Se billederne: New Horizons når Pluto i historisk forbiflyvning
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se billederne: New Horizons når Pluto i historisk forbiflyvning

Dette billede er taget med New Horizons' langdistancekamera Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) allerede 13. juli. Da var rumsonden 768.000 km fra Pluto. Farverne har Nasa efterfølgende forsynet billedet med ud fra farve-information, som tidligere er sendt fra sondens Ralph-instrument. Det lyse område i midten, der fanger øjet, har Nasa uofficielt døbt 'Hjertet'. Det er ca. 1.600 km i diameter. Illustration: Nasa/APL/SwRI

New Horizons var tirsdag aften kun 12.500 kilometer fra Plutos overfalde efter en rejse på 4,8 milliarder kilometer. Rejsen startede i januar 2006, og i takt med at New Horizons stille og roligt har nærmet sig, har rumsonden sendt billeder hjem af dværgplanet.

De nyeste billeder af Pluto er fra 13. juli og afslører, at dværgplaneten er en anelse rødlig med kratere og et hjerteformet område.

Pluto har i alt fem måner, Charon, Styx, Nix, Kerberos og Hydra. På billedet ses en sammenligning mellem Charon og Pluto, som rumsonden skal undersøge nærmere, mens den flyver rundt ude i kanten af vores solsystem. Billedet har New Horizons taget 11.juli, kun tre dage inden dens tætte forbiflyvning. Illustration: Nasa

Læs også: Ny opdagelse fra rumsonde: Pluto er større end forventet

Forbiflyvningen af Pluto betyder, at alle de ni planeter i Solsystemet, hvortil Pluto tidligere blev regnet, er blevet besøgt af en rumsonde. Den mission startede tilbage i 1962, da Nasas Mariner 2 sonde fløj forbi Venus.

Den 14 juli, da New Horizons kom helt tæt Pluto, er også en særlig dag i rumfartsøjemed. 14. juli 1965 fløj Nasa Mariner 4 første gang forbi Mars og kunne dermed holde 50 års jubilæum.

Læs også: Lille satellit på lynbesøg hos Pluto

New Horizons har forskellige instrumenter med ombord, som den skal bruge til at undersøge Pluto nærmere. Blandt andet er der et kamera med, som kan tage billeder i høj opløsning af dværgplanetens overflade. Der kommer dog til at gå noget tid, før de er analyseret, da det vil tage omkring 16 måneder at sende alle data fra forbiflyvningen tilbage til Jorden.

Nasa har sammensat nedenstående video ud fra en serie af de billeder, som New Horizons tog, mens den nærmede sig Pluto:

Emner : Planeter
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten