Se animationen: Sådan virker Oticons prisvindende høreapparat
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Se animationen: Sådan virker Oticons prisvindende høreapparat

En person står i en hotellobby og venter på, at en af de seks elevatorer omkring ham rammer lobbyen. Men når elevatoren endelig kommer og der lyder et ''ding'', kan han ikke finde frem til den. Han er hørehæmmet og har svært ved at bestemme lydens retning trods de to høreapparater, han bærer. Måske når han elevatoren, måske misser han den igen.

Situationen i lobbyen vil se helt anderledes ud, hvis han skifter høreapparaterne ud med et sæt Epoq fra Oticon. De to små apparater har nemlig som de første nogensinde en indbygget trådløs teknologi, som gør, at apparaterne kan kommunikere og indbyrdes vurdere, hvordan de skal indstilles.

Det betyder, at han næsten med det samme kan høre, hvilken elevator, der har ramt lobbyen, fordi de to apparater mindst fem gange i sekundet sender informationer til hinanden om, hvor lyden kommer fra.

Læs også: Infografik: Revolutionerende høreapparat fra Oticon

Den trådløse teknologi hedder EarStream og er udviklet af Oticon selv. Og med en størrelse på cirka én kvadratmillimeter er det sandsynligvis det mindste kommercielt producerede radiosystem i verden.

Verdens hurtigste høreapparat

EarStream har en bitrate på 120 kb/s. Det er hundrede gange hurtigere, end hvad der hidtil er set i høreappater. Denne relativt høje bitrate gør det muligt at anvende teknologien til en lang række applikationer især i relation til signalbehandling.

Når en bruger bærer to Epoq høreapparater, er disse konfigureret som et system, hvor apparaterne kontinuerligt arbejder trådløst sammen. Høreapparaterne udveksler information om blandt andet det akustiske miljø på begge sider af brugerens hoved og apparaterne justeres herefter i forhold til omgivelserne.

Det vil sige, at de justerer parametrene i signalbehandlingen og koordinerer med retningsvirkende mikrofoner, støjreduktion, forstærkningsstrategi og reduktion af akustisk feedback.

Tilsammen giver Epoq-høreapparaterne tre fordele for den hørehæmmede: Vedkommende får 10-15 procent [-] eller en til halvanden dB [-] bedre taleforståelse, hvilket er den helt store parameter for producenter af høreapparater.

Brugeren vil opleve en rummelighed, eller retningsbestemmelse, som minder om normal hørelse, hvilket eksemplet med elevatorerne i hotellobbyen viser. Det er der ikke andre høreapparater, der kan. Endelig giver Epoq også en forbedret lydkvalitet.

"Forbedringen svarer til, at en bruger går fra at bære ét apparat til at bære to," siger projektleder Torkil Filholm.

Hjælp til hjernen

Basalt kan man sige, at hjernen hos normalt hørende altid kombinerer lyden fra begge ører til at skabe en autentisk forståelse og indtryk af lydmiljøet, blandt andet en præcis gengivelse af, hvor lydene kommer fra.

Ved hjælp af den trådløse kommunikation leverer Epoq en kompensation for høretab, der understøtter hjernens og ørernes naturlige måde at bearbejde lyd på. Det er muligt at bevare mange af de retningsinforma[_]tioner, som ligger i lydmiljøet og derved skabe en lydgengivelse, der opleves som naturlig hørelse.

"Normalt mister brugeren af høreapparater evnen til at bestemme, hvor lyden kommer fra ved hjælp af de tegn [-] lydniveauer [-], der findes i det omgivende lydmiljø. Og det er de tegn, vi prøver at bevare med Epoq," siger Torkil Filholm.

I et almindeligt høreapparat, der sidder bag det ene øre, foregår reguleringen i høreapparatet uafhængigt af det høreapparat, der sidder bag det andet øre. Det vil sige, at det kompenserer for den lyd, der rammer det ene apparat først.

Hvis lyden er høj, skruer apparatet ned. Når lyden så når om på den anden side af hovedet, vil det andet apparat skrue op for lyden. Det giver et forvrænget billede, som ikke siger den hørehæmmede noget om, hvor lyden kommer fra.

I Epoq vil forskellen på lydniveauet blive bevaret, så begge høreapparater bliver justeret ens. Det vil sige, at lyden bliver skruet lige meget op på begge apparater, så differencen er den samme som ['']i virkeligheden['']. På den måde vil brugeren hele tiden kunne bestemme, hvor lyden kommer fra.

Det største i Oticons tid

Udviklingen af Epoq har taget 450 mandeår, og til tider har der været 100 medarbejdere tilkoblet ad gangen. Reelt har det taget seks år og har været det største udviklingsprojekt i Oticons historie.

Det har været et projekt, der stort set har involveret hele huset, som har summet af spænding lige op til lanceringen. Ved et møde for samtlige 600 ansatte spurgte Torkil Filholm, hvem der ikke på et eller andet tidspunkt igennem de seks år havde haft fingrene i Epoq, og der var tre, der rakte hånden op.

"Det har været så stort et projekt, fordi vi har lavet alt fra bunden," siger projektlederen.

Regelmæssigt har han holdt såkaldt Hot Spot-møder, hvor alle de forskellige team har fortalt, hvor langt de var nået, så andre team har kunnet lade sig inspirere.

"Det er i feltet mellem fagområder, mange gode ideer opstår," siger Torkil Filholm, der også har dyrket at rykke medarbejderne rundt, så de hele tiden har siddet tæt på dem de arbejdede sammen med, selv om han har erkendt, at alle ikke kan tale med alle i så stort et projekt.

Nu med mobil og MP3

Faktisk har udviklingen taget så lang tid, at Oticon i mellemtiden har fået nyt domicil i Smørum og at ansatte, der har været dybt involveret i udviklingen, slet ikke arbejdede i virksomheden, da projektet begyndte. Så det er vel meget passende, at navnet på høreapparatet indikerer en ny epoke.

En af de medarbejdere, der først er kommet til for et par år siden, er udviklingsingeniør Crilles Bak Rasmussen, der har arbejdet på Epoq Streamer, som den hørehæmmede kan vælge at supplere høreapparaterne med. Med den om halsen kan man tage sin mobiltelefon og bruge høreapparaterne som højtalere eller man kan forbinde streameren med sin MP3-afspiller trådløst eller ved hjælp af et kabel.

"Streameren har været interessant, fordi vi ikke har haft et lignende produkt at sammenligne med," siger Crilles Bak Rasmussen.

At tale i mobiltelefon har altid været et kritisk punkt for hørehæmmede, fordi høreapparatets mikrofoner sidder bag ørerne, og fordi høreapparatet har tendens til at hyle, når telefonen kommer for tæt på.

En sekssporet motorvej

Selve udviklingsprocessen begyndte med en afsøgning af tendenser på markedet.

"Vi vidste fra begyndelsen, at den trådløse teknologi var en, vi ville forfølge, fordi vi var overbeviste om, at det ville blive det næste," siger Torkil Filholm.

Udviklingen foregik i flere spor sideløbende med den trådløse teknologi. Der var projekter omkring mekanik, chippen, software, design og elektroakustik. Men den trådløse teknologi var den største udfordring.

"Dels har det været helt nyt for os, dels er det noget, ingen andre har," siger Torkil Filholm.

Virksomhedens forskningscenter, Eriksholm, udviklede den grundlæggende chip-arkitektur og audiologi inden den egentlige udvikling af Epoq gik i gang. Det er den arkitektur, udviklingsteamet på Oticon kunne arbejde videre med, da de skulle bygge chippen.

Den første model blev koblet til en pc og testet. Den blev rettet til og testet igen, og så igen.

En rejse er påbegyndt

Da den anden version var færdig, blev 200 testpersoner med nedsat hørelse sat til at gå rundt med høreapparatet i sammenlagt 600 test-#uger, inden Epoq kom på markedet.

Da testbrugerne havde afprøvet apparatet i et stykke tid kom de ind til Oticon for at få det finjusteret. Under testen stillede udviklerne dem en lang række spørgsmål og lavede høretest på brugerne ved at simulere forskellige miljøer med forskellige former for støj. Nogle af brugerne meldte tilbage, at det var sådan, de huskede hørelse.

"Det, der rigtigt tæller for mig, er, at det har gjort en forskel for brugerne," siger projektleder Torkil Filholm.

Med den trådløse teknologi er det næsten kun fantasien og økonomien, der sætter grænser for, hvad Epoq kan anvendes sammen med.

"Jeg ser det sådan, at vi har startet en rejse med en række applikationer. Men man kan sagtens forestille sig mange andre, som for eksempel integration med tv og GPS og applikationer, som i endnu større grad udnytter det audiologiske potentiale i trådløs kommunikation mellem høreapparaterne," siger Torkil Filholm, der dog ikke vil fortælle, hvad Oticon allerede nu leger med at udvikle.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Betyder ovenstående, at høreapparatet nu reelt kan bruges som stereo headsæt, og kommunikere med mobiltelefon, MP3 afspiller, computer, og andet udstyr der er lavet til kommunikation med høreapparatet? Bruges standard bluetooth eller anden standard kommunikation, eller skal man have en bluetooth konverter i tasken?

Umiddelbart lyder det som en genial idé. Hvis de hørehæmmede har en GPS modtager i tasken, kan den automatisk fortælle hvor de befinder dem - og måske hjælpe dem over vejen, ved trådløs kommunikation med trafik systemerne. Ur, kalender mv. kan automatisk "ringe" i høreapparatet, og fortælle om en aftale som skal nås.

Eller hvad med en elektronisk oversætter i tasken, der tager det som høres og oversætter fra sjællandsk til jydsk? Jydsk er nemmere at forstå, for mange med høreproblemer.

  • 0
  • 0

Det lyder da ikke som særligt hurtigt idet lyden jo bevæger sig meget hurtigere fra det ene øre til det andet.
Med kun fem gange i sekundet kan lydbilledet jo nå at ændre sig mange gange inden næste opdatering.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten