Se Danmark i 1954 fra oven
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se Danmark i 1954 fra oven

Nu kan enhver blive klogere på, om byens forsamlingshus er opført i nyere tid eller ej.

I 1954 gennemfotograferede det amerikanske luftvåben nemlig landet som et led i den hemmelige aktion 'Basic Cover 1954', skriver Jyllands-Posten. Operationen skulle give brugbart materiale, skulle det komme til en konfrontation med den daværende Østblok.

Resultatet af gennemfotograferingen har ingeniørfirmaet Cowi sidenhen scannet ind og nu lagt på nettet. Dermed er det muligt at se før og nu billeder af bestemte områder af Danmark.

Se Cowis før-og-nu-fotoarkiv her.

»To grupper kan have interesse i billederne: private, der gerne vil se deres eget eller forældrenes barndomshjem for 58 år siden, og mere professionelle inden for f.eks. miljø, der kan identificere potentielle forureningskilder som gamle oplagspladser, tankstationer og produktionsvirksomheder,« siger Henning Andersen, projektkoordinator og landinspektør fra Cowi til Jyllands-Posten.

Billederne kan ses på kortal.dk - her er det desuden også muligt at se, hvordan et område så ud for seks og 15 år siden.

Af hjemmesiden fremgår det dog i skrivende stund også, at presset på tjenesten er så heftigt, at billederne ikke er tilgængelige for øjeblikket.

'Af hensyn til vores betalende kunder, har vi derfor været nødsaget til midlertidigt at lukke Kortals offentlige kortvisningsfunktion ned i dagtimerne, indtil vi har genetableret en stabil service. Kortvisningen åbnes igen kl. 17,' oplyser Cowi.

Dokumentation

JP: Se Danmark anno 1954 fra oven
Cowis 1954-fotos