Se citaterne: Sådan kæmpede industrien for at fælde Østerild

»Der har i flere år ikke været tilstrækkelig kapacitet i Danmark til afprøvning af prototyper, hvorfor etablering af prøvepladser i Østerild har stor betydning for industrien.«

Sådan lyder et af mange citater fra Vindmølleindustrien, der frem til rydningen af Østerild Klitplantage ikke forspildte en chance for at understrege nødvendigheden af at få et testcenter her og nu. Men i dag vil centret stå gabende tomt de næste år. Kun to ud af syv pladser vil være taget i brug ved udgangen af 2013.

Læs også: Vindmølleproducenter svigter omstridt testcenter i Østerild

Ovenstående citat fra Vindmølleindustrien er en bemærkning til et idéoplæg fra Miljøministeriet et par uger efter, det blev meldt ud, at Østerild skulle huse kæmpevindmøllerne. Citatet er fra et brev dateret 18. oktober 2009 fra Vindmølleindustrien til Miljøcenter Århus.

Et andet citat kom flere måneder inden beslutningen om Østerild blev officiel. Ifølge en mail mellem administrerende direktør for Vindmølleindustrien Jan Hylleberg og Naturstyrelsen kunne det kun gå for langsomt med at få testcenteret vedtaget. Mailen er dateret til 21. august 2009, over to måneder før offentligheden fik noget at vide. I mailen presser Vindmølleindustrien på for, at Østerild bliver prioriteret frem for andre områder.

»Vindmølleindustriens tilsagn om Østerild forudsætter, at beslutningen herom træffes i folketingssamling, således at indretningen af området kan påbegyndes i efteråret 2010, og prøvepladserne er klar til brug senest sommeren 2011.«

Vedvarende pres

Siden testcenteret blev besluttet fastholdt Vindmølleindustrien gentagne gange den påtrængende nødvendighed af det vordende vindmølletestcenter.

»Testcenteret i Østerild er meget vigtigt for, at vi kan udvikle nye og mere effektive vindmøller i fremtiden. Det betyder, at vi skal skærpe vores kompetencer og igen løfte teknologiniveauet for at bibeholde vores førerposition,« sagde en af cheferne i Vestas, Peter Henning Thorsted, i et nyhedsindlæg på Vindmølleindustriens hjemmeside den 10. marts 2011.

Og igen tre måneder senere var det stadig afgørende med testcenteret for at komme videre.

»De danske virksomheders fortsatte investeringer i forskning og udvikling er i høj grad bundet op på Østerild. Derfor er det afgørende for de danske virksomheder og de danske arbejdspladser, at vi nu kan komme videre,« sagde Jan Hylleberg 18. juli i endnu et nyhedsindlæg på Vindmølleindustriens hjemmeside.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

"Hvis vi ikke får lov, så nedlægger vi xx tusinde arbejdspladser, flytter dem ad hekkenfeldt til eller deslignenede".

Er det ikke nogenlunde sådan den kan tolkes?

Nu har de fået lov og politiet fjernede med magt de mennesker der forudsagde denne situation.

Trist, for de politikere der troede på den, for nu nedlægger de alligevel arbejdspladserne.

 • 0
 • 0

Se citaterne: Sådan kæmpede industrien for at fælde Østerild

Østerild er en by ! - den er ikke fældet.

I det hele taget er overskriften misvisende. Det er kun en lille del af Østerild Plantage der er ryddet. Det lyder nærmest som om at hele plantagen er lagt ned

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Hvad så Thomas? Har du været deroppe selv, siden du er så sikker på at de ikke har fældet hele skoven, eller gætter du dig til det?

Nej, selvfølgelig har de ikke fældet det hele, men de holder sig ikke tilbage.

Jeg var i Østerild i går. Fra Gammel Aalborgvej er der ryddet en trace der er en motorvej værdig. Jeg målte ikke asfaltens bredde men den er en hovedvej værdig. Selvfølgelig skal de kunne få vingerne ind, helst på tværs!

Hvor meget der er ryddet længere inde kan jeg desværre ikke se, for umiddelbart ved indkørslen er der tydeligt skiltet med AL FÆRDSEL FORBUDT. Dog er Arbejdskørsel tilladt, så de har da sikret sig adgang selv. :)

Vi må nok vente på at Google Earth får opdateret deres luftfotos, før vi får nøjagtig besked om arealforbruget. Medmindre Lobbyen kan få nedlagt et fogedforbud.

 • 0
 • 0

Vi må nok vente på at Google Earth får opdateret deres luftfotos, før vi får nøjagtig besked om arealforbruget. Medmindre Lobbyen kan få nedlagt et fogedforbud.

Det er jo fabrikshemmeligheder som testes.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten