Status

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Se billederne: Nordmænd borer 20 kilometer jernbanetunnel gennem massiv granit

PLUS.
Norge har bygget en højhastighedsbane til 35 mia. kroner mellem Oslo og forstadsbyen Ski. Topfarten på 250 km/t bliver dog formentlig først realiseret efter 2030, når der er installeret nyt signalsystem, men selv med 200 km/t er der store tidsgevinster på den nye Follebane. Illustration: Bane NOR

Syv års kompliceret og dyrt anlægsarbejde i det hårde norske fjeld i Ekebergåsen er færdigt.

Nu er en ny 22,5 km lang dobbeltsporet jernbane klar til brug.

Den nye højhastighedsbane Follobanen mellem Oslo og Ski er indviet søndag og reducerer rejsetiden mellem de to byer fra 22 minutter til lidt mere end 11 minutter.

Fronten af tunnelboremaskinen, selve borehovedet, har en diameter på 9,96 m og er udstyret med 71 små skæreskiver, der bryder stenmaterialet ned i mindre stykker. Illustration: AGJV/Nicolas Tourrenc

Anlægget er foregået under jorden og ofte tæt på bebyggelse og anden infrastruktur som underjordiske vejtunnelser.

Projektet er undervejs da også stødt på flere udfordringer, hvilket sammenlagt har kostet et års forsinkelse og ekstra udgifter for omkring otte mia. norske kroner.

Den samlede regning for den norske stat bliver på 35 mia. norske kroner.

Nordens længste jernbanetunnel

Størstedelen af den nye Follobane bevæger sig gennem Blixtunnelen, der med 20 km er Nordens længste jernbanetunnel.

Som en af de første i Norge er den primært anlagt med tunnelboremaskiner, der har udboret to separate, enkeltsporede løb på hver 18,5, km.

Illustration af borehovedet set bagfra. Tunnelboremaskinerne er små fabrikker, der borer, transporterer udboret materiale væk og monterer de forproducerede tunnelelementer samtidig. Illustration: AGJV

Den metode blev valgt frem for en sprængt og traditionelt anlagt dobbeltsporet enkelttunnel.

Til at penetrere den norske klippemasse, der primært består af granit, har det været nødvendigt at anvende fire specialbyggede tunnelboremaskiner med en længde på 150 meter og en effekt på 6.900 kW.

Før anlægsstart blev de fire tunnelboremaskiner nedsænket og samlet i en montageskakt, der var udsprængt til formålet.

Det skete i Åslund cirka midt mellem Ski og Oslo.

Herfra blev tunnelboremaskinerne sendt mod hver sin endestation for at bore et rør: To mod Oslo og to mod Ski.

Under anlægget havde tunnelboremaskinerne en fremdrift på 12-15 meter om dagen, ifølge Bane Nor.

Otte milliarder over budget

De sidste 1,5 km af Blixtunnelen, der ikke ligger i Ekebergåsen, og som tunnelboremaskinerne ikke tog sig af, blev gennemført med mere traditionelle norske anlægsmetoder. Som for eksempel drill & blast-metoden hvor mindre huller bores ind i stenmaterialet, som fyldes med sprængstof.

Follobanen halverer rejsetiden i tog mellem Oslo og Ski og er også hurtigere end bil. I forhold til den eksisterende bane Østfold opnår Follobanen store tidsgevinster, da den kun stopper ved endestationerne og er bygget som højhastighedsbane med mulighed for hastigheder op til 250 km/t. Transporten forløber det meste af tiden under jorden i borede tunnelrør. Illustration: Bane NOR/Nicolas Tourrenc

Ud over Blixtunnelen består Follobanen-projektet af en ny station i Ski, ombygning af hovedbanegården i Oslo og ombygning af den eksisterende Østfoldbane mellem de to byer.

Der var behov for en ny station i Ski med plads til fire spor. To fra henholdsvis den eksisterende bane Østfoldbanen og den nye Follobanen. Østfoldbanen med 22 stationer vil fremover være for gods- og lokaltog, mens Follobanen er tænkt som en direkte højhastighedsbane på det norske intercitynetværk og kun med stop i Oslo og Ski. Illustration: Bane NOR/Nicolas Tourrenc

Hele anlægget tog cirka et år mere end forventet. Det skyldes blandt andet, at en af de italienske entreprenører på projektet, Condotte, gik konkurs undervejs og to kontrakter skulle opdeles og genudbydes.

Sagen kostede sammenlagt næsten to mia. kroner. En fjerdedel af den samlede budgetoverskridelse.

De resterende seks mia. kroner skyldes især, at kompleksiteten var undervurderet i det oprindelige budget før anlægsstart, har et konsulentbureau slået fast. Det betød, at man undervejs skulle bruge mere tid og andre og dyrere metoder for at få projektet i mål.

