Se billeder af Gale-kraterets bjerg taget af Curiosity

Nasas teknikere har sammensat en mosaik, som i detaljer viser det centrale Sharp-bjerg i Gale-krateret.

Bjerget kaldes også Aeolis Mons og er en lagdelt forhøjning i midten af det store krater, hvor marsbilen Curiosity landede i august for at undersøge, om det her fandtes betingelser for liv.

Dette blev afklaret i sidste uge efter en boring i en klippe i området kaldet Yellowknife Bay. Her kunne Nasas forskere konstatere, at området engang har været dækket af flydende vand og har haft de samme betingelser som vandet på den tidlige Jord, da livet opstod her.

Sharp-bjerget rejser sig fem kilometer over Gale-kraterets bund. Dets lavere skråninger er det sted, som forskerne i løbet af i år håber, at Curiosity kan nå hen til for at undersøge. (Artiklen fortsætter under billedet)

Billederne er sammensat af omkring tyve delbilleder taget af Curiositys mastkamera. Kameraet benyttede en 100 millimeter telelinse, og billederne er taget på marsdag 45, hvilket var den 20. september 2012.

Det ene billede viser Sharp-bjerget i en hvidbalance, som svarer til, hvordan det vil se ud under belysning som på Jorden. Dette kan hjælpe forskerne med at genkende forskellige typer klippemateriale baseret på deres erfaring fra Jorden.

Det andet mosaikbillede er ubehandlet og viser bjerget, som det vil se ud gennem et smartphone-kamera.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Desværre viste det sig, at den avancerede smartphones indbyggede antenne ikke rakte langt nok. Man valgte derfor i stedet at tage billedet med en smartphone fra Jorden, og den er lige nu lagt til opladning.

  • 0
  • 0

Det er vel bare for at nævne et kamera uden mulighed for at indstille hvidbalance...

Min telefon har fire forskellige indstillingsmuligheder for hvidbalance og ingen af dem hedder "Mars", så sammenligningen rammer spot on. /Sarkasme

Billedet er iøvrigt flot. Jeg går ud fra at det er det med jordisk hvidbalance.

  • 0
  • 0

Ja hvilket et af de to billeder ser vi her? Og hvilken kelvingrad er hvidbalancen sat til? Der er ingen EXIF data på, hvilket ellers kunne være interessant at kende for et billede taget under så ejendommelige forhold.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten