Se animationen: Byggesjusk får danske bygninger til at brænde ned

Illustration: Polfoto

Huller gennem brandmure, som ikke bliver sikret ordentligt og tagudhæng fyldt med brandbare materialer og intet andet.

Det er de to væsentligste typer af byggesjusk, som får danske bygninger til at brande ned til grunden, når først ilden har fået fat.

På baggrund af brandulykker og regelmæssige brandinspektioner opfordrer Beredskabsstyrelsen og Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut (DBI) folk til at være opmærksomme på problemer med brandsikkerheden, efter håndværkere har været på besøg.

Læs også: Infografik: Farlige tagudhæng får ilden til at sprede sig

»Efter at have gået brandsyn i 10 år i Odense Kommune kan jeg konstaterer, at mere end halvdelen af bygningerne havde problemer med brandsikkerheden i sektionsadskillende elementer. Det drejer sig ofte om huller i vægge eller problemer med tagudhæng,« siger Svend Voss, brandteknisk rådgiver og ingeniør i DBI.

En lignende forklaring kommer fra akademiingeniør i Beredskabsstyrelsen Peter Hofmann Bang.

»Det er efterhånden et kendt fænomen, at der er problemer med brandsikkerheden på lofter i flere bygninger. Ofte ser vi, at de sektionsadskillende mure ikke slutter tæt,« siger han.

Brandfælder lurer over de sænkede lofter

Ifølge Svend Voss er det også et klassisk problem, at håndværkerne undlader at brandsikre i forbindelse med sænkede lofter. Derfor går kablerne over lofterne typisk gennem store huller i væggene, som ikke er fyldt ud, og det giver plads til, at røg og ild hurtigt kan sprede sig.

»Ilden farer eksempelvis op gennem lamper i loftet og får det til at bryde sammen. Og herfra kan ilden sprede sig langs kablerne i væggene, fordi der opstår en trykstigning i rummet med ildebrand,« siger Svend Voss.

Tagudhæng hjælper ilden videre

Et andet typisk problem drejer sig om tagudhæng, der risikerer at virke som en tragt, der leder ilden forbi en sektionsadskillende brandmur inde i huset eller på loftet, hvis den bryder ud gennem et vindue.

Hvis ilden bryder ud af et vindue under tagudhænget, stiger den til vejrs og spreder sig til siderne langs tagudhænget. Er tagudhænget ikke sikret ordentligt, kan ilden trænge ind i bygningen på den anden side af den indre brandmur.

Samlingen mellem husets væg og undertaget skal blandt andet sikres med ikke-brændbart materiale såsom mørtel og mineraluld.

Omkring halvdelen af alle nedbrændte virksomheder lukker ned
I dag er brandsikkerheden en væsentlig del af bygningsreglementet, og mange virksomheder bruger ekstra ressourcer på at brandsikre efter håndværkere, oplyser Svend Voss.

»Mellem 40 og 50 procent af virksomheder, der brænder ned til grunden, kommer aldrig i gang igen, så virksomhederne har jo selv en meget stor interesse i at undgå brand,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Sådan som jeg husker sagen om branden i Proviantgården, slap den projekterende for noget ansvar selvom brandsektionsvægge IKKE var ført til fast tag... men til underside loft.

På den anden side - det er jo bygherren selv, der skal afgøre hvilke YDERLIGERE krav DE har udover samfundets?

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten