Se Adidas' supermateriale sammenlignet med skumgummi og beton

13. februar 2013 kl. 08:0220
Adidas har udviklet det granulerede skummateriale Boost sammen med BASF. Adidas håber, materialets evne til at returnere energi, når en sko rammer jorden, vil revolutionere løbesporten. EVA i midten er ethylene-vinyl acetate, også kaldet skumgummi.
Artiklen er ældre end 30 dage
20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
19. februar 2013 kl. 00:54

Jeg husker engang for mange år siden, at jeg læste en artikel om problemet med løbesko. For det er ikke nogen 'kunst' at lave en sko, der returnerer en stor del af energien, en stålfjeder kan gøre det. Problemet er, at levere energien 'tilbage' til løberen på det rigtige tidspunkt, altså i afsættet, dvs med forsinkelse. At lever energien tilbage allerede på det tidspunkt hvor man har fuld vægt på foden, sender jo energien direkte tilbage til den knoglestruktur der skulle aflastes? Måske er man blevet klogere siden, det er måske 10-20 år siden jeg læste artiklen. Belær mig venligst, tak! ;-)

19
15. februar 2013 kl. 23:16

Langt hen af vejen så er det da løbeteknik frem for bling super sko.

Men nu er vi ikke lavet til at løbe på beton og asfalt og jeg har prøvet at løbe uden dæmpning det var jo ikke så almindelig før godt op i 70'erne. Man løb også i gymnastik bukser(faktisk som tykke nylonstrømper) og bomulds shorts som kunne gnave vildt i inderlårene.

Og de første sko var fantastisk dæmpede men holdt ikke særligt godt og side stabiliteten var elendig, man trådte nemt over i dem.

Jeg havde senere nogle minimalistiske Asics de gav mig aller højest 15-30 sek. pr. 10 km uden strømper.

Jeg tror altså at det er svært at lande på forfoden hvis skridt længden er op mod 2m ved ca, 18-20 km/t

Jeg havde det tit bedre med at løbe på skovstier fordi foden ikke lander i samme vinkel hele tiden og self. hårheden af underlaget. På asfalt måtte jeg tit skifte side pga. hældningen af vejen fra midten og ud kunne aflaste anklen.

Hvis man løber meget tror jeg altså at man skal passe på.. afrikanere kan løbe uden sko men de har heller ikke prøvet andet. Men de må have svært ved at korrigere for pronation, platfod, sammenfaldet forfod osv.

18
15. februar 2013 kl. 10:46

Måske disse så er lige dig ;O)</p>
<p><a href="https://infotainer.dk/2010/11/fingersko-2/">https://infotainer.dk/2010/…;

Jeg løber i et par lign. dem der. Som det allerede er nævnt, så kræver det dog langsom tilvænning.

17
15. februar 2013 kl. 09:37

En form for dæmpning / elasticitet er godt. Spørgsmålet er hvor meget man skal bruge, og hvordan det returnerer energien. For energien skal returneres når man skal bruge den og i den hastighed hvormed den hjælper.

Jeg er meget glad for mine Newton løbesko, de har vist 3-4mm drop, men i modsætnign til mange andre minimalistiske sko, så har de affjedring, og det er rart.

16
14. februar 2013 kl. 21:49

I almindelig løbesko lander de fleste på hælen, derfor er en sål, som fjedre meget, mere skånsom, men det bremser stadig fremdriften at lande på hælen, så der er ikke den store konkurrencefordel i det. Jeg løber selv ca. 30 sek. hurtigere pr. km i et par minimalistiske sko sammenlignet med de (tunge) almindelige med EVA skum i hæl og sål.

Til de der skulle være interesseret er "Born to run" næsten lige kommet på dansk. Den dækker dette emne meget fint og startede vel nærmest hele barfodsløb debatten. Det er samtidig den mest inspirerende bog jeg til dato har læst! (og nej jeg får desværre ikke procenter for at promovere den =) )

15
14. februar 2013 kl. 17:28

Hvis de i demo'en havde inkluderet et stålunderlag ville kuglen hoppe endnu højere, så derfor skal løbesko ha' stålsåler (det lyder også federe stålsål..stålsål..).

Den nye sål absorbere jo mindre - den fjedre mere. Jo mere en sål fjedre (altså mindre energitab) jo højere flyver man vel på næste skridt. Hvis såltykkelsen er beskeden må man derfor udsættes for flere og flere g da man rammer underlaget med en højere hastighed ?

Konkurrenceløber bør i fremtiden tvinges til at løbe uden sko (på et passende underlag), hvis det skal være fair ?

14
14. februar 2013 kl. 13:17

[quote]Men jeg skal ikke have fodsålen flået op på asfalten, der sætter jeg sgu grænsen :-)

Måske disse så er lige dig ;O)

https://infotainer.dk/2010/11/fingersko-2/ [/quote]

Jeg snakkede sjovt nok i sidste uge med en fyr, der løber i et par sko, som disse. De kræver langsom tilvænning, men det er nærmest umuligt at løbe i dem, hvis man ikke følger de råd jeg gav tidligere i tråden.

12
14. februar 2013 kl. 11:29

[quote]Endnu en revolutionerende og superdæmpet løbesko, så folk ikke behøver at lære korrekt løbeteknik og balance....

Hvad er der galt i at man ikke behøver at lære det du betragter som korrekt løbeteknik?

Det er da kun positivt, med produkter, der gør at man kan løbe uden at skulle lære nogen metoder først.

I øvrigt ændrer dette jo ikke pointen. Uanset hvor god en metode du allerede har, så bliver der yderlige affjedrning med dette materiale.[/quote]

Du har ret i, at det står en frit for at vælge sin egen løbestil. Men du må indrømme, det er underligt at bevæge sig i en retning, hvor man er mere og mere afhængig af højteknologisk tingel-tangel blot for at undgå løbeskader, når man ved lidt omtanke og enkle øvelser kan nøjes med lavteknologiske løbesko og opnå samme resultat.

Og, ja, jeg ved godt at mine egne løbesko (med minimalt skum i hælen) også på sin vis er teknologiske vidundere, og hvis man var rigtig sportsmand/fanatiker løb man barfodet.

Men jeg skal ikke have fodsålen flået op på asfalten, der sætter jeg sgu grænsen :-)

Men det er vel den retning det går med eValg, førerløse Google-biler, hvor man langsomt slipper for at skulle være selvstændigt tænkende og agerende...

11
13. februar 2013 kl. 22:47

Endnu en revolutionerende og superdæmpet løbesko, så folk ikke behøver at lære korrekt løbeteknik og balance....

Hvad er der galt i at man ikke behøver at lære det du betragter som korrekt løbeteknik?

Det er da kun positivt, med produkter, der gør at man kan løbe uden at skulle lære nogen metoder først.

I øvrigt ændrer dette jo ikke pointen. Uanset hvor god en metode du allerede har, så bliver der yderlige affjedrning med dette materiale.

10
13. februar 2013 kl. 16:12

Den giver jo ikke en større kraft tilbage end den du har lagt i den i nedslaget.

9
13. februar 2013 kl. 14:18

Materialet er netop ikke superdæmpet! Det er gel feks.</p>
<p>Hvor hurtig bliver det mon slået død....kan det gøre sko lettere og mere konkurrence betonet.

Næ, men elasticiteten i materialet vil vel netop i højere grad dæmpe landingen. Hvis det derimod drejer sig om fjedrende syvmilesko, ville jeg frygte for mine knæ, når skoen skubber tilbage.

8
13. februar 2013 kl. 14:16

Mange sværger til barfodsløb, men der er mange der har fået overbelastningsskader på akillessenen som følge af forfodsløb/barfodsløb.

Ny teknik kræver tilvænning, det har jeg selv erfaret. Men jeg vil hævde, at gennem det at læne sig fremad, og løfte fodsålen op, bagud, kan man optimere sit løb, så man får et meget let tråd, og minimal belastnng i knæene. Landingen på midt/forfod kommer derigennem helt automatisk.

Og det er ikke barfodsløb, per se, men mere inspireret af pose- og chi-running.

Men dem der hellere i afsæt hamrer hælen ned i jorden foran dem, vil muligvis have glæde af forbedret dæmpning.

7
13. februar 2013 kl. 14:08

Materialet er netop ikke superdæmpet! Det er gel feks.

Hvor hurtig bliver det mon slået død....kan det gøre sko lettere og mere konkurrence betonet.

6
13. februar 2013 kl. 12:42

Endnu en revolutionerende og superdæmpet løbesko, så folk ikke behøver at lære korrekt løbeteknik og balance. Så kan de fortsætte med at løbe "på hælen".</p>
<p>Ved midt- eller forfodsløb er kun en minimal dæmpning påkrævet.

Det er værd at huske på at det er meget individuelt. Det er forkert at sige at der er én korrekt løbeteknik. Ikke dermed sagt at disse sko er et vidunder! Mange sværger til barfodsløb, men der er mange der har fået overbelastningsskader på akillessenen som følge af forfodsløb/barfodsløb.

5
13. februar 2013 kl. 12:29

Vil sådan et fjederende materiale ikke også give anledning til skader? Jeg havde en del problemer med skinnebenet førhen da jeg "løb på hælene", men efter jeg er begyndt på pose running (eller forfodsløb) har jeg ikke haft nogle problemer (Jeg har endda haft stor glæde af at skifte mine kraftig fjederende løbesko ud)

4
13. februar 2013 kl. 12:11

Endnu en revolutionerende og superdæmpet løbesko, så folk ikke behøver at lære korrekt løbeteknik og balance

Ikke nok med at de ikke behøver tænke på teknik, selve løbet bliver mindre energikrævende. At få støddæmpning til løb på hårdt underlag, det kan jeg følge (løber selv helst blødt terræn), men at få lette og fjedrende sko, det er som at købe smarte vægtskiver med særlig indbyggede hulrum for at gøre dem lettere.

3
13. februar 2013 kl. 09:55

Endnu en revolutionerende og superdæmpet løbesko, så folk ikke behøver at lære korrekt løbeteknik og balance. Så kan de fortsætte med at løbe "på hælen".

Ved midt- eller forfodsløb er kun en minimal dæmpning påkrævet.

2
13. februar 2013 kl. 09:43

Man kunne få den samme effekt ud af et stykke gummi. Den video siger intet.

1
13. februar 2013 kl. 09:27

Dette materiale bør kunne bruges til meget andet end just løbesko, måske som billige fjedre i mekanik?