.

Af hjemmesiden fremgår det dog i skrivende stund også, at presset på tjenesten er så heftigt, at billederne ikke er tilgængelige for øjeblikket.

'Af hensyn til vores betalende kunder, har vi derfor været nødsaget til midlertidigt at lukke Kortals offentlige kortvisningsfunktion ned i dagtimerne, indtil vi har genetableret en stabil service. Kortvisningen åbnes igen kl. 17,' oplyser Cowi.

Dokumentation

JP: Se Danmark anno 1954 fra oven
Cowis 1954-fotos

Kommentarer (8)

Når man har zoomet ind på et sted, og så skifter kort, så starter den helt zoomet ud, isteddet for at blive på samme sted.

Men trods alt fedt at information i det mindste er tilgængelig nu. Det er sgu meget sjovt at se hvor meget min lille by har ændret sig siden den gang.

  • 0
  • 0

Man skal huske på at Kortal faktisk fandtes før der var noget der hed Google Maps og Google Earth...så hvem sætter standarden og virker da meget fint. Enig i at det godt kunne gøres bedre med stort format osv..

  • 0
  • 0