Emner : Jernbane
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er meget interesseret i disse "skæreskiver" på bordehovet: materiale? hvordan virker de? hvor længe holder de?

Det overrasker mig det er "skæreskive", hvis disse ellers er hvad jeg normalt vil forstår ved skæreskiver: hurtigt ruterende skive med slibende overflade f.eks. af diamant-støv.

  • 8
  • 0

Foruden tid og penge er der sikkert lavet detaljerede opgørelser af energi/CO2 belastning af anlægsarbejdet sat overfor den årlige (eventuelle) besparelse efter ibrugtagning. Besparelser som følge af fx kortere kørestrækning og mindre biltrafik. Forsåvidt at regnestykket kan stilles meningsfuldt op i et land der har en rekordhøj andel elbiler og hvor fjeldboremaskinerne måske også er eldrevne, kunne det være interessant at se størrelsesordnerne.

  • 5
  • 0

Kunne være interessant at høre om det udførte projekt svarer nogenlunde til det oprindeligt skitserede projekt eller om det undervejs er blevet "barberet" for væsentlige elementer.

  • 2
  • 0

11 minutter besparelse.

Hvis man ser på reisetid for noen av dem større byene på Østfoldbanen, strekningen fra Halden til Oslo.

  • By – Avstand med bil til Oslo – Reisetid med tog i dag – besparelse i %
  • Ski – 27 km - 12 min – ~48%
  • Moss – 61 km – 30 min – ~27%
  • Fredrikstad – 94 km – 58 min – ~16%
  • Sarpsborg – 92 km – 1t12min – ~13%
  • Halden – 120 km – 1t32min – ~11%
  • 2
  • 0

11 minutter besparelse.

Hvis man ser på reisetid for noen av dem større byene på Østfoldbanen, strekningen fra Halden til Oslo.

By – Avstand med bil til Oslo – Reisetid med tog i dag – besparelse i % Ski – 27 km - 12 min – ~48% Moss – 61 km – 30 min – ~27% Fredrikstad – 94 km – 58 min – ~16% Sarpsborg – 92 km – 1t12min – ~13% Halden – 120 km – 1t32min – ~11%

Jamne på langt sigt vil man gerne have en højhastighedsbane som forbindes med Gøteborg. Så det er for denne bane man skal finde tidsbesparelsen. Det sidste fly mellem Oslo og Gøteborg vil man nok se når banen kommer....på langt sigt. Så vidt jeg kan se er der ca 300 km mellem byerne via jernbanen og rejsetiden kunne vel så nærme sig 2 timer - mod de 3½ time det tager i dag med det hurtigste tog.

Det er et helt andet perspektiv!

"På længere sigt er der desuden planer om at anlægge en højhastighedsbane mellem Oslo og Göteborg. Til det skal Oslo-Råde bygges færdig efter planen foruden Råde-Halden og en eventuel ny bane til Kornsjø. På svensk side bliver strækningen Ed-Göteborg på Norge/Vänernbanen klar til allerede i 2012 at understøtte en middelhastighed på 138 km/t."

  • 1
  • 1

Så vidt jeg kan se er der ca 300 km mellem byerne via jernbanen og rejsetiden kunne vel så nærme sig 2 timer - mod de 3½ time det tager i dag med det hurtigste tog.

Jernbanen Göteborg - Oslo er ~350 km. Pt er rejsetiden omkring 5 timer, det er ikke realistisk at kommer meget under 3 timer.

180 km i Sverige, heraf 80 km dobbeltspor bygget til 250 km/t (signalsystemet tillader kun 200 km/t).

170 km i Norge, heraf 86 km dobbeltspor delvist bygget til 250 km/t.

I Norge planlægger man at fortsætte udbygningen til Frederiksstad/Skarpsborg. Det er et meget kostbart projekt gennem tæt bebygget og kuperet landskab, med mange tuneller, og underjordiske stationer. Så man ender med omkring 110 km dobbeltspor.

På sikt planlægges dobbeltspor til Halden, og den sidste del af Vänerbanen, ialt ~50 km

Så er der fortsat 110 km enkeltspor, igennem et kuperet (og tyndt befolket) landskab.

Problemet er at både Vänerbanen og Østfoldbanen er tæt trafikerede regionaltogsstrækninger, det er derfor man har fået bevillinger til kostbare udbygninger. Men det betyder også at selv om banerne er bygget til 250 km/t, så er det svært at få en togkanal til mere end 200 km/t.

  • 0
  • 0

Ja, og i tilkøb kan togmateriellet udnyttes mere effektivt, enten ved at kunne nøjes med færre togstammer i drift eller øge frekvensen i afgange. Det er nok det sidste nordmændene satser på.

  • 1
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten